Codul Fiscal - TITLUL VIII - Masuri privind unele produse accizabile
TITLUL VIII
Masuri speciale privind supravegherea productiei, importului si circulatiei unor produse accizabile
CAPITOLUL I
Sistemul de supraveghere a productiei de alcool etilic
Sfera de aplicare
Art. 222. - Sistemul de supraveghere se aplica tuturor antrepozitarilor autorizati pentru productia de alcool etilic nedenaturat si distilate.
Supraveghetorii fiscali
Art. 223. - (1) Pentru fiecare antrepozit fiscal de productie de alcool etilic si de distilate vor fi desemnati reprezentanti permanenti ai autoritatii fiscale competente, denumiti în continuare supraveghetori fiscali. Prezenta supraveghetorilor fiscali va fi asigurata pe tot parcursul desfasurarii procesului de productie, respectiv pe cele trei schimburi si în zilele de sarbatori legale.
(2) Antrepozitarii autorizati pentru productia de alcool etilic si de distilate vor întocmi si vor depune la autoritatea fiscala competenta, o data cu cererea de autorizare, un program de lucru defalcat pe luni, care sa prevada cantitatea estimata a se obtine într-un an, în functie de capacitatea instalata.
Mijloace de masurare a productiei de alcool
Art. 224. - (1) În vederea înregistrarii corecte a întregii productii de alcool etilic si de distilate obtinute, fiecare antrepozit fiscal de productie de alcool etilic si de distilate trebuie sa fie dotat obligatoriu de catre antrepozitarul autorizat cu mijloace de masurare, denumite în continuare contoare, avizate de Biroul Român de Metrologie Legala, necesare pentru determinarea cantitatii de alcool etilic si de distilate, precum si cu mijloace de masurare legale pentru determinarea concentratiei alcoolice pentru fiecare sortiment de alcool etilic si de distilate. Mijloacele de masurare si masuratorile efectuate cu acestea se supun, în mod obligatoriu, controlului metrologic al statului, conform legii în domeniu.
(2) În cazul antrepozitarilor autorizati pentru productia de alcool etilic, contoarele vor fi amplasate la iesirea din coloanele de distilare pentru alcoolul brut, la iesirea din coloanele de rafinare pentru alcoolul etilic rafinat si la iesirea din coloanele aferente alcoolului tehnic, astfel încât sa fie contorizate toate cantitatile de alcool rezultate.
(3) În cazul antrepozitarilor autorizati pentru productia de distilate, contoarele vor fi amplasate la iesirea din coloanele de distilare sau, dupa caz, la iesirea din instalatiile de distilare.
(4) Folosirea conductelor mobile, a furtunurilor elastice sau a altor conducte de acest fel, utilizarea rezervoarelor necalibrate, precum si amplasarea înaintea contoarelor a unor canele sau robinete, prin care se pot extrage cantitati de alcool sau distilate necontorizate, sunt interzise.
Certificate de calibrare
Art. 225. - Antrepozitarii autorizati pentru productia de alcool si de distilate sunt obligati sa prezinte supraveghetorilor fiscali certificate de calibrare, eliberate de un laborator de metrologie agreat de Biroul Român de Metrologie Legala, pentru toate rezervoarele si recipientele în care se depoziteaza alcoolul, distilatele si materiile prime din care provin acestea, indiferent de natura lor.
Sigilii
Art. 226. - (1) Pe întregul flux tehnologic de la iesirea alcoolului brut, rafinat si tehnic din coloanele de distilare, respectiv de rafinare, si pâna la contoare, inclusiv la acestea, se vor aplica sigilii. În cazul antrepozitarilor autorizati pentru productia de distilate, sigiliile se vor aplica la iesirea distilatelor din coloanele de distilare sau din instalatiile de distilare. În toate situatiile, sigiliile vor fi aplicate si pe toate elementele de asamblare-racordare ale aparatelor de masura si control, pe orice orificii si robineti existenti pe întregul flux tehnologic continuu sau discontinuu.
(2) Aparatele si piesele de pe tot circuitul coloanelor de distilare, rafinare, precum si de pe tot circuitul instalatiilor de distilare trebuie îmbinate în asa fel încât sa poata fi sigilate. Sigiliile apartin autoritatii fiscale competente, vor fi înseriate si vor purta, în mod obligatoriu, însemnele acesteia. Operatiunile de sigilare si desigilare se vor efectua de catre supraveghetorul fiscal desemnat, astfel încât sa nu se deterioreze aparatele si piesele componente. Amprentele sigiliilor aplicate trebuie sa fie mentinute intacte. Sigilarea si desigilarea vor fi consemnate într-un proces-verbal.
(3) Sigiliile prevazute la alin. (2) sunt complementare sigiliilor metrologice aplicate contoarelor, conform reglementarilor specifice stabilite de Biroul Român de Metrologie Legala.
(4) Stabilirea tipului de sigilii, prevazut la alin. (2), si a caracteristicilor acestora, uniformizarea si/sau personalizarea, precum si coordonarea tuturor operatiunilor ce se impun revin Ministerului Finantelor Publice, respectiv directiei cu atributii administrative.
Receptia materiilor prime
Art. 227. - (1) Receptia cantitativa a materiilor prime intrate în antrepozitul fiscal, precum si introducerea lor în procesul de fabricatie se fac cu mijloace de masurare legale.
(2) În cazul în care, pentru producerea alcoolului etilic si a distilatelor, se achizitioneaza materii prime de la persoane fizice, borderourile de achizitie si documentele de receptie se întocmesc în 2 exemplare si vor purta, în mod obligatoriu, viza supraveghetorului fiscal. Un exemplar al acestor documente ramâne la antrepozitul fiscal care a achizitionat materia prima, iar exemplarul 2, la persoana fizica furnizoare.
Obligatiile supraveghetorilor fiscali
Art. 228. - (1) Supraveghetorii fiscali au obligatia sa verifice:
a) existenta certificatelor de calibrare pentru rezervoarele si recipientele de depozitare a alcoolului, a distilatelor si a materiilor prime din care provin acestea;
b) înregistrarea corecta a intrarilor de materii prime;
c) înscrierea corecta a alcoolului si a distilatelor obtinute, în rapoartele zilnice de productie si în documentele de transfer-predare catre antrepozite de prelucrare sau de depozitare de produse finite, în concordanta cu înregistrarile mijloacelor de masurare;
d) concordanta dintre normele de consum de materii prime, consumul energetic lunar si productia de alcool si distilate obtinuta;
e) realitatea stocurilor zilnice de alcool brut, rafinat, alcool denaturat, tehnic si distilate, înscrise în evidentele operative ale antrepozitelor de depozitare de astfel de produse;
f) centralizatorul lunar al documentelor de transfer catre antrepozitele de prelucrare a alcoolului si a distilatelor;
g) concordanta dintre cantitatile de alcool si de distilate eliberate din antrepozitul fiscal de productie cu cele înscrise în documentele fiscale;
h) modul de calcul, de evidentiere si de virare a accizelor datorate pentru alcool si distilate, precum si pentru bauturile spirtoase realizate de catre antrepozitarul autorizat de productie, care îsi desfasoara activitatea în sistem integrat;
i) depunerea la termen, la organele fiscale teritoriale, a declaratiilor privind obligatiile de plata cu titlu de accize si a decontului de accize, în conformitate cu prevederile legale;
j) orice alte documente si operatiuni care sa conduca la determinarea exacta a obligatiilor catre bugetul de stat;
k) înregistrarea corecta a operatiunilor de import si export, în situatia în care antrepozitarul autorizat desfasoara astfel de operatiuni.
(2) De asemenea, supraveghetorii fiscali au obligatia de a înregistra, într-un registru special, toate cererile antrepozitarilor autorizati de productie sau ale organelor de control privind sigilarea sau desigilarea instalatiilor.
(3) În vederea certificarii realitatii tuturor operatiunilor reflectate în documentele aferente productiei de alcool si de distilate, începând de la intrarea materiei prime pâna la livrarea alcoolului si a distilatelor catre sectiile de prelucrare sau catre terti, toate documentele întocmite, inclusiv documentele fiscale, vor fi prezentate obligatoriu supraveghetorului fiscal desemnat pentru a fi vizate de acesta.
Desigilarea instalatiilor
Art. 229. - (1) Desigilarea aparatelor si a pieselor de pe tot fluxul tehnologic se face numai în baza unei solicitari scrise, justificate, din partea antrepozitului fiscal de productie de alcool si de distilate sau în situatii de avarie.
(2) Cererea de desigilare se transmite supraveghetorului fiscal cu cel putin trei zile înainte de termenul stabilit pentru efectuarea operatiunii propriu-zise, care va proceda la desigilare. La desigilare, supraveghetorul fiscal întocmeste un proces-verbal de desigilare. În procesul-verbal se vor consemna data si ora desigilarii, cantitatea de alcool si de distilate - în litri si în grade - înregistrata de contoare la momentul desigilarii, precum si stocul de alcool si de distilate, pe sortimente, aflat în rezervoare si în recipiente.
(3) Se interzice antrepozitarilor autorizati deteriorarea sigiliilor aplicate de catre supraveghetorul fiscal. În cazul în care sigiliul este deteriorat accidental sau în caz de avarie, antrepozitarul autorizat este obligat sa solicite prezenta supraveghetorului fiscal pentru constatarea cauzelor deteriorarii accidentale a sigiliului sau ale avariei.
(4) Daca antrepozitarul autorizat constata un incident sau o disfunctie în functionarea unui contor, acesta trebuie sa faca imediat o declaratie supraveghetorului fiscal, care va fi consemnata într-un registru special destinat acestui scop, procedându-se imediat la remedierea defectiunii. Totodata, antrepozitarul autorizat va solicita prezenta reprezentantului autorizat de catre Biroul Român de Metrologie Legala pentru activitati de reparatii ale mijloacelor de masurare din categoria respectiva, în vederea desigilarii mijloacelor de masurare, a repunerii lor în stare de functionare si a resigilarii.
(5) Contoarele defecte pot fi înlocuite, sub supraveghere metrologica, cu alte contoare de rezerva, cu specificarea, într-un proces-verbal de înlocuire, întocmit de supraveghetorul fiscal, a indicilor de la care se reia activitatea.
(6) Daca timpul de remediere a contoarelor depaseste 24 de ore, se suspenda activitatea de productie a alcoolului si a distilatelor. Instalatiile respective vor fi sigilate.
(7) Suspendarea se face în baza unui proces-verbal de suspendare, încheiat în 3 exemplare de catre supraveghetorul fiscal, în prezenta reprezentantului legal al antrepozitarului autorizat.
(8) În procesul-verbal încheiat se vor mentiona cauzele accidentului sau ale avariei care au generat întreruperea activitatii, data si ora întreruperii acesteia, stocul de alcool si de distilate existent la acea data si indicii înregistrati de contoare în momentul suspendarii activitatii.
(9) Originalul procesului-verbal de desigilare sau de suspendare, dupa caz, se depune la autoritatea fiscala competenta, în termen de 24 de ore de la încheierea acestuia. Al doilea exemplar al procesului-verbal ramâne la antrepozitarul autorizat, iar exemplarul al treilea se pastreaza de catre supraveghetorul fiscal.
(10) Reluarea activitatii dupa desigilarea instalatiilor respective se va face în baza unei declaratii de remediere a defectiunii, întocmita de antrepozitarul autorizat si vizata de supraveghetorul fiscal, însotita de un aviz eliberat de specialistul care a efectuat remedierea. Supraveghetorul fiscal va proceda la sigilarea întregului flux tehnologic.
CAPITOLUL II
Sistemul de supraveghere a circulatiei alcoolului etilic si a distilatelor în vrac din productia interna sau din import
Conditii de calitate
Art. 230. - Alcoolul etilic si distilatele livrate de catre antrepozitarii autorizati pentru productie, catre utilizatorii legali, trebuie sa se încadreze în prevederile standardelor legale în vigoare. Fiecare livrare va fi însotita de buletine de analiza completate conform standardelor legale în vigoare, eliberate de laboratorul propriu al producatorului, daca acesta a fost agreat, sau emise de alte laboratoare autorizate. Buletinele de analiza vor cuprinde cel putin 7 parametri fizico-chimici, prevazuti de standardele legale în vigoare.
Transportul în vrac
Art. 231. - (1) Toate cisternele si recipientele prin care se vor transporta cantitatile de alcool si de distilate vor purta sigiliul supraveghetorului fiscal si vor fi însotite de documentele fiscale prevazute la titlul VII.
(2) Supraveghetorul fiscal, care a procedat la sigilarea cisternelor sau a recipientelor de transport al alcoolului si al distilatelor în vrac, va comunica în aceeasi zi, la autoritatea fiscala competenta, data plecarii transportului de alcool si de distilate, numarul de înmatriculare al mijlocului de transport, cantitatea expediata si data aproximativa a sosirii acestuia.
(3) La sosirea efectiva a alcoolului si a distilatelor la destinatie, agentul economic beneficiar este obligat sa solicite autoritatii fiscale competente desemnarea unui reprezentant fiscal care, în maximum 24 de ore, va efectua verificarea documentelor de transport si a datelor înscrise în documentul de însotire, dupa care va proceda la desigilarea cisternelor sau a recipientelor.
Conditii de livrare
Art. 232. - (1) Livrarea alcoolului si a distilatelor în vrac se va face direct de la antrepozitarul autorizat pentru productie sau de la importator catre utilizatorii legali.
(2) Livrarea în vrac a alcoolului etilic si a distilatelor în scopul obtinerii de bauturi alcoolice altor beneficiari decât antrepozitarii autorizati pentru productia de astfel de bauturi este interzisa.
(3) Antrepozitarii autorizati pentru productie si importatorii pot livra alcool în vrac, pentru consum, direct spitalelor, farmaciilor si agentilor economici utilizatori legali de alcool, altii decât producatorii de bauturi alcoolice.
(4) Alcoolul etilic tehnic îmbuteliat poate fi comercializat numai de catre antrepozitarul autorizat pentru productia de alcool etilic si numai sub forma de alcool etilic tehnic denaturat, conform standardelor legale în vigoare.
(5) Comercializarea în vrac si utilizarea ca materie prima a alcoolului etilic si a distilatelor cu concentratia alcoolica sub 96,0% în volum, pentru fabricarea bauturilor alcoolice, este interzisa.
(6) Productia de alcool sanitar de catre alti producatori decât antrepozitarii autorizati pentru productia de alcool etilic este interzisa.
(7) Comercializarea pe piata interna a alcoolului sanitar în vrac este interzisa.
CAPITOLUL III
Sistemul de supraveghere pentru tuica si rachiuri de fructe
Mijloace de masurare
Art. 233. - (1) În vederea înregistrarii corecte a productiei de tuica si rachiuri de fructe, fiecare antrepozitar autorizat este obligat sa se doteze cu mijloace de masurare volumetrica, denumite contoare, avizate de Biroul Român de Metrologie Legala, precum si cu mijloace legale de masurare a concentratiei alcoolice a materiei prime si a produselor rezultate din prelucrarea acestora instalatiile de fabricatie fiind în mod obligatoriu sigilate în aceleasi conditii ca si în cazul antrepozitarilor autorizati pentru productia de alcool etilic sau de distilate.
(2) Cazanele individuale ale producatorilor de tuica si rachiuri de fructe, a caror productie este destinata vânzarii, vor fi livrate si vor fi dotate cu vase litrate de organele abilitate de Biroul Român de Metrologie Legala, precum si cu mijloace de masurare legala a concentratiei alcoolice a produselor obtinute.
Sigilarea si desigilarea instalatiilor
Art. 234. - (1) Pentru controlul cantitatilor de tuica si rachiuri de fructe, pe perioada de nefunctionare, instalatiile sau cazanele de fabricatie detinute de antrepozitarii autorizati vor fi sigilate suplimentar de catre autoritatea fiscala competenta.
(2) Dupa primirea materiei prime în vederea distilarii, detinatorii de astfel de instalatii sau cazane vor solicita, în scris, autoritatii fiscale competente desigilarea acestora. Data si ora desigilarii, precum si cantitatile si tipurile de materie prima ce urmeaza a se prelucra se vor consemna într-un registru de fabricatie, care va fi numerotat, vizat de autoritatea fiscala competenta si pastrat la producator. În acelasi timp, autoritatea fiscala competenta va consemna aceleasi date într-un proces-verbal.
(3) Desigilarea va fi solicitata în conditiile în care detinatorul de instalatii sau cazane are în stoc materie prima pentru utilizarea capacitatilor de productie pentru minimum 10 zile, procesul de productie fiind obligatoriu a se desfasura în mod continuu, pâna la terminarea materiei prime.
(4) În momentul desigilarii instalatiilor sau a cazanelor, reprezentantul autoritatii fiscale competente va verifica, prin probe de productie, timpii de fabricatie si randamentul în alcool pentru fiecare tip de materie prima în parte, stabilind numarul de fierberi în 24 de ore si întocmind un proces-verbal de constatare.
(5) Timpii de functionare ai instalatiilor sau ai cazanelor si randamentele stabilite vor fi utilizate pentru evidentierea productiei în registrul de fabricatie.
(6) În vederea opririi instalatiilor sau cazanelor, antrepozitarul autorizat pentru productie va anunta autoritatea fiscala competenta pentru resigilarea acestora cu 2 zile înaintea opririi productiei.
(7) Daca nu se solicita resigilarea cazanelor sau a celorlalte instalatii în momentul opririi acestora, se considera ca productia a continuat pe toata perioada de la desigilare.
(8) Momentul sigilarii va fi mentionat în registrul de fabricatie, întocmindu-se, de asemenea, un proces-verbal în care se va preciza cantitatea de productie realizata de la data desigilarii.
CAPITOLUL IV
Sistemul de supraveghere a importurilor de alcool, de distilate si de bauturi spirtoase, în vrac
Conditii de import
Art. 235. - Alcoolul, distilatele si bauturile spirtoase pot fi importate în vrac numai pe baza de contracte încheiate direct cu producatorii externi sau cu reprezentantii acestora si numai în scopul prelucrarii sau îmbutelierii directe de catre antrepozitarul autorizat pentru productie.
Procedura de supraveghere
Art. 236. - (1) La intrarea în tara a alcoolului în vrac, indiferent de natura acestuia, a distilatelor în vrac, precum si a bauturilor spirtoase în vrac, organele vamale de frontiera, dupa efectuarea formalitatilor de vamuire, vor aplica pe fiecare cisterna si recipient un sigiliu special, cu însemnele autoritatii vamale, desigilarea fiind interzisa pâna la destinatia finala a acestora.
(2) În momentul efectuarii operatiunii de vamuire se va preleva, în mod obligatoriu, o proba din fiecare cisterna sau recipient, în scopul verificarii autenticitatii datelor înscrise în documentele însotitoare, respectiv factura si certificatele de analize fizico-chimice.
(3) Prelevarea probei se face de catre delegatul laboratorului, agreat de autoritatea vamala sa efectueze expertize în vederea identificarii produselor.
(4) Prelevarea probei se face în prezenta autoritatii vamale, a delegatului permanent în vama din partea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si a importatorului. Daca importatorul depune o declaratie ca nu este interesat sa participe la prelevare, operatiunea respectiva se poate face în lipsa acestuia.
(5) Operatiunea de prelevare a probelor se efectueaza în conformitate cu normele românesti în vigoare privind esantionarea, analiza si inspectia unui lot de produse de catre delegatul laboratorului agreat.
(6) Din proba prelevata se vor constitui 3 esantioane identice, dintre care unul este destinat laboratorului, altul autoritatii vamale, iar al treilea importatorului.
(7) Esantioanele vor fi etichetate si vor fi sigilate de catre autoritatea vamala.
(8) Transmiterea esantioanelor prelevate catre laboratoare se efectueaza prin grija si sub responsabilitatea delegatului laboratorului agreat.
(9) Operatiunea de prelevare se încheie prin întocmirea unui proces-verbal de prelevare, conform modelului prezentat în norme.
(10) Rezultatele expertizei vor fi consemnate de catre laboratorul agreat în certificate de expertiza.
(11) Analiza produselor se face pe cheltuiala importatorilor si are ca scop determinarea concentratiei alcoolice si a cantitatilor reale, comparativ cu cele înscrise în documentele însotitoare, pentru corecta evaluare a accizelor datorate si a calitatii produsului.
(12) Termenul de efectuare a analizelor va fi, dupa caz:
a) pe loc, în cazul produselor fara continut de zahar;
b) în 24 de ore de la prelevarea probei, în cazul produselor cu continut de zahar.
(13) Termenul obligatoriu de pastrare a esantioanelor este de un an.
(14) Prevederile alin. (2) se aplica si cantitatilor de alcool, de distilate si de bauturi spirtoase în vrac, aduse în regim de import temporar.
(15) Cantitatile de alcool, de distilate si de bauturi spirtoase în vrac, provenite din import, vor fi sigilate de catre organul vamal de frontiera si în situatia în care marfa este tranzitata catre o vama de interior în vederea efectuarii operatiunii vamale de import. Marfa astfel sigilata, împreuna cu documentul de însotire a marfii, eliberat de autoritatea vamala de frontiera, în care se mentioneaza cantitatea de alcool, de distilate sau de bauturi spirtoase importata, în modul si sub forma prevazuta în norme, are liber de circulatie pâna la punctul vamal unde au loc operatiunea vamala de import si prelevarea de probe, potrivit alin. (2).
(16) În toate cazurile, la determinarile efectuate pe baza analizelor de laborator, abaterea admisa este de a 0,3 grade volum.
(17) Desigilarea cisternelor si a recipientelor de alcool, de distilate si de bauturi spirtoase în vrac provenite din import, ajunse la destinatia finala, se va face în prezenta unui reprezentant al autoritatii fiscale competente, desemnat la solicitarea scrisa a importatorilor.
(18) Importatorul are obligatia sa evidentieze într-un registru special, conform modelului prezentat în norme, vizat de reprezentantul organului fiscal teritorial în a carui raza teritoriala îsi desfasoara activitatea, toate cantitatile de alcool, de distilate si de bauturi spirtoase în vrac - în litri si în grade - pe tipuri de produs si pe destinatii ale acestora.
CAPITOLUL V
Dispozitii comune de supraveghere aplicate productiei si importului de alcool, distilate si bauturi spirtoase
Situatii privind modul de valorificare
Art. 237. - (1) Lunar, pâna la data de 15 a fiecarei luni, pentru luna precedenta, antrepozitarii autorizati pentru productie si importatorii de alcool si de distilate vor depune la organele fiscale teritoriale o situatie continând informatii privind modul de valorificare a acestor produse prin vânzare sau prelucrare, si anume: destinatia, denumirea si adresa beneficiarului, numarul si data facturii, cantitatile, pretul unitar si valoarea totala, din care, dupa caz, valoarea accizei, conform modelului prezentat în norme. Aceasta situatie va fi însotita în mod obligatoriu de un exemplar al listelor de inventar întocmite pentru stocurile de materii prime si produse finite înregistrate la sfârsitul lunii. Listele de inventar se întocmesc în doua exemplare si vor fi vizate de catre antrepozitarul autorizat pentru productie sau de catre importator. În cazul antrepozitarilor autorizati pentru productie, listele de inventar vor fi vizate si de catre supraveghetorul fiscal. Al doilea exemplar se pastreaza de catre antrepozitarul autorizat de productie si de catre importator.
(2) Lunar, pâna în ultima zi a lunii, pentru luna precedenta, organele fiscale teritoriale vor transmite Ministerului Finantelor Publice - Directia generala a tehnologiei informatiei situatia centralizatoare pentru fiecare judet privind modul de valorificare a alcoolului si a distilatelor, conform modelului prezentat în norme.
(3) Necomercializarea de catre antrepozitarii autorizati pentru productia de alcool etilic si/sau distilate, pe o perioada de 3 luni consecutive, a unei cantitati egale cu cel putin 20% din cantitatea estimata a se realiza pe o perioada de un an atrage revocarea autorizatiei si sigilarea instalatiilor de productie pe termen de 3 luni. Pentru antrepozitarii autorizati care lucreaza în sistem integrat, la calcularea procentului de 20% se va avea în vedere si cantitatea produselor rezultate din prelucrarea alcoolului si/sau a distilatelor.
Preturi minime
Art. 238. - (1) Pentru alcool, distilate si bauturi alcoolice distilate se vor stabili preturi minime care se vor practica pentru comercializarea acestora pe piata interna.
(2) Pretul minim va cuprinde, în mod obligatoriu, pretul producatorului si acciza legala aferenta, dupa caz.
(3) Preturile minime vor fi stabilite de catre asociatiile patronale ale producatorilor de alcool si bauturi alcoolice distilate legal înfiintate, existente în România, si vor fi consemnate într-un protocol semnat de reprezentantii acestor asociatii. O copie de pe acest protocol si listele cuprinzând preturile astfel stabilite vor fi comunicate Ministerului Finantelor Publice si vor fi publicate, prin grija celor care le-au stabilit, în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu minimum 5 zile înainte de data intrarii în vigoare a acestor preturi.
(4) Produsele, inclusiv cele în vrac, pentru care s-au stabilit preturi minime nu pot fi comercializate pe piata interna la preturi mai mici decât preturile minime publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(5) Ori de câte ori se intentioneaza modificarea preturilor minime stabilite, asociatiile patronale ale producatorilor de alcool si bauturi alcoolice au obligatia sa notifice noile preturi, indiferent daca modificarea intervine la unul sau mai multe produse. Notificarea preturilor se face în conditiile prevazute la alin. (3).
CAPITOLUL VI
Masuri speciale privind productia, importul si circulatia uleiurilor minerale
Restrictii
Art. 239. - Se interzice orice operatiune comerciala cu uleiuri minerale care nu provin din antrepozite fiscale de productie.
Conditii de comercializare
Art. 240. - (1) Uleiurile minerale neaccizabile, rezultate din prelucrarea titeiului sau a altor materii prime, care au punctul de inflamabilitate sub 85° C, se vor comercializa direct catre utilizatorii finali, care folosesc aceste produse în scop industrial. În caz contrar, antrepozitarul fiscal autorizat va vira la bugetul de stat accizele aferente, calculate la nivelul accizelor datorate pentru benzinele cu plumb. În categoria utilizatorilor finali nu sunt inclusi comerciantii în sistem angro.
(2) Se interzice comercializarea, prin pompele statiilor de distributie, a altor uleiuri minerale decât cele din categoria gazelor petroliere lichefiate, benzinelor si motorinelor auto, care corespund standardelor nationale de calitate.
Conditii de calitate
Art. 241. - Se interzice importul de uleiuri minerale de tipul benzinelor si motorinelor care nu corespund standardelor nationale si prevederilor legale referitoare la calitatea benzinelor.
Procedura de import
Art. 242. - (1) Efectuarea formalitatilor vamale de import, aferente uleiurilor minerale prevazute la art. 241, se face prin birourile vamale de control si vamuire la frontiera, stabilite prin decizia autoritatii vamale, care va fi publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Efectuarea formalitatilor vamale de import este conditionata de prelevarea de probe în punctul vamal, în vederea efectuarii analizelor de laborator.
(3) Analizele de laborator prevazute la alin. (2) vor fi efectuate numai de laboratoare agreate de autoritatea vamala, care vor elibera expertizele tehnice.
(4) Cheltuielile ocazionate de analizele de laborator si stationarea mijloacelor de transport pâna la finalizarea acestora sunt în sarcina importatorului.
(5) La efectuarea formalitatilor vamale de import, importatorul sau reprezentantul legal al acestuia va prezenta în mod obligatoriu expertizele tehnice emise pentru mostrele prelevate, în vederea identificarii felului marfurilor, potrivit alin. (2) si (3).
CAPITOLUL VII
Alte masuri speciale
Conditii de cesionare si înstrainare
Art. 243. - (1) Cesionarea ori înstrainarea, sub orice forma, a actiunilor, a partilor sociale sau activelor fixe ale antrepozitarilor autorizati ori ale unui antrepozitar a carui autorizatie a fost anulata sau revocata conform titlului VII va fi adusa la cunostinta autoritatii fiscale competente cu cel putin 60 de zile înainte de realizarea acestei operatiuni, în vederea efectuarii controlului financiar-fiscal.
(2) Cedarea sau înstrainarea activelor imobilizate ale antrepozitarului autorizat ori ale unui antrepozitar a carui autorizatie a fost anulata sau revocata conform titlului VII se va putea face numai dupa ce s-au achitat la bugetul de stat toate obligatiile fiscale sau dupa ce persoana care urmeaza sa preia activele respective a confirmat posibilitatea platii tuturor debitelor catre bugetul de stat prin depunerea unei scrisori de garantie bancara.
Întârzieri la plata accizelor
Art. 244. - Întârzierea la plata a accizelor cu mai mult de 30 de zile de la termenul legal atrage revocarea autorizatiei antrepozitarului autorizat si închiderea activitatii pâna la plata sumelor restante.
CAPITOLUL VIII
Sanctiuni
Infractiuni
Art. 245. - (1) Constituie infractiuni urmatoarele fapte savârsite de administratorul, directorul sau reprezentantul legal al antrepozitarului autorizat sau al societatii:
a) cesionarea ori înstrainarea, sub orice forma, a actiunilor, a partilor sociale sau a activelor fixe ale antrepozitarilor autorizati ori ale unui antrepozitar a carui autorizatie a fost anulata sau revocata conform titlului VII, fara a fi adusa la cunostinta autoritatii fiscale competente cu cel putin 60 de zile înainte de realizarea acestei operatiuni, în vederea efectuarii controlului financiar-fiscal;
b) achizitionarea de alcool etilic si de distilate de la alti furnizori decât antrepozitarii autorizati pentru productie sau importatorii autorizati de astfel de produse, potrivit titlului VII;
c) utilizarea alcoolului brut, alcoolului etilic de sinteza si a alcoolului tehnic ca materie prima pentru fabricarea bauturilor alcoolice de orice fel;
d) achizitionarea de uleiuri minerale rezultate din prelucrarea titeiului sau a altor materii prime, de la alti furnizori decât antrepozitarii autorizati pentru productie sau importatori autorizati potrivit titlului VII;
e) livrarea de uleiuri minerale de catre antrepozitarii autorizati pentru productie fara prezentarea de catre cumparator, persoana juridica, a documentului de plata, care sa ateste virarea la bugetul de stat a valorii accizelor aferente cantitatii ce urmeaza a fi facturata;
f) comercializarea uleiurilor minerale neaccizabile, rezultate din prelucrarea titeiului sau a altor materii prime, care au punctul de inflamabilitate sub 85° C, altfel decât direct catre utilizatorii finali, care folosesc aceste produse în scop industrial;
g) comercializarea, prin pompele statiilor de distributie, a altor uleiuri minerale decât cele din categoria gazelor petroliere lichefiate, benzinelor si motorinelor auto care corespund standardelor nationale de calitate.
(2) Infractiunile prevazute la alin. (1) se pedepsesc astfel:
a) cu închisoare de la 1 an la 3 ani, cele prevazute la lit. b), c), d), f) si g);
b) cu închisoare de la 2 la 7 ani, cea prevazuta la lit. e);
c) cu închisoare de la 6 luni la 2 ani, cea prevazuta la lit. a).
Contraventii si sanctiuni
Art. 246. - (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
a) producerea de produse accizabile ce intra sub incidenta sistemului de antrepozitare fiscala, în afara unui antrepozit fiscal autorizat de catre autoritatea fiscala competenta;
b) detinerea de produse accizabile în afara regimului suspensiv, care nu au fost introduse în sistemul de accizare conform titlului VII;
c) neanuntarea autoritatii fiscale competente, în termenul legal, despre modificarile aduse datelor initiale avute în vedere la eliberarea autorizatiei;
d) comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcarii, potrivit titlului VII, fara a fi marcate sau marcate necorespunzator ori cu marcaje false sau contrafacute;
e) detinerea, în afara antrepozitelor fiscale de productie, a produselor supuse marcarii, care sunt nemarcate, sau detinerea de astfel de produse, care sunt marcate cu marcaje false ori contrafacute;
f) practicarea, de catre producatori sau de catre importatori, de preturi de vânzare mai mici decât costurile ocazionate de producerea sau importul produselor accizabile vândute, la care se adauga acciza si taxa pe valoarea adaugata;
g) neînscrierea distincta în facturi a valorii accizelor sau a impozitului la titeiul si gazele naturale din productia interna, în cazurile prevazute la titlul VII;
h) neutilizarea documentelor fiscale prevazute de titlul VII;
i) neefectuarea, prin unitati bancare, a decontarilor între furnizori si cumparatori, ca persoane juridice, de produse accizabile;
j) amplasarea mijloacelor de masurare a productiei si a concentratiei de alcool si distilate în alte locuri decât cele prevazute expres în prezentul titlu sau deteriorarea sigiliilor aplicate de catre supraveghetorul fiscal si nesesizarea organului fiscal în cazul deteriorarii lor;
k) nesolicitarea desemnarii supraveghetorului fiscal în vederea desigilarii cisternelor sau recipientelor în care se transporta alcoolul si distilatele în vrac;
l) transportul de alcool etilic si de distilate, efectuat prin cisterne sau recipiente care nu poarta sigiliile supraveghetorului fiscal, au sigilii deteriorate sau nu sunt însotite de documentul de însotire prevazut la titlul VII;
m) fabricarea de alcool sanitar de catre alte persoane decât antrepozitarii autorizati pentru productie de alcool etilic;
n) comercializarea în vrac, pe piata interna, a alcoolului sanitar;
o) circulatia si comercializarea în vrac a alcoolului etilic rafinat si a distilatelor în alte scopuri decât cele expres prevazute în prezentul titlu;
p) neevidentierea corecta în registrul special a cantitatilor de alcool si distilate importate în vrac;
q) nedepunerea la organele fiscale teritoriale a situatiilor privind modul de valorificare a alcoolului si distilatelor;
r) nesolicitarea organului fiscal teritorial în vederea desigilarii instalatiilor de fabricatie, precum si neevidentierea în registrul destinat acestui scop a informatiilor privind capacitatile reale de distilare, data si ora sigilarii si desigilarii cazanelor sau a celorlalte instalatii de fabricatie a tuicii si a rachiurilor de fructe;
s) practicarea de preturi de vânzare cu amanuntul mai mici decât preturile minime stabilite pe produse, potrivit prezentului titlu, la care se adauga taxa pe valoarea adaugata;
t) comercializarea, la preturi mai mari decât preturile maxime de vânzare cu amanuntul declarate, a produselor pentru care s-au stabilit astfel de preturi;
u) comercializarea produselor ce nu se regasesc în listele cuprinzând preturile maxime de vânzare cu amanuntul declarate de catre agentii economici producatori si importatori;
v) refuzul agentilor economici producatori de tigarete de a prelua si de a distruge, în conditiile prevazute de lege, cantitatile de produse din tutun confiscate;
x) folosirea conductelor mobile, a furtunurilor elastice sau a altor conducte de acest fel, utilizarea rezervoarelor necalibrate, precum si amplasarea înaintea contoarelor a unor canele sau robinete prin care se pot extrage cantitati de alcool sau distilate necontorizate;
y) comercializarea în vrac si utilizarea ca materie prima, pentru fabricarea bauturilor alcoolice, a alcoolului etilic si a distilatelor cu concentratia alcoolica sub 96,0% în volum.
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza cu amenda de la 200.000.000 lei la 1.000.000.000 lei, precum si cu:
- confiscarea produselor, iar în situatia în care acestea au fost vândute, confiscarea sumelor rezultate din aceasta vânzare, în cazurile prevazute la lit. a), b), d), e), l), m), n) si o);
- confiscarea cisternelor si recipientelor, precum si a mijloacelor de transport utilizate în transportul alcoolului etilic si al distilatelor, în cazul prevazut la lit. l);
- retragerea autorizatiei sau oprirea activitatii pentru o perioada de 1-3 luni, dupa caz, pentru situatiile prevazute la lit. d), e), j), l), m), n), o) si x).
(3) În situatia în care amenzile aplicate sunt achitate în termen de 48 de ore de la încheierea procesului-verbal de constatare, cuantumul acestora va reprezenta 50% din minimul amenzii prevazut în prezentul titlu pentru fapta constatata.
(4) Constatarea si sanctionarea faptelor ce constituie contraventie potrivit prezentului titlu se fac de personalul de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor Publice si al unitatilor sale teritoriale.
(5) Contraventiilor prevazute în prezentul titlu li se aplica prevederile legii.
(6) Solutionarea contestatiilor asupra sumelor constatate privind accizele, respectiv impozitul la titeiul si la gazele naturale din productia interna, si a altor masuri aplicate prin actele de control sau de impunere ale organelor Ministerului Finantelor Publice se face potrivit reglementarilor legale în materie.
Codul Fiscal - TITLUL IX - Impozite si taxe locale
TITLUL IX
Impozite si taxe locale
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Definitii
Art. 247. - În întelesul prezentului titlu, expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) rangul unei localitati - rangul atribuit unei localitati conform legii;
b) zone din cadrul localitatii - zone stabilite de consiliul local, în functie de pozitia terenul lui fata de centrul localitatii, de retelele edilitare, precum si de alte elemente specifice fiecarei unitati administrativ-teritoriale, conform documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism, registrelor agricole, evidentelor specifice cadastrului imobiliar-edilitar sau altor evidente agricole sau cadastrale care pot afecta valoarea terenului.
Impozite si taxe locale
Art. 248. - Impozitele si taxele locale sunt dupa cum urmeaza:
a) impozitul pe cladiri;
b) impozitul pe teren;
c) taxa asupra mijloacelor de transport;
d) taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor;
e) taxa pentru folosirea mijloacelor de reclama si publicitate;
f) impozitul pe spectacole;
g) taxa hoteliera;
h) taxe speciale;
i) alte taxe locale.
CAPITOLUL II
Impozitul pe cladiri
Reguli generale
Art. 249. - (1) Orice persoana care are în proprietate o cladire situata în România datoreaza anual impozit pentru acea cladire, exceptând cazul în care în prezentul titlu se prevede diferit.
(2) Impozitul prevazut la alin. (1), numit în continuare impozit pe cladiri, se datoreaza catre bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale în care este amplasata cladirea.
(3) În cazul unei cladiri, aflata în administrarea sau în folosinta, dupa caz, a altei persoane si pentru care se datoreaza chirie în baza unui contract de închiriere, impozitul pe cladiri se datoreaza de catre proprietar.
(4) În cazul în care o cladire se afla în proprietatea comuna a doua sau mai multe persoane, fiecare dintre proprietarii comuni ai cladirii datoreaza impozitul pentru spatiile situate în partea din cladire aflata în proprietatea sa. În cazul în care nu se pot stabili partile individuale ale proprietarilor în comun, fiecare proprietar în comun datoreaza o parte egala din impozitul pentru cladirea respectiva.
(5) În întelesul prezentului titlu, cladire este orice constructie care serveste la adapostirea de oameni, de animale, de obiecte, de produse, de materiale, de instalatii si de altele asemenea.
Scutiri
Art. 250. - (1) Impozitul pe cladiri nu se datoreaza pentru:
1. cladirile institutiilor publice si cladirile care fac parte din domeniul public si privat al unei unitati administrativ-teritoriale, cu exceptia incintelor care sunt folosite pentru activitati economice;
2. cladirile care, potrivit legislatiei în vigoare, sunt considerate monumente istorice, de arhitectura sau arheologice, muzee sau case memoriale, cu exceptia incintelor care sunt folosite pentru activitati economice;
3. cladirile care, prin destinatie, constituie lacasuri de cult, apartinând cultelor religioase recunoscute de lege si partile lor componente locale, cu exceptia incintelor care sunt folosite pentru activitati economice;
4. cladirile institutiilor de învatamânt preuniversitar sau universitar, autorizate provizoriu sau acreditate, cu exceptia incintelor care sunt folosite pentru activitati economice;
5. cladirile unitatilor sanitare de interes national care nu au trecut în patrimoniul autoritatilor locale;
6. cladirile aflate în domeniul public al statului si în administrarea Regiei Autonome "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat", cu exceptia incintelor care sunt folosite pentru activitati economice;
7. cladirile aflate în domeniul privat al statului si în administrarea Regiei Autonome "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat", atribuite conform legii;
8. constructiile si amenajarile funerare din cimitire, crematorii;
9. cladirile sau constructiile din parcurile industriale, stiintifice si tehnologice, potrivit legii;
10. cladirile trecute în proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale în lipsa de mostenitori legali sau testamentari;
11. oricare dintre urmatoarele constructii speciale:
a) sonde de titei, gaze, sare;
b) platforme de foraj marin;
c) orice centrala hidroelectrica, centrala termoelectrica, centrala nuclearoelectrica, statie de transformare si de conexiuni, cladire si constructie speciala anexa a acesteia, post de transformare, retea aeriana de transport si distributie a energiei electrice si stâlpii aferenti acesteia, cablu subteran de transport, instalatie electrica de forta;
d) canalizatii si retele de telecomunicatii subterane si aeriene;
e) cai de rulare, de incinta sau exterioare;
f) galerii subterane, planuri înclinate subterane si rampe de put;
g) puturi de mina;
h) cosuri de fum;
i) turnuri de racire;
j) baraje si constructii accesorii;
k) diguri, constructii-anexe si cantoane pentru interventii la apararea împotriva inundatiilor;
l) constructii hidrometrice, oceanografice, hidrometeorologice, hidrotehnice, de îmbunatatiri funciare, porturi, canale navigabile cu ecluzele si statiile de pompare aferente canalelor;
m) poduri, viaducte, apeducte si tuneluri;
n) retele si conducte pentru transportul sau distributia apei, produselor petroliere, gazelor si lichidelor industriale, retele si conducte de termoficare si retele de canalizare;
o) terasamente;
p) cheiuri;
q) platforme betonate;
r) împrejmuiri;
s) instalatii tehnologice, rezervoare si bazine pentru depozitare;
t) constructii de natura similara stabilite prin hotarâre a consiliului local.
(2) Constructiile de natura similara celor de la alin. (1) pct. 11 lit. a)-s), avizate prin hotarâre a consiliilor locale, sunt scutite de impozit pe cladire pe durata existentei constructiei, pâna când intervin alte modificari.
(3) Impozitul pe cladiri nu se datoreaza pentru cladirea unei persoane fizice daca:
a) cladirea este o locuinta noua realizata în conditiile Legii locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; sau
b) cladirea este realizata pe baza de credite, în conformitate cu Ordonanta Guvernului nr. 19/1994 privind stimularea investitiilor pentru realizarea unor lucrari publice si constructii de locuinte, aprobata si modificata prin Legea nr. 82/1995, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Scutirea de impozit prevazuta la alin. (3) se aplica pentru o cladire timp de 10 ani de la data dobândirii acesteia. În cazul înstrainarii cladirii, scutirea de impozit nu se aplica noului proprietar al cladirii.
Calculul impozitului pentru persoane fizice
Art. 251. - (1) În cazul persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea cotei de impozitare la valoarea impozabila a cladirii.
(2) Cota de impozitare este de 0,2% pentru cladirile situate în mediul urban si de 0,1% pentru cladirile din mediul rural.
(3) Valoarea impozabila a unei cladiri se determina prin înmultirea suprafetei construite desfasurate a cladirii, exprimata în metri patrati, cu valoarea corespunzatoare din tabelul urmator:
(4) Suprafata construita desfasurata a unei cladiri se determina prin însumarea suprafetelor sectiunilor tuturor nivelurilor cladirii, inclusiv ale balcoanelor, logiilor sau ale celor situate la subsol, exceptând suprafetele podurilor care nu sunt utilizate ca locuinta si suprafetele scarilor si teraselor neacoperite.
(5) Valoarea impozabila a cladirii se ajusteaza în functie de amplasarea cladirii, prin înmultirea sumei determinate conform alin. (3) cu coeficientul de corectie corespunzator, prevazut în urmatorul tabel:
(6) În cazul unui apartament amplasat într-un bloc cu mai mult de 3 niveluri si 8 apartamente, coeficientul de corectie prevazut la alin. (5) se reduce cu 0,10.
(7) În cazul unei cladiri finalizate înainte de 1 ianuarie 1951, valoarea impozabila se reduce cu 15%.
(8) În cazul unei cladiri finalizate dupa 31 decembrie 1950 si înainte de 1 ianuarie 1978, valoarea impozabila se reduce cu 5%.
(9) Daca dimensiunile exterioare ale unei cladiri nu pot fi efectiv masurate pe conturul exterior, atunci suprafata construita desfasurata a cladirii se determina prin înmultirea suprafetei utile a cladirii cu un coeficient de transformare de 1,20.
Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce detin mai multe cladiri
Art. 252. - (1) Daca o persoana fizica are în proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sunt închiriate unei alte persoane, impozitul pe cladiri se majoreaza dupa cum urmeaza:
a) cu 15% pentru prima cladire în afara celei de la adresa de domiciliu;
b) cu 50% pentru cea de-a doua cladire în afara celei de la adresa de domiciliu;
c) cu 75% pentru cea de-a treia cladire în afara celei de la adresa de domiciliu;
d) cu 100% pentru cea de-a patra cladire si urmatoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.
(2) În cazul detinerii a doua sau mai multe cladiri în afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determina în functie de ordinea în care proprietatile au fost dobândite, asa cum rezulta din documentele ce atesta calitatea de proprietar.
(3) Persoanele fizice prevazute la alin. (1) au obligatia sa depuna o declaratie speciala la compartimentele de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale în raza carora îsi au domiciliul, precum si la cele în raza carora sunt situate celelalte cladiri ale acestora. Modelul declaratiei speciale va fi cel prevazut prin norme metodologice aprobate prin hotarâre a Guvernului.
Calculul impozitului datorat de persoanele juridice
Art. 253. - (1) În cazul persoanelor juridice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii.
(2) Cota de impozit se stabileste prin hotarâre a consiliului local si poate fi cuprinsa între 0,5% si 1%, inclusiv.
(3) Valoarea de inventar a cladirii este valoarea de intrare a cladirii în patrimoniu, înregistrata în contabilitatea proprietarului cladirii, conform prevederilor legale în vigoare.
(4) În cazul unei cladiri a carei valoare a fost recuperata integral pe calea amortizarii, valoarea impozabila se reduce cu 15%.
(5) În cazul unei cladiri care a fost reevaluata conform prevederilor legale în vigoare, valoarea de inventar a cladirii este valoarea înregistrata în contabilitatea proprietarului imediat dupa reevaluare;
(6) În cazul unei cladiri care a fost dobândita înainte de 1 ianuarie 1998 si care dupa aceasta data nu a fost reevaluata, cota impozitului pe cladiri este stabilita de consiliul local între 5% si 10% si se aplica la valoarea de inventar a cladirii, pâna la data primei reevaluari, înregistrata în contabilitatea persoanelor juridice.
(7) În cazul unei cladiri ce face obiectul unui contract de leasing financiar se aplica urmatoarele reguli:
a) impozitul pe cladire se datoreaza de proprietar;
b) valoarea care se ia în considerare la calculul impozitului pe cladiri este valoarea cladirii înregistrata în contractul de leasing financiar.
(8) Impozitul pe cladiri se aplica pentru orice cladire detinuta de o persoana juridica aflata în functiune, în rezerva sau în conservare, chiar daca valoarea sa a fost recuperata integral pe calea amortizarii.
Dobândirea, înstrainarea si modificarea cladirilor
Art. 254. - (1) În cazul unei cladiri care a fost dobândita sau construita de o persoana în cursul anului, impozitul pe cladire se datoreaza de catre persoana respectiva cu începere de la data de întâi a lunii urmatoare celei în care cladirea a fost dobândita sau construita.
(2) În cazul unei cladiri care a fost înstrainata, demolata sau distrusa, dupa caz, în cursul anului, impozitul pe cladire înceteaza a se mai datora de persoana respectiva cu începere de la data de întâi a lunii urmatoare celei în care cladirea a fost înstrainata, demolata sau distrusa.
(3) În cazurile prevazute la alin. (1) sau (2), impozitul pe cladiri se recalculeaza pentru a reflecta perioada din an în care impozitul se aplica acelei persoane.
(4) În cazul extinderii, îmbunatatirii, distrugerii partiale sau al altor modificari aduse unei cladiri existente, impozitul pe cladire se recalculeaza începând cu data de întâi a lunii urmatoare celei în care a fost finalizata modificarea.
(5) Orice persoana care dobândeste sau construieste o cladire are obligatia de a depune o declaratie de impunere la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale în termen de 30 de zile de la data dobândirii sau construirii.
(6) Orice persoana care extinde, îmbunatateste, demoleaza, distruge sau modifica în alt mod o cladire existenta are obligatia sa depuna o declaratie în acest sens la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale în termen de 30 de zile de la data la care s-au produs aceste modificari.
Plata impozitului
Art. 255. - (1) Impozitul pe cladiri se plateste anual, în patru rate egale, pâna la datele de 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 noiembrie, inclusiv.
(2) Pentru plata cu anticipatie a impozitului pe cladiri, datorat pentru întregul an de catre persoanele fizice, pâna la data de 15 martie a anului respectiv, se acorda o bonificatie de pâna la 10%, stabilita prin hotarâre a consiliului local.
CAPITOLUL III Impozitul pe teren Reguli generale
Art. 256. - (1) Orice persoana care are în proprietate teren situat în România datoreaza pentru acesta un impozit anual, exceptând cazurile în care în prezentul titlu se prevede altfel.
(2) Impozitul prevazut la alin. (1), denumit în continuare impozit pe teren, se plateste la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale în raza careia este situat terenul.
(3) În cazul unui teren, aflat în administrarea sau în folosinta, dupa caz, a altei persoane si pentru care se datoreaza chirie/arenda în baza unui contract de închiriere/arendare, impozitul pe teren se datoreaza de catre proprietar.
(4) În cazul terenului care este detinut în comun de doua sau mai multe persoane, fiecare proprietar datoreaza impozit pentru partea din teren aflata în proprietatea sa. În cazul în care nu se pot stabili partile individuale ale proprietarilor în comun, fiecare proprietar în comun datoreaza o parte egala din impozitul pentru terenul respectiv.
Scutiri
Art. 257. - Impozitul pe teren nu se datoreaza pentru:
a) terenul aferent unei cladiri, pentru suprafata de teren care este acoperita de o cladire;
b) orice teren al unui cult religios recunoscut de lege si al unei unitati locale a acestuia, cu personalitate juridica;
c) orice teren al unui cimitir, crematoriu;
d) orice teren al unei institutii de învatamânt preuniversitar si universitar, autorizata provizoriu sau acreditata;
e) orice teren al unei unitati sanitare de interes national care nu a trecut în patrimoniul autoritatilor locale;
f) orice teren detinut, administrat sau folosit de catre o institutie publica, cu exceptia suprafetelor folosite pentru activitati economice;
g) orice teren aferent unei cladiri a unei institutii publice sau unei cladiri care face parte din domeniul public sau privat al unei unitati administrativ-teritoriale, exceptând suprafetele acestuia folosite pentru activitati economice;
h) orice teren degradat sau poluat, inclus în perimetrul de ameliorare, pentru perioada cât dureaza ameliorarea acestuia;
i) terenurile care prin natura lor si nu prin destinatia data sunt improprii pentru agricultura sau silvicultura, orice terenuri ocupate de iazuri, balti, lacuri de acumulare sau cai navigabile, cele folosite pentru activitatile de aparare împotriva inundatiilor, gospodarirea apelor, hidrometeorologie, cele care contribuie la exploatarea resurselor de apa, cele folosite ca zone de protectie definite în lege, precum si terenurile utilizate pentru exploatarile din subsol, încadrate astfel printr-o hotarâre a consiliului local, în masura în care nu afecteaza folosirea suprafetei solului;
j) orice terenuri legate de sistemele hidrotehnice sau de navigatie, terenurile aferente infrastructurii portuare, canalelor navigabile, inclusiv ecluzele si statiile de pompare aferente acestora, precum si terenurile aferente lucrarilor de îmbunatatiri funciare;
k) terenurile ocupate de autostrazi, drumuri europene, drumuri nationale, drumuri principale administrate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România - S.A., zonele de siguranta a acestora, precum si terenurile din jurul pistelor reprezentând zone de siguranta;
l) terenurile parcurilor industriale, stiintifice si tehnologice, potrivit legii;
m) terenurile trecute în proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale în lipsa de mostenitori legali sau testamentari;
n) terenurile aferente cladirilor prevazute la art. 250 alin. (1) pct. 6 si 7, cu exceptia celor folosite pentru activitati economice.
Calculul impozitului
Art. 258. - (1) Impozitul pe teren se stabileste luând în calcul numarul de metri patrati de teren, rangul localitatii în care este amplasat terenul si zona si/sau categoria de folosinta a terenului, conform încadrarii facute de consiliul local.
(2) În cazul unui teren amplasat în intravilan, impozitul pe teren se stabileste prin înmultirea numarului de metri patrati ai terenului cu suma corespunzatoare prevazuta în urmatorul tabel:
(3) În cazul unui teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la alta categorie de folosinta decât cea de terenuri cu constructii, impozitul pe teren se stabileste dupa cum urmeaza:
a) prin înmultirea numarului de metri patrati de teren cu suma corespunzatoare prevazuta la alin. (4);
b) prin înmultirea rezultatului de la lit. a) cu coeficientul de corectie corespunzator prevazut la alin. (5).
(4) Numarul de metri patrati de teren se înmulteste cu suma corespunzatoare prevazuta în urmatorul tabel:
(5) Suma stabilita conform alin. (4) se înmulteste cu coeficientul de corectie corespunzator prevazut în urmatorul tabel:
(6) În cazul unui teren amplasat în extravilan, indiferent de rangul localitatii, categoria de folosinta si zona unde este situat, impozitul pe teren este de 10.000 lei/ha.
Dobândiri si transferuri de teren, precum si alte modificari aduse terenului
Art. 259 . - (1) Pentru un teren dobândit de o persoana în cursul unui an, impozitul pe teren se datoreaza de la data de întâi a lunii urmatoare celei în care terenul a fost dobândit.
(2) Pentru orice operatiune juridica efectuata de o persoana în cursul unui an, care are ca efect transferul dreptului de proprietate asupra unui teren, persoana înceteaza a mai datora impozitul pe teren începând cu prima zi a lunii urmatoare celei în care a fost efectuat transferul dreptului de proprietate asupra terenului.
(3) În cazurile prevazute la alin. (1) sau (2), impozitul pe teren se recalculeaza pentru a reflecta perioada din an în care impozitul se aplica acelei persoane.
(4) Daca încadrarea terenului în functie de pozitie si categorie de folosinta se modifica în cursul unui an sau în cursul anului intervine un eveniment care modifica impozitul datorat pe teren, impozitul datorat se modifica începând cu data de întâi a lunii urmatoare celei în care a intervenit modificarea.
(5) Daca în cursul anului se modifica rangul unei localitati, impozitul pe teren se modifica pentru întregul teren situat în intravilan corespunzator noii încadrari a localitatii, începând cu data de 1 ianuarie a anului urmator celui în care a intervenit aceasta modificare.
(6) Orice persoana care dobândeste teren are obligatia de a depune o declaratie privind achizitia terenului la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale în termen de 30 de zile, inclusiv, care urmeaza dupa data achizitiei.
(7) Orice persoana care modifica folosinta terenului are obligatia de a depune o declaratie privind modificarea folosintei acestuia la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale în termen de 30 de zile, inclusiv, care urmeaza dupa data modificarii folosintei.
Plata impozitului
Art. 260. - (1) Impozitul pe teren se plateste anual, în patru rate egale, pâna la datele de 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 noiembrie, inclusiv.
(2) Pentru plata cu anticipatie a impozitului pe teren, datorat pentru întregul an de catre persoanele fizice, pâna la data de 15 martie a anului respectiv, se acorda o bonificatie de pâna la 10%, stabilita prin hotarâre a consiliului local.
CAPITOLUL IV Taxa asupra mijloacelor de transport Reguli generale
Art. 261. - (1) Orice persoana care are în proprietate un mijloc de transport care trebuie înmatriculat în România datoreaza o taxa anuala pentru mijlocul de transport, cu exceptia cazurilor în care în prezentul capitol se prevede altfel.
(2) Taxa prevazuta la alin. (1), denumita în continuare taxa asupra mijloacelor de transport, se plateste la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale unde persoana îsi are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, dupa caz.
(3) În cazul unui mijloc de transport care face obiectul unui contract de leasing financiar, taxa asupra mijlocului de transport se datoreaza de locator.
Scutiri
Art. 262. - Taxa asupra mijloacelor de transport nu se aplica pentru:
a) autoturismele, motocicletele cu atas si mototriciclurile care apartin persoanelor cu handicap locomotor si care sunt adaptate handicapului acestora;
b) navele fluviale de pasageri, barcile si luntrele folosite pentru transportul persoanelor fizice cu domiciliul în Delta Dunarii, Insula Mare a Brailei si Insula Balta Ialomitei;
c) mijloacele de transport ale institutiilor publice;
d) mijloacele de transport ale persoanelor juridice, care sunt utilizate pentru servicii de transport public de pasageri în regim urban sau suburban, inclusiv transportul de pasageri în afara unei localitati, daca tariful de transport este stabilit în conditii de transport public.
Calculul taxei
Art. 263. - (1) Taxa asupra mijloacelor de transport se calculeaza în functie de tipul mijlocului de transport, conform celor prevazute în prezentul capitol.
(2) În cazul oricaruia dintre urmatoarele mijloace de transport cu tractiune mecanica, taxa asupra mijlocului de transport se calculeaza în functie de capacitatea cilindrica a acestora, prin înmultirea fiecarui 500 cm3 sau fractiune din aceasta cu suma corespunzatoare din tabelul urmator:
(8) În întelesul prezentului articol, capacitatea cilindrica sau masa totala maxima autorizata a unui mijloc de transport se stabileste prin cartea de identitate a mijlocului de transport, prin factura de achizitie sau un alt document similar.
Dobândiri si transferuri ale mijloacelor de transport
Art. 264. - (1) În cazul unui mijloc de transport dobândit de o persoana în cursul unui an, taxa asupra mijlocului de transport se datoreaza de persoana de la data de întâi a lunii urmatoare celei în care mijlocul de transport a fost dobândit.
(2) În cazul unui mijloc de transport care este înstrainat de o persoana în cursul unui an sau este radiat din evidenta fiscala a compartimentului de specialitate al autoritatii de administratie publica locala, taxa asupra mijlocului de transport înceteaza sa se mai datoreze de acea persoana începând cu data de întâi a lunii urmatoare celei în care mijlocul de transport a fost înstrainat sau radiat din evidenta fiscala.
(3) În cazurile prevazute la alin. (1) sau (2), taxa asupra mijloacelor de transport se recalculeaza pentru a reflecta perioada din an în care impozitul se aplica acelei persoane.
(4) Orice persoana care dobândeste/transfera un mijloc de transport sau îsi schimba domiciliul/sediul/punctul de lucru are obligatia de a depune o declaratie cu privire la mijlocul de transport la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale pe a carei raza teritoriala îsi are domiciliul/sediul/punctul de lucru în termen de 30 de zile inclusiv, de la modificarea survenita.
Plata taxei
Art. 265. - (1) Taxa asupra mijlocului de transport se plateste anual, în patru rate egale, pâna la datele de 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 noiembrie, inclusiv.
(2) Pentru plata cu anticipatie a taxei auto, datorata pentru întregul an de catre persoanele fizice, pâna la data de 15 martie a anului respectiv, se acorda o bonificatie de pâna la 10%, stabilita prin hotarâre a consiliului local.
(3) În cazul unui mijloc de transport detinut de un nerezident, taxa asupra mijlocului de transport se plateste integral în momentul înregistrarii mijlocului de transport la compartimentul de specialitate al autoritatii de administratie publica locala.
CAPITOLUL V Taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor si a autorizatiilor
Reguli generale
Art. 266. - Orice persoana care trebuie sa obtina un certificat, aviz sau alta autorizatie prevazuta în prezentul capitol trebuie sa plateasca taxa mentionata în acest capitol la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale înainte de a i se elibera certificatul, avizul sau autorizatia necesara.
Taxa pentru eliberarea certificatelor de urbanism, a autorizatiilor de construire si a altor avize asemanatoare
Art. 267. - (1) Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism, în mediul urban, este egala cu suma stabilita de consiliul local în limitele prevazute în tabelul urmator:
(2) Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru o zona rurala este egala cu 50% din taxa stabilita conform alin. (1).
(3) Taxa pentru eliberarea unei autorizatii de construire pentru o cladire care urmeaza a fi folosita ca locuinta sau anexa la locuinta este egala cu 0,5% din valoarea autorizata a lucrarilor de constructii.
(4) Taxa pentru eliberarea autorizatiei de foraje sau excavari necesara studiilor geotehnice, ridicarilor topografice, exploatarilor de cariera, balastierelor, sondelor de gaze si petrol, precum si altor exploatari se calculeaza înmultind numarul de metri patrati de teren afectat de foraj sau de excavatie cu o valoare stabilita de consiliul local de pâna la 50.000 lei.
(5) Taxa pentru eliberarea autorizatiei necesare pentru lucrarile de organizare de santier în vederea realizarii unei constructii, care nu sunt incluse în alta autorizatie de construire, este egala cu 3% din valoarea autorizata a lucrarilor de organizare de santier.
(6) Taxa pentru eliberarea autorizatiei de amenajare de tabere de corturi, casute sau rulote ori campinguri este egala cu 2% din valoarea autorizata a lucrarilor de constructie.
(7) Taxa pentru eliberarea autorizatiei de construire pentru chioscuri, tonete, cabine, spatii de expunere, situate pe caile si în spatiile publice, precum si pentru amplasarea corpurilor si a panourilor de afisaj, a firmelor si reclamelor este de pâna la 50.000 lei pentru fiecare metru patrat de suprafata ocupata de constructie.
(8) Taxa pentru eliberarea autorizatiei de construire pentru orice alta constructie decât cele prevazute în alt alineat al prezentului articol este egala cu 1% din valoarea autorizata a lucrarilor de constructie, inclusiv instalatiile aferente.
(9) Taxa pentru eliberarea autorizatiei de desfiintare, totala sau partiala, a unei constructii este egala cu 0,1% din valoarea impozabila a constructiei, stabilita pentru determinarea impozitului pe cladiri. În cazul desfiintarii partiale a unei constructii, taxa pentru eliberarea autorizatiei se modifica astfel încât sa reflecte portiunea din constructie care urmeaza a fi demolata.
(10) Taxa pentru prelungirea unui certificat de urbanism sau a unei autorizatii de construire este egala cu 30% din cuantumul taxei pentru eliberarea certificatului sau a autorizatiei initiale.
(11) Taxa pentru eliberarea unei autorizatii privind lucrarile de racorduri si bransamente la retele publice de apa, canalizare, gaze, termice, energie electrica, telefonie si televiziune prin cablu se stabileste de consiliul local si este de pâna la 75.000 lei pentru fiecare racord.
(12) Taxa pentru avizarea certificatului de urbanism de catre comisia de urbanism si amenajarea teritoriului, de catre primari sau de structurile de specialitate din cadrul consiliului judetean se stabileste de consiliul local în suma de pâna la 100.000 lei.
(13) Taxa pentru eliberarea certificatului de nomenclatura stradala si adresa se stabileste de catre consiliile locale în suma de pâna la 60.000 lei.
(14) Pentru taxele prevazute în prezentul articol, stabilite pe baza valorii autorizate a lucrarilor de constructie, se aplica urmatoarele reguli:
a) taxa datorata se stabileste pe baza valorii lucrarilor de constructie declarate de persoana care solicita avizul si se plateste înainte de emiterea avizului;
b) în termen de 15 zile de la data finalizarii lucrarilor de constructie, dar nu mai târziu de 15 zile de la data la care expira autorizatia respectiva, persoana care a obtinut autorizatia trebuie sa depuna o declaratie privind valoarea lucrarilor de constructie la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale;
c) pâna în cea de-a 15-a zi inclusiv, de la data la care se depune situatia finala privind valoarea lucrarilor de constructii, compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale are obligatia de a stabili taxa datorata pe baza valorii reale a lucrarilor de constructie;
d) pâna în cea de-a 15-a zi inclusiv, de la data la care compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale a emis valoarea stabilita pentru taxa, trebuie platita orice suma suplimentara datorata de catre persoana care a primit autorizatia sau orice suma care trebuie rambursata de autoritatea administratiei publice locale.
(15) În cazul unei autorizatii de construire emise pentru o persoana fizica, valoarea reala a lucrarilor de constructie nu poate fi mai mica decât valoarea impozabila a cladirii stabilita conform art. 251.
Taxa pentru eliberarea autorizatiilor pentru a desfasura o activitate economica si a altor autorizatii similare
Art. 268. - (1) Taxa pentru eliberarea unei autorizatii pentru desfasurarea unei activitati economice este stabilita de catre consiliul local în suma de pâna la 100.000 lei, în mediul rural, si de pâna la 500.000 lei, în mediul urban.
(2) Taxa pentru eliberarea autorizatiilor sanitare de functionare se stabileste de consiliul local si este de pâna la 120.000 lei.
(3) Taxa pentru eliberarea de copii heliografice de pe planuri cadastrale sau de pe alte asemenea planuri, detinute de consiliile locale, se stabileste de catre consiliul local si este de pâna la 200.000 lei.
(4) Taxa pentru eliberarea certificatelor de producator se stabileste de catre consiliile locale si este de pâna la 500.000 lei.
Scutiri
Art. 269. - Taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor nu se datoreaza pentru:
a) certificat de urbanism sau autorizatie de construire pentru lacas de cult sau constructie anexa;
b) certificat de urbanism sau autorizatie de construire pentru dezvoltarea, modernizarea sau reabilitarea infrastructurilor din transporturi care apartin domeniului public al statului;
c) certificat de urbanism sau autorizatie de construire, pentru lucrarile de interes public judetean sau local;
d) certificat de urbanism sau autorizatie de construire, daca beneficiarul constructiei este o institutie publica;
e) autorizatie de construire pentru autostrazile si caile ferate atribuite prin concesionare, conform legii.
CAPITOLUL VI - Taxa pentru folosirea mijloacelor de reclama si publicitate
Taxa pentru serviciile de reclama si publicitate
Art. 270. - (1) Orice persoana, care beneficiaza de servicii de reclama si publicitate în România în baza unui contract sau a unui alt fel de întelegere încheiata cu alta persoana, datoreaza plata taxei prevazute în prezentul articol, cu exceptia serviciilor de reclama si publicitate realizate prin mijloacele de informare în masa scrise si audiovizuale.
(2) Taxa prevazuta în prezentul articol, denumita în continuare taxa pentru servicii de reclama si publicitate, se plateste la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale în raza careia persoana presteaza serviciile de reclama si publicitate.
(3) Taxa pentru servicii de reclama si publicitate se calculeaza prin aplicarea cotei taxei respective la valoarea serviciilor de reclama si publicitate.
(4) Cota taxei se stabileste de consiliul local, fiind cuprinsa între 1% si 3%.
(5) Valoarea serviciilor de reclama si publicitate cuprinde orice plata obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta pentru serviciile de reclama si publicitate, cu exceptia taxei pe valoarea adaugata.
(6) Taxa pentru servicii de reclama si publicitate se varsa la bugetul local, lunar, pâna la data de 10 a lunii urmatoare celei în care a intrat în vigoare contractul de prestari de servicii de reclama si publicitate.
Taxa pentru afisaj în scop de reclama si publicitate
Art. 271. - (1) Orice persoana care utilizeaza un panou, afisaj sau structura de afisaj pentru reclama si publicitate într-un loc public datoreaza plata taxei anuale prevazute în prezentul articol catre bugetul local al autoritatii administratiei publice locale în raza careia este amplasat panoul, afisajul sau structura de afisaj respectiva.
(2) Valoarea taxei pentru afisaj în scop de reclama si publicitate se calculeaza anual, prin înmultirea numarului de metri patrati sau a fractiunii de metru patrat a suprafetei afisajului pentru reclama sau publicitate cu suma stabilita de consiliul local, astfel:
a) în cazul unui afisaj situat în locul în care persoana deruleaza o activitate economica, suma este de pâna la 200.000 lei;
b) în cazul oricarui alt panou, afisaj sau structura de afisaj pentru reclama si publicitate, suma este de pâna la 150.000 lei.
(3) Taxa pentru afisaj în scop de reclama si publicitate se recalculeaza pentru a reflecta numarul de luni sau fractiunea din luna dintr-un an calendaristic în care se afiseaza în scop de reclama si publicitate.
(4) Taxa pentru afisajul în scop de reclama si publicitate se plateste anual, anticipat sau trimestrial, în patru rate egale, pâna la datele de 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 noiembrie, inclusiv.
(5) Consiliile locale pot impune persoanelor care datoreaza taxa pentru afisaj în scop de reclama si publicitate sa depuna o declaratie anuala la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale.
Scutiri
Art. 272. - (1) Taxa pentru serviciile de reclama si publicitate si taxa pentru afisaj în scop de reclama si publicitate nu se aplica institutiilor publice, cu exceptia cazurilor când acestea fac reclama unor activitati economice.
(2) Taxa prevazuta în prezentul articol, denumita în continuare taxa pentru afisaj în scop de reclama si publicitate, nu se aplica unei persoane care închiriaza panoul, afisajul sau structura de afisaj unei alte persoane, în acest caz taxa prevazuta la art. 270 fiind platita de aceasta ultima persoana.
(3) Taxa pentru afisaj în scop de reclama si publicitate nu se datoreaza pentru afisele, panourile sau alte mijloace de reclama si publicitate amplasate în interiorul cladirilor.
(4) Taxa pentru afisaj în scop de reclama si publicitate nu se aplica pentru panourile de identificare a instalatiilor energetice, marcaje de avertizare sau marcaje de circulatie, precum si alte informatii de utilitate publica si educationale.
(5) Nu se datoreaza taxa pentru folosirea mijloacelor de reclama si publicitate pentru afisajul efectuat pe mijloacele de transport care nu sunt destinate, prin constructia lor, realizarii de reclama si publicitate.
CAPITOLUL VII Impozitul pe spectacole Reguli generale
Art. 273. - (1) Orice persoana care organizeaza o manifestare artistica, o competitie sportiva sau alta activitate distractiva în România are obligatia de a plati impozitul prevazut în prezentul capitol, denumit în continuare impozitul pe spectacole.
(2) Impozitul pe spectacole se plateste la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale în raza careia are loc manifestarea artistica, competitia sportiva sau alta activitate distractiva.
Calculul impozitului
Art. 274. - (1) Cu exceptiile prevazute la art. 275, impozitul pe spectacole se calculeaza prin aplicarea cotei de impozit la suma încasata din vânzarea biletelor de intrare si a abonamentelor.
(2) Cota de impozit se determina dupa cum urmeaza:
a) în cazul unui spectacol de teatru, ca de exemplu o piesa de teatru, balet, opera, opereta, concert filarmonic sau alta manifestare muzicala, prezentarea unui film la cinematograf, un spectacol de circ sau orice competitie sportiva interna sau internationala, cota de impozit este egala cu 2%;
b) în cazul oricarei alte manifestari artistice decât cele enumerate la lit. a), cota de impozit este egala cu 5%.
(3) Suma primita din vânzarea biletelor de intrare sau a abonamentelor nu cuprinde sumele platite de organizatorul spectacolului în scopuri caritabile, conform contractului scris intrat în vigoare înaintea vânzarii biletelor de intrare sau a abonamentelor.
(4) Persoanele care datoreaza impozitul pe spectacole stabilit în conformitate cu prezentul articol au obligatia de:
a) a înregistra biletele de intrare si/sau abonamentele la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale care îsi exercita autoritatea asupra locului unde are loc spectacolul;
b) a anunta tarifele pentru spectacol în locul unde este programat sa aiba loc spectacolul, precum si în orice alt loc în care se vând bilete de intrare si/sau abonamente;
c) a preciza tarifele pe biletele de intrare si/sau abonamente si de a nu încasa sume care depasesc tarifele precizate pe biletele de intrare si/sau abonamente;
d) a emite un bilet de intrare si/sau abonament pentru toate sumele primite de la spectatori;
e) a asigura, la cererea compartimentului de specialitate al autoritatii administratiei publice locale, documentele justificative privind calculul si plata impozitului pe spectacole;
f) a se conforma oricaror altor cerinte privind tiparirea, înregistrarea, avizarea, evidenta si inventarul biletelor de intrare si a abonamentelor, care sunt precizate în normele elaborate în comun de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Administratiei si Internelor, contrasemnate de Ministerul Culturii si Cultelor si Agentia Nationala pentru Sport.
Reguli speciale pentru videoteci si discoteci
Art. 275. - (1) În cazul unei manifestari artistice sau al unei activitati distractive care are loc într-o videoteca sau discoteca, impozitul pe spectacole se calculeaza pe baza suprafetei incintei prevazute în prezentul articol.
(2) Impozitul pe spectacole se stabileste pentru fiecare zi de manifestare artistica sau de activitate distractiva, prin înmultirea numarului de metri patrati ai suprafetei incintei videotecii sau discotecii cu suma stabilita de consiliul local, astfel:
a) în cazul videotecilor, suma este de pâna la 1.000 lei;
b) în cazul discotecilor, suma este de pâna la 2.000 lei.
(3) Impozitul pe spectacole se ajusteaza prin înmultirea sumei stabilite, potrivit alin. (2), cu coeficientul de corectie corespunzator, precizat în tabelul urmator:
(4) Persoanele care datoreaza impozitul pe spectacole stabilit în conformitate cu prezentul articol au obligatia de a depune o declaratie la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale privind spectacolele programate pe durata unei luni calendaristice. Declaratia se depune pâna la data de 15, inclusiv, a lunii precedente celei în care sunt programate spectacolele respective.
Scutiri
Art. 276. - Impozitul pe spectacole nu se aplica spectacolelor organizate în scopuri umanitare.
Plata impozitului
Art. 277. - (1) Impozitul pe spectacole se plateste lunar pâna la data de 15, inclusiv, a lunii urmatoare celei în care a avut loc spectacolul.
(2) Orice persoana care datoreaza impozitul pe spectacole are obligatia de a depune o declaratie la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale, pâna la data stabilita pentru fiecare plata a impozitului pe spectacole. Formatul declaratiei se precizeaza în normele elaborate în comun de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Administratiei si Internelor.
(3) Persoanele care datoreaza impozitul pe spectacole raspund pentru calculul corect al impozitului, depunerea la timp a declaratiei si plata la timp a impozitului.
CAPITOLUL VIII - Taxa hoteliera Reguli generale
Art. 278. - (1) Consiliul local poate institui o taxa pentru sederea într-o unitate de cazare, într-o localitate asupra careia consiliul local îsi exercita autoritatea, dar numai daca taxa se aplica conform prezentului capitol.
(2) Taxa pentru sederea într-o unitate de cazare, denumita în continuare taxa hoteliera, se încaseaza de catre persoanele juridice prin intermediul carora se realizeaza cazarea, o data cu luarea în evidenta a persoanelor cazate.
(3) Unitatea de cazare are obligatia de a varsa taxa colectata în conformitate cu alin. (2) la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale în raza careia este situata aceasta.
Calculul taxei
Art. 279. - (1) Taxa hoteliera se calculeaza prin aplicarea cotei stabilite la tarifele de cazare practicate de unitatile de cazare.
(2) Cota taxei se stabileste de consiliul local si este cuprinsa între 0,5% si 5%. În cazul unitatilor de cazare amplasate într-o statiune turistica, cota taxei poate varia în functie de clasa cazarii în hotel.
(3) Taxa hoteliera se datoreaza pentru întreaga perioada de sedere, cu exceptia cazului unitatilor de cazare amplasate într-o statiune turistica, atunci când taxa se datoreaza numai pentru o singura noapte, indiferent de perioada reala de cazare.
Scutiri
Art. 280. - Taxa hoteliera nu se aplica pentru:
a) persoanele fizice în vârsta de pâna la 18 ani inclusiv;
b) persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat ori persoanele invalide de gradul I sau II;
c) pensionarii sau studentii;
d) persoanele fizice aflate pe durata satisfacerii stagiului militar;
e) veteranii de razboi;
f) vaduvele de razboi sau vaduvele veteranilor de razboi care nu s-au recasatorit;
g) persoanele fizice prevazute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu începere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate în strainatate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare;
h) sotul sau sotia uneia dintre persoanele fizice mentionate la lit. b)-g), care este cazat/cazata împreuna cu o persoana mentionata la lit. b)-g).
Plata taxei
Art. 281. - (1) Unitatile de cazare au obligatia de a varsa taxa hoteliera la bugetul local, lunar, pâna la data de 10, inclusiv, a lunii urmatoare celei în care s-a colectat taxa hoteliera de la persoanele care au platit cazarea.
(2) Unitatile de cazare au obligatia de a depune lunar o declaratie la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale, pâna la data stabilita pentru fiecare plata a taxei hoteliere, inclusiv. Formatul declaratiei se precizeaza în normele elaborate în comun de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Administratiei si Internelor.
CAPITOLUL IX Taxe speciale Taxe speciale
Art. 282. - (1) Pentru functionarea unor servicii publice locale create în interesul persoanelor fizice si juridice, consiliile locale, judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, dupa caz, pot adopta taxe speciale.
(2) Domeniile în care consiliile locale, judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, dupa caz, pot adopta taxe speciale pentru serviciile publice locale, precum si cuantumul acestora se stabilesc în conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 45/2003 privind finantele publice locale.
CAPITOLUL X
Alte taxe locale
Alte taxe locale
Art. 283. - (1) Consiliile locale sau consiliile judetene pot institui o taxa zilnica de pâna la 100.000 lei pentru utilizarea temporara a locurilor publice si pentru vizitarea muzeelor, a caselor memoriale sau a monumentelor istorice, de arhitectura si arheologice.
(2) Consiliul local sau consiliul judetean poate institui taxe zilnice de pâna la 100.000 lei pentru detinerea sau utilizarea echipamentelor destinate în scopul obtinerii de venit. Taxa se aplica claselor de echipamente precizate de consiliul local.
(3) Consiliul local poate stabili o taxa anuala de pâna la 300.000 lei pentru fiecare din urmatoarele vehicule lente:
1. autocositoare;
2. autoexcavator (excavator pe autosasiu);
3. autogreder sau autogreper;
4. buldozer pe pneuri;
5. compactor autopropulsat;
6. excavator cu racleti pentru sapat santuri, excavator cu rotor pentru sapat santuri sau excavator pe pneuri;
7. freza autopropulsata pentru canale sau pentru pamânt stabilizat;
8. freza rutiera;
9. încarcator cu o cupa pe pneuri;
10. instalatie autopropulsata de sortare-concasare;
11. macara cu greifer;
12. macara mobila pe pneuri;
13. macara turn autopropulsata;
14. masina autopropulsata pentru oricare din urmatoarele:
a) lucrari de terasamente;
b) constructia si întretinerea drumurilor;
c) decopertarea îmbracamintii asfaltice la drumuri;
d) finisarea drumurilor;
e) forat;
f) turnarea asfaltului;
g) înlaturarea zapezii;
15. sasiu autopropulsat cu ferastrau pentru taiat lemne;
16. tractor pe pneuri;
17. troliu autopropulsat;
18. utilaj multifunctional pentru întretinerea drumurilor;
19. vehicul pentru pompieri pentru derularea furtunurilor de apa;
20. vehicul pentru macinat si compactat deseuri;
21. vehicul pentru marcarea drumurilor;
22. vehicul pentru taiat si compactat deseuri.
(4) Taxele prevazute la alin. (1)-(3) se calculeaza si se platesc în conformitate cu procedurile elaborate de consiliul local.
CAPITOLUL XI
Scutiri si facilitati comune
Scutiri si facilitati pentru persoanele fizice
Art. 284. - (1) Impozitul pe cladiri, impozitul pe teren, taxa asupra mijloacelor de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor, precum si alte taxe prevazute la art. 282 si art. 283 nu se aplica pentru:
a) veteranii de razboi;
b) persoanele fizice prevazute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu începere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate în strainatate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si în alte legi.
(2) Impozitul pe cladiri, impozitul pe teren si taxa asupra mijloacelor de transport nu se aplica persoanelor fizice prevazute la art. 6 si art. 10 alin. 1 lit. k) din Legea nr. 42/1990 privind cinstirea eroilor-martiri si acordarea unor drepturi urmasilor acestora, ranitilor, precum si luptatorilor pentru victoria Revolutiei din decembrie 1989, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Impozitul pe cladiri si impozitul pe teren nu se aplica vaduvelor de razboi si vaduvelor veteranilor de razboi care nu s-au recasatorit.
(4) Impozitul pe cladiri, impozitul pe teren, taxa pentru eliberarea autorizatiilor de functionare pentru activitati economice si viza anuala a acestora nu se aplica pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat si persoanele invalide de gradul I sau II.
(5) În cazul unei cladiri, al unui teren sau al unui mijloc de transport detinut în comun de o persoana fizica prevazuta la alin. (1), (2), (3) sau (4), scutirea fiscala se aplica integral pentru proprietatile detinute în comun de soti.
(6) Scutirea de la plata impozitului pe cladiri se aplica doar cladirii folosite ca domiciliu de persoanele fizice prevazute la alin. (1), (2), (3) sau (4).
(7) Scutirea de la plata impozitului pe teren se aplica doar terenului aferent cladirii utilizate ca domiciliu de persoanele fizice prevazute la alin. (1), (2), (3) sau (4).
(8) Scutirea de la plata impozitului prevazuta la alin. (1), (2), (3) sau (4) se aplica unei persoane începând cu prima zi a lunii urmatoare celei în care persoana depune documentele justificative în vederea scutirii.
(9) Persoanele fizice si/sau juridice române care reabiliteaza sau modernizeaza termic cladirile de locuit pe care le detin în proprietate, în conditiile Ordonantei Guvernului nr. 29/2000 privind reabilitarea termica a fondului construit existent si stimularea economisirii energiei termice, aprobata cu modificari prin Legea nr. 325/2002, sunt scutite de impozitul pentru aceste cladiri pe perioada de rambursare a creditului obtinut pentru reabilitarea termica, precum si de taxele pentru eliberarea autorizatiei de construire pentru lucrarile de reabilitare termica.
(10) Impozitul pe cladiri, impozitul pe teren, taxa asupra mijloacelor de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor, precum si alte taxe prevazute la art. 282 si 283 se reduc cu 50%, în conformitate cu Ordonanta Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea unor facilitati persoanelor care domiciliaza sau lucreaza în unele localitati din Muntii Apuseni si în Rezervatia Biosferei "Delta Dunarii", republicata, cu modificarile ulterioare, pentru persoanele fizice care domiciliaza si traiesc în localitatile precizate în:
a) Hotarârea Guvernului nr. 323/1996 privind aprobarea Programului special pentru sprijinirea dezvoltarii economico-sociale a unor localitati din Muntii Apuseni, cu modificarile ulterioare;
b) Hotarârea Guvernului nr. 395/1996 pentru aprobarea Programului special privind unele masuri si actiuni pentru sprijinirea dezvoltarii economico-sociale a judetului Tulcea si a Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", cu modificarile ulterioare.
(11) Nu se datoreaza taxa asupra succesiunii prevazuta de Ordonanta Guvernului nr. 12/1998 privind taxele de timbru pentru activitatea notariala, republicata, cu modificarile ulterioare, daca procedura succesorala se dezbate în termen de 1 an de la data decesului autorului bunurilor. De scutire beneficiaza si cei care solicita dezbaterea succesiunii în termen de 1 an de la intrarea în vigoare a prezentului act normativ.
Scutiri si facilitati pentru persoanele juridice
Art. 285. - (1) Impozitul pe cladiri, impozitul pe teren, taxa asupra mijloacelor de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor, precum si alte taxe locale precizate la art. 282 si art. 283 nu se aplica:
a) oricarei institutii sau unitati care functioneaza sub coordonarea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, cu exceptia incintelor folosite pentru activitati economice;
b) fundatiilor testamentare constituite conform legii, cu scopul de a întretine, dezvolta si ajuta institutii de cultura nationala, precum si de a sustine actiuni cu caracter umanitar, social si cultural;
c) organizatiilor umanitare care au ca unica activitate întretinerea si functionarea caminelor de batrâni si a caselor pentru ocrotirea copiilor orfani si a copiilor strazii.
(2) Impozitul pe cladiri si impozitul pe teren se reduc cu 50% pentru acele cladiri si terenul aferent detinute de persoane juridice, care sunt utilizate exclusiv pentru prestarea de servicii turistice pe o perioada de maximum 5 luni pe durata unui an calendaristic.
(3) Impozitul pe cladiri se reduce cu 50% pentru cladirile nou construite detinute de cooperatiile de consum sau mestesugaresti, dar numai pentru primii 5 ani de la data achizitiei cladirii.
Scutiri si facilitati stabilite de consiliile locale
Art. 286. - (1) Consiliul local poate acorda scutire de la plata impozitului pe cladiri sau o reducere a acestuia pentru o cladire folosita ca domiciliu de persoana fizica ce datoreaza acest impozit.
(2) Consiliul local poate acorda scutire de la plata impozitului pe teren sau o reducere a acestuia pentru terenul aferent cladirii folosite ca domiciliu al persoanei fizice care datoreaza acest impozit.
(3) Consiliul local poate acorda scutire de la plata impozitului pe cladiri si a impozitului pe teren sau o reducere a acestora pentru persoanele ale caror venituri lunare sunt mai mici decât salariul minim pe economie ori constau în exclusivitate din ajutor de somaj si/sau pensie de asistenta sociala.
(4) În cazul unei calamitati naturale, consiliul local poate acorda scutire de la plata impozitului pe cladiri, a impozitului pe teren, precum si a taxei pentru eliberarea certificatului de urbanism si autorizatiei de construire sau o reducere a acestora.
(5) Scutirea de la plata imp
Codul Fiscal - TITLUL X - Dispozitii finale
TITLUL X
Dispozitii finale
Data intrarii în vigoare a Codului fiscal
Art. 297. - Prezentul cod intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2004, cu exceptia cazului în care în prezentul cod se prevede altfel.
Abrogarea actelor normative
Art. 298. - (1) La data intrarii în vigoare a prezentului Cod fiscal se abroga:
1. Articolul 73 din Legea nr. 64/1991 privind brevetele de inventie, republicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 752 din 15 octombrie 2002;
2. Articolul 17 din Legea apiculturii nr. 89/1998, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 170 din 30 aprilie 1998, cu modificarile ulterioare;
3. Articolul 13 si articolul 14 din Legea nr. 332/2001 privind promovarea investitiilor directe cu impact semnificativ în economie, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 356 din 3 iulie 2001, cu modificarile ulterioare;
4. Alineatul (3) al articolului 17 din Legea patronatelor nr. 356/2001, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 380 din 12 iulie 2001;
5. Alineatul (2) al articolului 41 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 407 din 24 iulie 2001;
6. Prevederile referitoare la accize din Legea nr. 423/2001 pentru sprijinirea sectorului de pescuit la Marea Neagra, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 406 din 23 iulie 2001;
7. Alineatul (8) al articolului 70 din Legea bibliotecilor nr. 334/2002, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 422 din 18 iunie 2002;
8. Legea nr. 345/2002 privind taxa pe valoarea adaugata, republicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 653 din 15 septembrie 2003;
9. Articolul 67 din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 454 din 27 iunie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
10. Legea nr. 414/2002 privind impozitul pe profit, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 456 din 27 iunie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv actele normative date în aplicarea legii;
11. Legea nr. 521/2002 privind regimul de supraveghere si autorizare a productiei, importului si circulatiei unor produse supuse accizelor, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 571 din 2 august 2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
12. Literele b) si c) ale articolului 37 din Legea cinematografiei nr. 630/2002, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 889 din 9 decembrie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
13. Ordonanta Guvernului nr. 22/1993 privind scutirea de plata a impozitului pe veniturile realizate de consultantii straini pentru activitatea desfasurata în România, în cadrul unor acorduri internationale guvernamentale sau neguvernamentale de finantare gratuita, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 209 din 30 august 1993, aprobata prin Legea nr. 102/1994;
14. Ordonanta Guvernului nr. 23/1995 privind instituirea sistemului de marcare pentru tigarete, produse din tutun si bauturi alcoolice, republicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 374 din 23 decembrie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare;
15. Ordonanta Guvernului nr. 26/1995 privind impozitul pe dividende, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 201 din 30 august 1995, aprobata cu modificari prin Legea nr. 101/1995, cu modificarile ulterioare;
16. Ordonanta Guvernului nr. 24/1996 privind impozitul pe veniturile reprezentantelor din România ale societatilor comerciale si organizatiilor economice straine, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 175 din 5 august 1996, aprobata cu modificari prin Legea nr. 29/1997, cu modificarile ulterioare;
17. Prevederile privind impozitul pe profit din articolul 47 din Ordonanta Guvernului nr. 39/1996 privind înfiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, republicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 141 din 25 februarie 2002;
18. Literele e) si f) ale articolului 2 din Ordonanta Guvernului nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing, republicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 9 din 12 ianuarie 2000;
19. Articolul 6, articolul 7 si alineatul (1) al articolului 10 din Ordonanta Guvernului nr. 46/1998 pentru stabilirea unor masuri în vederea îndeplinirii obligatiilor asumate de România prin aderarea la Conventia internationala EUROCONTROL privind cooperarea pentru securitatea navigatiei aeriene si la Acordul multilateral privind tarifele de ruta aeriana, republicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 44 din 26 ianuarie 2001;
20. Ordonanta Guvernului nr. 83/1998 privind impunerea unor venituri realizate din România de persoane fizice si juridice nerezidente, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 315 din 27 august 1998, cu modificarile ulterioare;
21. Prevederile referitoare la persoane juridice din alineatul (2) al articolului 9 din Ordonanta Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale, republicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 568 din 1 august 2002, cu completarile ulterioare;
22. Alineatul (4) al articolului 122 din Ordonanta Guvernului nr. 112/1999 privind calatoriile gratuite în interes de serviciu si în interes personal pe caile ferate române, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 425 din 31 august 1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 210/2003;
23. Alineatele (1) si (2) ale articolului 6 si articolul 8 din Ordonanta Guvernului nr. 126/2000 privind continuarea realizarii Unitatii 2 din cadrul obiectivului de investitii "Centrala Nuclearoelectrica Cernavoda - 5 x 700 Mwe", publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 430 din 2 septembrie 2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 335/2001, cu modificarile si completarile ulterioare;
24. Ordonanta Guvernului nr. 7/2001 privind impozitul pe venit, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 435 din 3 august 2001, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 493/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
25. Ordonanta Guvernului nr. 24/2001 privind impunerea microîntreprinderilor, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 472 din 17 august 2001, aprobata cu modificari prin Legea nr. 111/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
26. Literele b) si c) ale articolului 7 din Ordonanta Guvernului nr. 65/2001 privind constituirea si functionarea parcurilor industriale, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 536 din 1 septembrie 2001, aprobata cu modificari prin Legea nr. 490/2002;
27. Ordonanta Guvernului nr. 36/2002 privind impozitele si taxele locale, republicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 10 septembrie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
28. Articolul 162 din Ordonanta Guvernului nr. 39/2003 privind procedurile de administrare a creantelor bugetare locale, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 66 din 2 februarie 2003, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 358/2003;
29. Sectiunea a 2-a a capitolului I din Ordonanta Guvernului nr. 86/2003 privind reglementarea unor masuri în materie financiar-fiscala, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 624 din 31 august 2003;
30. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 66/1997 privind scutirea de plata a impozitelor pe salarii si/sau pe venituri realizate de consultanti straini pentru activitatile desfasurate în România în cadrul unor acorduri de împrumut, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 294 din 29 octombrie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare;
31. Prevederile referitoare la taxa pe valoarea adaugata din articolul 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 73/1999 pentru aprobarea continuarii lucrarilor si a finantarii obiectivului de investitii "Dezvoltarea si modernizarea Aeroportului International Bucuresti-Otopeni" si pentru aprobarea garantarii unui credit în favoarea Companiei Nationale "Aeroportul International Bucuresti-Otopeni" - S.A., publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 232 din 25 mai 1999, aprobata prin Legea nr. 21/2000;
32. Litera a) a alineatului 1 al articolului 38 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 privind protectia speciala si încadrarea în munca a persoanelor cu handicap, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 310 din 30 iunie 1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 519/2002, cu modificarile ulterioare;
33. Literele b) si c) ale articolului 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 160/1999 privind instituirea unor masuri de stimulare a activitatii titularilor de acorduri petroliere si subcontractantilor acestora, care desfasoara operatiuni petroliere în perimetre marine ce includ zone cu adâncime de apa de peste 100 metri, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 526 din 28 octombrie 1999, aprobata cu modificari prin Legea nr. 399/2001;
34. Articolul 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2000 pentru abrogarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 67/1999 privind unele masuri pentru dezvoltarea activitatii economice, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 208 din 12 mai 2000, aprobata prin Legea nr. 302/2001, cu modificarile ulterioare;
35. Articolul 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2000 privind organizatiile cooperatiste de credit, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 330 din 14 iulie 2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 200/2002;
36. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 208/2000 privind scutirea de taxa pe valoarea adaugata pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii prevazute în anexa la Hotarârea Guvernului nr. 211/2000 privind garantarea de catre Ministerul Finantelor a unor împrumuturi externe pentru Ministerul Apararii Nationale, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 594 din 22 noiembrie 2000, aprobata prin Legea nr. 134/2001;
37. Alineatul 2 al articolului 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 249/2000 privind constituirea si utilizarea Fondului special pentru produse petroliere, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 647 din 12 decembrie 2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 382/2002, cu modificarile ulterioare;
38. Articolul 16 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 119/2001 privind unele masuri pentru privatizarea Societatii Comerciale Combinatul Siderurgic "Sidex" - S.A. Galati, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 627 din 5 octombrie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare;
39. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2001 privind regimul accizelor, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 30 noiembrie 2001, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 523/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
40. Prevederile referitoare la impozitul pe profit din alineatul (3) al articolului 145 si alineatul (2) al articolului 146 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/2002 privind valorile mobiliare, serviciile de investitii financiare si pietele reglementate, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 238 din 9 aprilie 2002, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 525/2002, cu modificarile ulterioare;
41. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 12/2003 privind scutirea de la plata impozitului pe terenurile din extravilanul localitatilor, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 167 din 17 martie 2003, aprobata cu modificari prin Legea nr. 273/2003;
42. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2003 pentru instituirea unor masuri speciale privind productia, importul si comercializarea uleiurilor minerale, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 294 din 25 aprilie 2003, cu modificarile ulterioare;
43. Hotarârea Guvernului nr. 582/1997 privind introducerea sistemului de marcare pentru bauturi alcoolice, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 268 din 7 octombrie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare;
44. Orice alte dispozitii contrare prezentului cod.
(2) Articolul 23 alineatul (2) îsi înceteaza aplicabilitatea începând cu data de 1 ianuarie 2006.
De la 1 ianuarie 2004, proprietarii trenurilor agricole vor plati un impozit de 10.000 lei/hectar (adica 1 leu/mp). Cei care isi reabiliteaza termic cladirile de locuit (isi monteaza termopane etc.) vor fi scutiti de la plata impozitului pe cladire pe perioada de rambursare a creditului obtinut pentru reabilitare termica. Pacat numai ca prevederea va fi introdusa cu o luna inainte de inasprirea conditiilor de creditare. Doar in anul electoral 2004 nu se mai plateste taxa pentru succesiune, din 2005 urmind sa fie scutiti de taxele notariale doar cei care dezbat succesiunea in termen de un an de la data decesului proprietarului bunurilor. Si autorizatiile pentru micii meseriasi vor costa mai putin. Toate aceste prevederi sint continute de noul Cod Fiscal care a fost aprobat recent de parlament. Noul Cod Fiscal, ce va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2004, a lasat impozitele si taxele locale la nivelul stabilit in mai 2003, ne-a spus Viorel Cristea, director in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). Noutati privind impozitele si taxele locale: