< Previous | HOME |

TITLUL VI
* INFRACTIUNI CARE ADUC ATINGERE UNOR ACTIVITÃTI DE INTERES PUBLIC SAU ALTOR ACTIVITÃTI REGLEMENTATE DE LEGE

Capitolul I
INFRACTIUNI DE SERVICIU SAU ÎN LEGÃTURÃ CU SERVICIUL

           Abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor
            **Art. 246. - Fapta functionarului public care, în exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiintã, nu îndeplineste un act ori îl îndeplineste în mod defectuos si prin aceasta cauzeazã o vãtãmare intereselor legale ale unei persoane se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. 

* Denumirea Titlului VI din Partea specialã este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
** Art. 246 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

            Abuzul în serviciu prin îngrãdirea unor drepturi
            *Art. 247. - Îngrãdirea, de cãtre un functionar public, a folosintei sau a exercitiului drepturilor vreunui cetãtean, ori crearea pentru acesta a unor situatii de inferioritate pe temei de nationalitate, rasã, sex sau religie, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

           Abuzul în serviciu contra intereselor publice
            *Art. 248. - Fapta functionarului public, care, în exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiintã, nu îndeplineste un act ori îl îndeplineste în mod defectuos si prin aceasta cauzeazã o tulburare însemnatã bunului mers al unui organ sau al unei institutii de stat ori al unei alte unitãti din cele la care se referã art. 145 sau o pagubã patrimoniului acesteia se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. 

* Art. 247 si 248 sunt reproduse astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 140/1996.

           Abuzul în serviciu în formã calificatã
            **Art. 248 1 . - Dacã faptele prevãzute în art. 246, 247 si 248 au avut consecinte deosebit de grave, se pedepseste cu închisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. 

** Art. 248 1 fost introdus prin Legea nr. 140/1996.

           Neglijenta în serviciu
            *Art. 249. - Încãlcarea din culpã, de cãtre un functionar public, a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasã, dacã s-a cauzat o tulburare însemnatã bunului mers al unui organ sau al unei institutii de stat ori al unei alte unitãti din cele la care se referã art. 145 sau o pagubã patrimoniului acesteia ori o vãtãmare importantã intereselor legale ale unei persoane, se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 2 ani sau cu amendã.
            Fapta prevãzutã în alin. 1, dacã a avut consecinte deosebit de grave, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 10 ani. 

* Art. 249 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

           Purtarea abuzivã
            *Art. 250. - Întrebuintarea de expresii jignitoare fatã de o persoanã, de cãtre un functionar public în exercitiul atributiilor de serviciu, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendã.
            Lovirea sau alte acte de violentã sãvârsite în conditiile alin. 1 se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. 

* Art. 250 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

            **Art. 251. - Abrogat.

** Art. 251 privind infractiunea de divulgare a unor secrete privind interesele obstesti a fost abrogat prin Decret-Lege nr. 12 din 10 ianuarie 1990, publicat în M. Of. nr. 7 din 12 ianuarie 1990.

           Neglijenta în pãstrarea secretului de stat
            Art. 252. - Neglijenta care are drept urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce constituie secret de stat, precum si neglijenta care a dat prilej altei persoane sã afle un asemenea secret, dacã fapta este de naturã sã aducã atingere intereselor statului, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

            *Art. 253. - Abrogat. 

* Art. 253 privind infractiunea de refuz a înapoierii în tarã a fost abrogat prin Decret-Lege nr. 9 din 31 decembrie 1989, publicat în M. Of. nr. 9 din 31 decembrie 1989.

           Luarea  de mitã
            *Art. 254. - Fapta functionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin, ori acceptã promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini, ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.
            Fapta prevãzutã în alin. 1, dacã a fost sãvârsitã de un functionar cu atributii de control, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
            Banii, valorile sau orice alte bunuri care au fãcut obiectul luãrii de mitã se confiscã, iar dacã acestea nu se gãsesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor în bani. 

* Alin. 1 si 2 ale art. 254 sunt reproduse astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 140/1996.

           Darea de mitã
            Art. 255. - Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în modurile si scopurile arãtate în art. 254, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
            Fapta prevãzutã în alineatul precedent nu constituie infractiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de cãtre cel care a luat mita.
            Mituitorul nu se pedepseste dacã denuntã autoritãtii fapta mai înainte ca organul de urmãrire sã fi fost sesizat pentru aceea infractiune.
            Dispozitiile art. 254 alin. 3 se aplicã în mod corespunzãtor, chiar dacã oferta nu a fost urmatã de acceptare.
            Banii, valorile sau orice alte bunuri se restituie persoanei care le-a dat în cazurile arãtate în alin. 2 si 3.

           Primirea de foloase necuvenite
            *Art. 256. - Primirea de cãtre un functionar, direct sau indirect, de bani ori alte foloase, dupã ce a îndeplinit un act, în virtutea functiei sale si la care era obligat în temeiul acesteia, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
            Banii, valorile sau orice alte bunuri primite se confiscã, iar dacã acestea nu se gãsesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor în bani.

            Traficul de influentã
            *Art. 257. - Primirea ori pretinderea de bani sau de influentã alte foloase ori acceptarea de promisiuni, de daruri, direct sau indirect, pentru sine ori pentru altul, sãvârsitã de cãtre o persoanã care are influentã sau lasã sã se creadã cã are influentã asupra unui functionar pentru a-l determina sã facã ori sã nu facã un act ce intrã în atributiile sale de serviciu, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 10 ani.
            Dispozitiile art. 256 alin. 2 se aplicã în mod corespunzãtor. 

* Alineatele 1 ale art. 256 si 257 au fost reproduse astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 140/1996.

           Fapte sãvârsite de alti functionari
            *Art. 258. - Dispozitiile art. 246-250 privitoare la functionari publici se aplicã si celorlalti functionari, în acest caz maximul pedepsei reducându-se cu o treime. 

* Art. 258 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

Capitolul II
INFRACTIUNI CARE ÎMPIEDICÃ ÎNFÃPTUIREA JUSTITIEI

             Denuntarea calomnioasã
            Art. 259. - Învinuirea mincinoasã fãcutã prin denunt sau plângere, cu privire la sãvârsirea unei infractiuni de cãtre o anume persoanã, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
            Producerea ori ticluirea de probe mincioase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseste cu închisoare de unu la 5 ani.
            Dacã cel care a sãvârsit fapta declarã mai înainte de punerea în miscare a actiunii penale fatã de persoana în contra cãreia s-a fãcut denuntul sau plângerea, ori împotriva cãreia s-au produs probele, cã denuntul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.

           Mãrturia mincinoasã
            Art. 260. - Fapta martorului care într-o cauzã penalã, civilã, disciplinarã sau în orice altã cauzã în care se ascultã martori, face afirmatii mincinoase, ori nu spune tot ce stie privitor la împrejurãri esentiale asupra cãrora a  fost întrebat, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
            Fapta prevãzutã în alineatul precedent nu se pedepseste dacã, în cauzele penale mai înainte de a se produce arestarea inculpatului, ori în toate cauzele mai înainte de a se fi pronuntat o hotãrâre sau de a se fi dat o altã solutie ca urmare a mãrturiei mincinoase, martorul îsi retrage mãrturia.
            Dacã retragerea mãrturiei a intervenit în cauzele penale dupã ce s-a produs arestarea inculpatului sau în toate cauzele dupã ce s-a pronuntat o hotãrâre sau s-a dat o altã solutie ca urmare a mãrturiei mincinoase, instanta va reduce pedeapsa potrivit art. 76.
            Dispozitiile alin. 1-3 se aplicã în mod corespunzãtor si expertului sau interpretului.

           Încercarea de a determina mãrturia mincinoasã
            *Art. 261. - Încercarea de a determina o persoanã prin constrângere ori corupere sã dea declaratii mincinoase într-o cauzã penalã, civilã, disciplinarã sau în orice altã cauzã în care se ascultã martori, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã.
             Dispozitiile din alineatul precedent se aplicã si în cazul în care fapta este sãvârsitã fatã de un expert sau de un interpret. 

* Art. 261 alin. 1 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 6/1973.

            Împiedicarea participãrii în proces
            **Art. 261 1 . - Împiedicarea participãrii într-o cauzã penalã, civilã, disciplinarã sau în orice altã cauzã, a unui martor, expert, interpret sau apãrãtor, sãvârsitã prin violentã, amenintare sau prin orice mijloc de constrângere îndreptat împotriva sa ori a sotului sau a unei rude apropiate, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 7 ani.
            Tentativa se pedepseste. 

** Art. 261 1 a fost introdus prin Legea nr. 140/1996.

           Nedenuntarea unor infractiuni
             *Art. 262. - Omisiunea de a denunta de îndatã sãvârsirea vreuneia dintre infractiunile prevãzute în art. 174, 175, 176, 211, 212, 215 1 , 217 alin. 2-4, art. 218 alin. 1 si art. 276 alin. 3 se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
            Fapta prevãzutã în alin. 1, sãvârsitã de sot sau de o rudã apropiatã, nu se pedepseste.
            Nu se pedepseste persoana care, mai înainte de a se fi început urmãrirea penalã pentru infractiunea nedenuntatã, încunostinteazã autoritãtile competente despre acea infractiune sau care, chiar dupã ce s-a început urmãrirea penalã ori dupã ce vinovatii au fost descoperiti, a înlesnit arestarea acestora. 

* Alin. 1 al art. 262 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

             Omisiunea sesizãrii organelor judiciare
            **Art. 263. - Fapta functionarului public care, luând cunostintã de sãvârsirea unei infractiuni în legãturã cu serviciul în cadrul cãruia îsi îndeplineste sarcinile, omite sesizarea de îndatã a procurorului sau a organului de urmãrire penalã, potrivit legii de procedurã penalã, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 5 ani.
            Dacã fapta este sãvârsitã de cãtre un functionar public cu atributii de conducere sau de control, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 7 ani.

           Favorizarea infractorului
            **Art. 264. - Ajutorul dat unui infractor fãrã o întelegere stabilitã înainte sau în timpul sãvârsirii infractiunii, pentru a îngreuna sau a zãdãrnici urmãrirea penalã, judecata sau executarea pedepsei ori pentru a asigura infractorului folosul sau produsuI infractiunii, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 7 ani.
            Pedeapsa aplicatã favorizatorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevãzutã de lege pentru autor.
            Favorizarea sãvârsitã de sot sau de o rudã apropiatã nu se pedepseste. 

** Art. 263 si 264 sunt reproduse astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 140/1996.

           Omisiunea de a încunostiinta organele judiciare
            *Art. 265. - Fapta de a nu aduce la cunostintã organelor judiciare a unor împrejurãri care, dacã ar fi cunoscute, ar duce la stabilirea nevinovãtiei unei persoane trimise în judecatã sau condamnate pe nedrept ori la eliberarea unei persoane tinute în arest preventiv pe nedrept, se pedepseste cu închisoare de 3 luni la 1 an sau cu amendã.
            Fapta prevãzutã în alineatul precedent nu se pedepseste dacã prin aducerea la cunostintã, persoana care are aceastã obligatie ar produce un prejudiciu pentru ea, pentru sotul sãu sau pentru o rudã apropiatã. 

* Art. 265 alin. 1 este reprodus astfel cum au fost modificat prin Legea nr. 6/1973.

           Arestarea nelegalã si cercetarea abuzivã
            Art. 266. - Retinerea sau arestarea nelegalã, ori supunerea unei persoane la executarea unei pedepse, mãsuri de sigurantã sau educative, în alt mod decât cel prevãzut prin dispozitiile legale, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
            Întrebuintarea de promisiuni, amenintãri sau violente împotriva unei persoane aflate în curs de cercetare, anchetã penalã ori de judecatã, pentru obtinerea de declaratii, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
            Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã si întrebuintarea de promisiuni, amenintãri sau violente, fatã de un martor, expert sau interpret.

           Supunerea la rele tratamente
            *Art. 267. - Supunerea la rele tratamente a unei persoane aflate în stare de retinere, detinere ori în executarea unei mãsuri de sigurantã sau educative se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani. 

* Art. 267 este reprodus astfel cum au fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

           Tortura
            **Art. 267 1 - Fapta prin care se provoacã unei persoane, cu intentie, o durere sau suferinte puternice, fizice ori psihice, îndeosebi cu scopul de a obtine de la aceastã persoanã sau de la o persoanã tertã informatii sau mãrturisiri, de a o pedepsi pentru un act pe care aceasta sau o tertã persoanã l-a comis ori este bãnuit cã l-a comis, de a o intimida sau de a face presiuni asupra ei ori de a intimida sau a face presiuni asupra unei terte persoane, sau pentru oricare alt motiv bazat pe o formã de discriminare oricare ar fi ea, atunci când o asemenea durere sau astfel de suferinte sunt aplicate de cãtre un agent al autoritãtii publice sau de orice altã persoanã care actioneazã cu titlu oficial sau la instigarea ori cu consimtãmântul expres sau tacit al unor asemenea persoane, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani.
            Dacã fapta prevãzutã la alin. 1 a avut vreuna din urmãrile arãtate în art. 181 sau 182, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
            Tortura care a avut ca urmare moartea victimei se pedepseste cu detentiune pe viatã sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani.
            Tentativa se pedepseste.
            Nici o împrejurare exceptionalã, oricare ar fi ea, fie cã este vorba de stare de rãzboi sau de amenintãri cu rãzboiul, de instabilitate politicã internã sau de orice altã stare de exceptie, nu poate fi invocatã pentru a justifica tortura; de asemenea, nu poate fi invocat nici ordinul superiorului sau al unei autoritãti publice.
            Faptele prevãzute în alin. 1 nu constituie infractiunea de torturã dacã durerea sau suferintele rezultã exclusiv din sanctiuni legale si sunt inerente acestor sanctiuni sau ocazionate de ele. 

** Art. 267 1 a fost introdus prin Legea nr. 20 din 11 septembrie 1990, publicatã în M. Of. nr. 112 din 10  octombrie 1990. Alin 3 al art. 267 1 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

           Represiunea nedreaptã
            Art. 268. - Fapta de a pune în miscare actiunea penalã, de a dispune arestarea, de a trimite în judecatã sau de a condamna pe o persoanã, stiind cã este nevinovatã, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani.

           Evadarea
            Art. 269. - Evadarea din starea legalã de retinere sau de detinere se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.
            *Dacã fapta este sãvârsitã prin folosire de violente, de arme sau de alte instrumente ori de cãtre douã sau mai multe persoane împreunã, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 8 ani.
            Pedeapsa aplicatã pentru infractiunea de evadare se adaugã la pedeapsa ce se executã, fãrã a se putea depãsi maximul general al închisorii.
            Tentativa se pedepseste. 

* Alin. 2 al art. 269 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

            Înlesnirea evadãrii
            Art. 270. - Înlesnirea prin orice mijloace a evadãrii se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani, iar dacã fapta s-a sãvârsit de cãtre o persoanã care avea îndatorirea de a pãzi pe cel care a evadat, pedeapsa este închisoarea de la  2 la 7 ani.
            Înlesnirea evadãrii în conditiile art. 269 alin. 2 se pedepseste cu închisoare de la 2 la 8 ani, iar dacã fapta este sãvârsitã de o persoanã care avea îndatorirea de a pãzi pe cel care a evadat, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10  ani.
            Înlesnirea evadãrii unei persoane retinute, arestate sau condamnate pentru o infractiune pentru care legea prevede o pedeapsã mai mare de 10 ani, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 10 ani, iar dacã fapta este sãvârsitã de o persoanã care avea îndatorirea de a pãzi pe cel care a evadat, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani.
            Înlesnirea evadãrii sãvârsitã din culpã, de cãtre o persoanã care avea datoria de a pãzi pe cel care a evadat, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.
            Tentativa la faptele prevãzute în alin. 1, 2 si 3 se pedepseste.

           Nerespectarea hotãrârilor judecãtoresti
            *Art. 271. - Împotrivirea la executarea unei hotãrâri judecãtoresti, prin amenintare fatã de organul de executare se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar dacã fapta a fost sãvârsitã prin acte de violentã, pedeapsa este de unu la 7 ani.
            Împiedicarea unei persoane de a folosi o locuintã ori parte dintr-o locuintã sau imobil, detinute în baza unei hotãrâri judecãtoresti, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã.
            Dacã fapta prevãzutã în alin. 2 se sãvârseste prin amenintare, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la3 ani, iar dacã fapta a fost sãvârsitã prin acte de violentã, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.
            Nerespectarea hotãrârilor judecãtoresti, prin sustragerea de la executarea mãsurilor de sigurantã prevãzute în art. 112 lit. c si d, se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 3 luni sau cu amendã. 

* Alin. 1 si 3 ale art. 271 sunt reproduse astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 140/1996, iar alin. 2 si 4 astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 6/1973.

           Retinerea sau distrugerea de înscrisuri
            *Art. 272. - Retinerea sau distrugerea unui înscris emis de un organ de urmãrire penalã, de o instantã de judecatã sau de un alt organ de jurisdictie, ori împiedicarea în orice mod ca un înscris destinat unuia dintre organele sus-arãtate sã ajungã la acesta, când astfel de înscrisuri sunt necesare solutionãrii unei cauze, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã. 

* Art. 272 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 6/1973. CODUL PENAL
 

pagina a IV-a

Capitolul III
INFRACTIUNI CONTRA SIGURANTEI CIRCULATIEI PE CÃILE
FERATE

          Neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea lor defectuoasã, din culpã
            Art. 273. - Neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu de cãtre angajatii cãilor ferate, dacã aceasta ar fi putut pune în pericol siguranta circulatiei mijloacelor de transport ale cãilor ferate, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
            Când fapta prevãzutã în alineatul precedent a avut ca urmare o tulburare în activitatea de transport pe calea feratã sau un accident de cale feratã, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 7 ani, iar în cazul în care s-a produs o catastrofã de cale feratã, pedeapsa este închisoarea de la  5 la 15 ani.

          Neîndeplinirea cu stiintã a îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea lor defectuoasã
            Art. 274. - Neîndeplinirea cu stiintã a îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea lor defectuoasã, de cãtre angajatii cãilor ferate, dacã aceasta ar putea pune în pericol siguranta circulatiei mijloacelor de transport ale cãilor ferate, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
            *Dacã îndeplinirea defectuoasã sau neîndeplinirea cu stiintã arãtatã în alin. 1 a avut ca urmare a tulburare în activitatea de transport pe calea feratã sau un accident de cale feratã, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani, iar în cazul când s-a produs o catastrofã de cale feratã, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. 

* Alin. 2 al art. 274 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

          Pãrãsirea postului si prezenta la serviciu în stare de ebrietate
            Art. 275. - Pãrãsirea postului, în orice mod si sub orice formã, de angajatii care asigurã direct siguranta circulatiei mijloacelor de transport ale cãilor ferate, dacã prin aceasta s-ar fi putut pune în pericol siguranta circulatiei mijloacelor de transport, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani.
            Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã exercitarea atributiilor de serviciu în stare de ebrietate de cãtre angajatii care asigurã direct siguranta circulatiei mijloacelor de transport ale cãilor ferate.
            *Când prin faptele prevãzute în alineatele precedente s-a produs o tulburare în activitatea de transport pe calea feratã sau un accident de cale feratã, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani, iar în cazul când s-a produs o catastrofã de cale feratã, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. 

* Alin. 3 al art. 275 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

          Distrugerea si semnalizarea falsã
            Art. 276. - Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuintare a liniei ferate sau a instalatiilor de cale feratã, ori asezarea de obstacole pe linia feratã, dacã prin aceasta s-ar fi putut pune în pericol siguranta mijloacelor de transport ale cãilor ferate, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 12 ani.
            Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã sãvârsirea de acte de semnalizare falsã sau sãvârsirea oricãror alte acte de naturã a induce în eroare personalul cãilor ferate în timpul executãrii serviciului, dacã aceste fapte ar fi putut expune la un pericol de accident sau de catastrofã de cale feratã.
            *În cazul când faptele prevãzute în alineatele precedente au avut ca urmare o tulburare în activitatea de transport pe calea feratã sau un accident de cale feratã, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 15 ani si interzicerea unor drepturi, iar dacã au produs o catastrofã de cale feratã, pedeapsa este detentiunea pe viatã sau închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
            Sãvârsirea din culpã a faptelor arãtate în alin. 1, 2 si 3 se pedepseste în cazul alin. 1 si 2 cu închisoare de la unu la 5 ani, iar în cazul alin. 3, cu închisoare de la 3 la 7 ani dacã s-a produs o tulburare în activitatea de transport pe calea feratã sau un accident de cale feratã, si închisoare de la 10 la 15 ani dacã s-a produs o catastrofã de cale feratã.
            Dacã vreuna dintre faptele prevãzute în acest articol este sãvârsitã de cãtre un angajat al cãilor ferate, la maximul pedepsei prevãzute pentru fapta comisã se poate adãuga un spor de pânã la 2 ani, fãrã a se putea depãsi maximul general al pedepsei.
            Tentativa la faptele prevãzute în alin. 1-3 se pedepseste. 

* Alin. 3 al art. 276 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

          Accidentul si catastrofa de cale feratã
            Art. 277. - Accidentul de cale feratã constã în distrugerea sau degradarea importantã adusã materialului rulant de cale feratã sau altor instalatii feroviare în cursul circulatiei sau manevrei mijloacelor de transport ale cãilor  ferate.
            Catastrofa de cale feratã constã în deraierea, rãsturnarea sau prãbusirea unui mijloc de transport al cãilor ferate, sau în producerea unui alt asemenea rezultat, precum si în ciocnirea a douã mijloace de transport ale cãilor ferate sau a unui mijloc de transport al cãilor ferate cu un alt vehicul, dacã s-au produs urmãri deosebit de grave prin moartea sau vãtãmarea integritãtii corporale a unor persoane, ori prin distrugerea sau degradarea mijloacelor de transport ale cãilor ferate, a instalatiilor de cale feratã sau a mãrfurilor încredintate pentru transport.

          Punerea în miscare a actiunii penale
            Art. 278. - Actiunea penalã pentru faptele prevãzute în art. 273 alin. 1, 274 alin. 1 si 275 alin. 1 si 2 se pune în miscare numai la sesizarea organelor actiunii penale competente ale cãilor ferate.

Capitolul IV
INFRACTIUNI PRIVITOARE LA REGIMUL STABILIT PENTRU
UNELE ACTIVITÃTI REGLEMENTATE DE LEGE

             Nerespectarea regimului armelor si munitiilor
            Art. 279. - Detinerea, portul, confectionarea, transportul, precum si orice operatie privind circulatia armelor si munitiilor sau functionarea atelierelor de reparat arme, fãrã drept, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
            Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã si nedepunerea armei sau a munitiei în termenul fixat de lege la organul competent, de cãtre cel cãruia i s-a respins cererea pentru prelungirea valabilitãtii permisului.
            Se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani:
            a) detinerea, înstrãinarea sau portul, fãrã drept, de arme ascunse ori de arme militare, precum si a munitiei pentru astfel de arme;
            b) detinerea, înstrãinarea sau portul, fãrã drept, a mai multor arme cu exceptia celor prevãzute la lit. a, precum si a armelor de panoplie, ori munitiei respective în cantitãti mari
            c) portul de arme, fãrã drept, în localul organizatiilor de stat sau publice, la întruniri publice ori în localuri de alegeri.
            *Tentativa se pedepseste. 

* Alin. 4 al art. 279 a fost introdus prin Legea nr. 140/1996.

            Nerespectarea regimului materialelor nucleare sau a altor materii radioactive
            **Art. 279 1 - Primirea, detinerea, folosirea, cererea, modificarea, înstrãinarea, dispersarea, expunerea, transportul sau deturnarea materialelor nucleare ori a altor a altor materii radioactive, precum si orice alte operatiuni privind circulatia acestora, fãrã drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.
            Dacã faptele prevãzute în alin. 1 au produs pericol public, au avut vreuna dintre urmãrile arãtate în art. 181 sau 182 ori au cauzat o pagubã materialã, pedeapsa este închisoarea de la 4 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.
            Sustragerea ori distrugerea materialelor nucleare sau a altor materii radioactive se pedepseste cu închisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
            Dacã faptele prevãzute în alin. 3 au produs pericol public sau au avut vreuna dintre urmãrile arãtate în art. 181 sau 182, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
            În cazul în care faptele prevãzute în alin. 1 si 3 au avut consecinte deosebit de grave, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi, iar dacã s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este detentiunea pe viatã sau închisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
            Amenintarea, adresatã unui stat, unei organizatii internationale sau unei persoane fizice ori juridice, cu folosirea materialelor nucleare sau a altor materii radioactive, în scopul de a provoca vãtãmarea corporalã sau moartea unor persoane ori pagube materiale, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 12 ani.
            Dacã fapta prevãzutã în alin. 6 este conditionatã de îndeplinirea sau neîndeplinirea unui act sau când prin amenintare, sub orice formã, se pretinde a se da ori a se preda materiale nucleare sau alte materii radioactive, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
            Tentativa se pedepseste. 

** Art. 279 1 a fost introdus prin Legea nr. 140/1996.

          Nerespectarea regimului materialelor explozive
            *Art. 280. - Producerea, experimentarea, prelucrarea, detinerea, transportul sau folosirea materiilor explozive sau orice alte operatiuni privind aceste materii fãrã drept se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.
            Sustragerea materiilor explozive se pedepseste cu închisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. Când faptele prevãzute în alin. 1 si 2 privesc o cantitate mai mare de 1 kg echivalent trotil sau când cantitatea de exploziv este însotitã de materiale de initiere, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
            Faptele prevãzute în alin. 1 si 2, dacã au produs pericol public sau au avut vreuna dintre urmãrile arãtate în art. 181 sau 182, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã si fapta prevãzutã în alin. 1, dacã a cauzat o pagubã materialã.
            În cazul în care faptele prevãzute în alineatele precedente au avut consecinte deosebit de grave, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi, iar dacã s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este detentiunea pe viatã sau închisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
            Amenintarea, adresatã unui stat, unei organizatii internationale sau unei persoane fizice sau juridice, cu folosirea materiilor explozive în scopul de a provoca vãtãmarea corporalã sau moartea unor persoane ori pagube materiale se pedepseste cu închisoare de la 3 la 12 ani.
            Fapta de amenintare cu folosirea materiilor explozive, sãvârsitã în conditiile arãtate în art. 279 1 alin. 7, se sanctioneazã cu pedeapsa prevãzutã în acel alineat.
            Tentativa se pedepseste. 

* Art. 280 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

          Nerespectarea regimului de ocrotire al unor bunuri
            *Art. 280 1 - Înstrãinarea, ascunderea sau orice altã faptã prin care se pricinuieste pierderea pentru patrimoniul cultural national sau pentru fondul arhivistic national a unui bun care potrivit legii, face parte din acel patrimoniu sau fond, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani.
            Dacã pierderea bunului pentru patrimoniul sau pentru fondul prevãzut în alineatul precedent a fost pricinuitã prin sãvârsirea unei fapte care constituie prin ea însãsi o altã infractiune, pedeapsa este cea prevãzutã de lege pentru infractiunea sãvârsitã, al cãrei maxim se majoreazã cu 3 ani.
            Fapta prevãzutã în alin. 1 nu se pedepseste, iar în cazul faptelor prevãzute în alin. 2 pedeapsa nu se majoreazã, dacã înainte ca hotãrârea sã fi rãmas definitivã, fãptuitorul înlãturã rezultatul infractiunii fãcând ca bunul sã reintre în acel patrimoniu sau fond. 

* Art. 280 1 a fost introdus prin Decretul nr. 365/1976, publicat în B. Of. nr. 92 din 3 noiembrie 1976.

          Exercitarea fãrã drept a unei profesii
            Art. 281. - Exercitarea fãrã drept a unei profesii sau a oricãrei alte activitãti pentru care legea cere autorizatie, ori exercitarea acestora în alte conditii decât cele legale, dacã legea specialã prevede cã sãvârsirea unor astfel de fapte se sanctioneazã potrivit legii penale, se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 1 an sau cu amendã.

TITLUL VII
INFRACTIUNI DE FALS

Capitolul I
FALSIFICAREA DE MONEDE, TIMBRE SAU DE ALTE VALORI

          Falsificarea de monede sau de alte valori
            *Art. 282 - Falsificarea de monedã metalicã, monedã de hârtie, titluri de credit public, cecuri, titluri de orice fel pentru efectuarea plãtilor, emise de institutia bancarã ori de alte institutii de credit competente, sau falsificarea oricãror alte titluri ori valori asemãnãtoare, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.
            Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã punerea în circulatie, în orice mod, a valorilor falsificate arãtate în alineatul precedent, sau detinerea lor în vederea punerii în circulatie.
            Dacã faptele prevãzute în alineatele precedente ar fi putut cauza o pagubã importantã sistemului financiar, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi, iar dacã au cauzat o pagubã importantã sistemului financiar, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
            Tentativa se pedepseste. 

* Art. 282 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

          Falsificarea de timbre
            Art. 283. - Falsificarea de timbre, mãrci postale, plicuri postale, cãrti postale, bilete ori foi de cãlãtorie sau transport, cupoane rãspuns international, ori punerea în circulatie a unor astfel de valori falsificate, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
            Tentativa se pedepseste.

          Falsificarea de valori strãine
            Art. 284. - Dispozitiile cuprinse în acest capitol se aplicã si în cazul când infractiunea priveste monede sau timbre ale altor state ori alte valori strãine.

          Detinerea de instrumente în vederea falsificãrii de valori
            Art. 285. - Fabricarea ori detinerea de instrumente sau materiale cu scopul de a servi la falsificarea valorilor sau titlurilor enumerate în art. 282-284 se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Capitolul II
FALSIFICAREA INSTRUMENTELOR DE AUTENTIFICARE SAU DE MARCARE

          Falsificarea instrumentelor oficiale
            *Art. 286. - Falsificarea unui sigiliu, unei stampile sau a unui instrument de marcare de care se folosesc unitãtile la care se referã art. 145 se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
            Tentativa se pedepseste. 

* Art. 286 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

          Folosirea instrumentelor oficiale false
            Art. 287. - Folosirea instrumentelor false arãtate, în art. 286 se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
            *Folosirea fãrã drept a unui sigiliu ori a unei stampile cu stema tãrii se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã. 

*Art. 287 alin. 2 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 6/1973.

Capitolul III
FALSURI ÎN ÎNSCRISURI

          Falsul material în înscrisuri oficiale
            Art. 288. - Falsificarea unui înscris oficial prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de naturã sã producã consecinte juridice, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
            *Falsul prevãzut în alineatul precedent, sãvârsit de un functionar în exercitiul atributiilor de serviciu, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
            Sunt asimilate cu înscrisurile oficiale biletele, tichetele sau orice alte imprimate producãtoare de consecinte juridice.
            Tentativa se pedepseste. 

* Alin. 2 al art. 288 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

          Falsul intelectual
            **Art. 289. - Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de cãtre un functionar aflat în exercitiul atributiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurãri necorespunzãtoare adevãrului ori prin omisiunea cu stiintã de a insera unele date sau împrejurãri, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
            Tentativa se pedepseste. 

** Alin. 1 al art. 289 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

          Falsul în înscrisuri sub semnãturã privatã
            ***Art. 290. - Falsificarea unui înscris sub semnãturã privatã prin vreunul din modurile arãtate în art. 288, dacã fãptuitorul foloseste înscrisul falsificat ori îl încredinteazã altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã.
            Tentativa se pedepseste. 

*** Art. 290 alin. 1 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 6/1973.

          Uzul de fals
            *Art. 291. - Folosirea unui înscris oficial ori sub semnãturã privatã, cunoscând cã este fals, în vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani când înscrisul este oficial, si cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã când înscrisul este sub semnãturã privatã. 

* Art. 291 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 6/1973.

          Falsul în declaratii
            *Art. 292. - Declararea necorespunzãtoare adevãrului, fãcutã unui organ sau institutii de stat ori unei alte unitãti dintre cele la care se referã art. 145, în vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurãrilor, declaratia fãcutã serveste pentru producerea acelei consecinte, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã. 

* Art. 292 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

          Falsul privind identitatea
            *Art. 293. - Prezentarea sub o identitate falsã ori atribuirea unei asemenea identitãti altei persoane, pentru a induce sau a mentine în eroare un organ sau o institutie de stat sau o altã unitate dintre cele la care se referã art. 145, în vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine ori pentru altul, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
            Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã încredintarea unui înscris care serveste pentru dovedirea stãrii civile ori pentru legitimare sau identificare spre a fi folosit fãrã drept. 

* Alin. 1 al art. 293 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

          Falsul prin folosirea emblemei Crucii Rosii
            * Art. 294. - Folosirea fãrã drept a emblemei sau folosirea denumirii de "crucea rosie" ori a unei denumiri asimilate acesteia, precum si folosirea oricãrui semn sau oricãrei denumiri care constituie o imitatie a vreunei asemenea embleme ori denumiri, dacã faptã a cauzat pagube materiale, se pedepsesc cu închisoare de la o lunã la 1 an sau cu amendã.
            Dacã fapta se sãvârseste în timp de rãzboi, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani. 

* Alin. 1 al art. 294 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 6/1973.

TITLUL VIII
INFRACTIUNI LA REGIMUL STABILIT
PENTRU ANUMITE ACTIVITÃTI ECONOMICE

            Specula
            Art. 295. - Sãvârsirea uneia dintre urmãtoarele fapte:
            a) cumpãrarea în scop de revânzare a produselor industriale sau agricole care potrivit dispozitiilor legale nu pot face obiectul comertului particular;
            b) cumpãrarea de produse industriale sau agricole, în scop de prelucrare în vederea revânzãrii, dacã ceea ce ar rezulta din prelucrare nu poate face, potrivit dispozitiilor legale, obiectul comertului particular,
            *c) - Abrogat
            *d) - Abrogat
            se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.


* Dispozitiile de la lit. c si d ale art. 295 au fost abrogate prin art. 8 din Legea nr. 12 din 6 august 1990 publicatã în M. Of. nr. 97 din 8 august 1990, modificatã si republicatã în M. Of. nr. 133 din 20 iunie 1991.

          Înselãciunea la mãsurãtoare
            *Art. 296. - Înselarea prin folosirea unui instrument de mãsurat inexact ori prin folosirea frauduloasã a unui instrument de mãsurat exact se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 5 ani.
            Tentativa se pedepseste. 

* Alin. 1 al art. 296 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996. A se vedea si art. 5 din Legea nr. 12/1990, modificatã si republicatã în M. Of. nr. 133 din 20 iunie 1991.

          Înselãciunea cu privire la calitatea mãrfurilor
            *Art. 297. - Falsificarea ori substituirea de mãrfuri sau orice alte produse, precum si expunerea spre vânzare sau vânzarea de asemenea bunuri, cunoscând cã sunt falsificate ori substituite, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
            Dacã mãrfurile sau produsele au devenit, prin falsificare sau substituire, vãtãmãtoare sãnãtãtii, sunt aplicabile  dispozitiile art. 313.
            Tentativa se pedepseste. 

* Alin. 1 al art. 297 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996. A se vedea si art. 5 din Legea nr. 12/1990, modificatã si republicatã în M. Of. nr. 133 din 20 iunie 1991.

          Divulgarea secretului economic
            *Art. 298. - Divulgarea unor date sau informatii care nu sunt destinate publicitãtii, de cãtre cel care le cunoaste datoritã atributiilor de serviciu, dacã fapta este de naturã sã producã pagube, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani.
            Dacã fapta prevãzutã în alineatul precedent este sãvârsitã de altã persoanã, oricare ar fi modul prin care a ajuns sã cunoascã datele sau informatiile, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 5 ani. 

* Alin. 1 al art. 298 si art. 300 sunt reproduse astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 140/1996.

          Contrafacerea obiectului unei inventii
            Art. 299. - Contrafacerea sau folosirea, fãrã drept, a obiectului unei inventii se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã.

          Punerea în circulatie a produselor contrafãcute
            *Art. 300. - Punerea în circulatie a produselor realizate ca urmare a contrafacerii sau folosirii fãrã drept a obiectului unei inventii se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani. 

* Alin. 1 al art. 298 si art. 300 sunt reproduse astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 140/1996.

          Concurenta neloialã
            *Art. 301. - Fabricarea ori punerea în circulatie a produselor care poartã denumiri de origine ori indicatii de provenientã false, precum si aplicarea pe produsele puse în circulatie de mentiuni false privind brevetele de inventii, ori folosirea unor nume comerciale sau a denumirilor organizatiilor de comert ori industriale, în scopul de a induce în eroare pe beneficiari, se pedepsesc cu închisoare de la o lunã la 2 ani sau cu amendã. 

* A se vedea si Legea nr. 11 din 29 ianuarie 1991 privind combaterea concurentei neloiale, publicatã în M. Of. nr. 24 din 30 ianuarie 1991.
A se vedea si Legea nr. 64 din 11 octombrie 1991 privind brevetele de inventie, publicatã  în M. Of. nr. 212 din 21 octombrie 1991.

          Nerespectarea dispozitiilor privind operatii de import sau de export
            Art. 302. - Efectuarea, fãrã autorizatie, a oricãror acte sau fapte care potrivit dispozitiilor legale sunt considerate operatiuni de import, export sau tranzit, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani si confiscarea partialã a averii.

          Deturnarea de fonduri
            *Art. 302 1 . - Schimbarea destinatiei fondurilor bãnesti sau a resurselor materiale, fãrã respectarea prevederilor legale, dacã fapta a cauzat o perturbare a activitãtii economico-financiare sau a produs o pagubã unui organ ori unei institutii de stat sau unei alte unitãti dintre cele la care se referã art. 145, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
            Dacã fapta prevãzutã la alin. 1 a avut consecinte deosebit de grave, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. 

* Articolul 302 1 a fost introdus prin Decretul nr. 99 din 28 martie 1983 publicat în B. Of. nr. 21 din 30 martie 1983 si modificat prin Legea nr. 140/1996.

          Nerespectarea dispozitiilor privind importul de deseuri si reziduuri
            ** Art. 302 2 . - Efectuarea oricãror operatiuni de import de deseuri ori reziduuri de orice naturã sau de alte mãrfuri periculoase pentru sãnãtatea populatiei, pentru mediul înconjurãtor, precum si introducerea, în orice mod, sau tranzitarea acestora pe teritoriul tãrii, fãrã respectarea dispozitiilor legale, se pedepseste cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
            Dacã faptele prevãzute în alineatul precedent au pus în pericol sãnãtatea sau integritatea corporalã a unui numãr mare de persoane, au avut vreuna dintre urmãrile arãtate în art. 182 ori au cauzat o pagubã materialã importantã, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi, iar în cazul în care s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane ori pagube importante economiei nationale, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
            Tentativa se pedepseste. 

** Articolul 302 2 a fost introdus prin Legea nr. 88 din 22 iulie 1992, publicat în M. Of. nr. 181 din 30 iulie 1992.

TITLUL IX
INFRACTIUNI CARE ADUC ATINGERE
UNOR RELATII PRIVIND CONVIETUIREA SOCIALÃ

Capitolul I
INFRACTIUNI CONTRA FAMILIEI

          Bigamia
            Art. 303. - Încheierea unei noi cãsãtorii de cãtre o persoanã cãsãtoritã se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
            Persoana necãsãtoritã care se cãsãtoreste cu o persoanã pe care o stie cãsãtoritã se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
            Faptele prevãzute în prezentul articol nu se sanctioneazã dacã prima sau cea de-a doua cãsãtorie este declaratã nulã pentru alt motiv decât bigamia.

          Adulterul
            *Art. 304. - Fapta persoanei cãsãtorite de a avea relatii sexuale afarã de cãsãtorie se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 6 luni sau cu amendã.
            Actiunea penalã se pune în miscare la plângerea prealabilã a sotului nevinovat.
            Sotul nevinovat poate cere oricând încetarea urmãririi penale sau a procesului penal, iar dupã rãmânerea definitivitã a hotãrârii, încetarea executãrii pedepsei.
            Proba adulterului se poate face numai prin procesul-verbal de constatare a infractiunii flagrante sau prin scrisori care emanã de la sotul vinovat.
            Urmãrirea sau procesul penal înceteazã si în caz de moarte a sotului care a fãcut plângerea, precum si în caz de anulare a cãsãtoriei sotului vinovat.
            Urmãrirea penalã nu poate începe dacã fapta a fost comisã dupã îndemnul sau încurajarea celuilaltsot, sau dacã viata conjugalã era întreruptã în fapt si sotii trãiau despãrtiti.
            Dispozitiile art. 27 nu sunt aplicabile. 

* Art. 304 alin. 1 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 6/1973.

          Abandonul de familie
            Art. 305. - Sãvârsirea de cãtre persoana care are obligatia legalã de a întretine, fatã de cel îndreptãtit la întretinere, a uneia dintre urmãtoarele fapte:
            a) pãrãsirea, alungarea sau lãsarea fãrã ajutor, expunându-l la suferinte fizice sau morale;
            b) neîndeplinirea cu rea-credintã a obligatiei de întretinere prevãzute de lege;
            c) neplata cu rea-credintã, timp de 2 luni, a pensiei de întretinere stabilitã pe cale judecãtoreascã,
            *se pedepseste, în cazurile prevãzute la lit. a) si b) cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã, iar în cazul prevãzut la lit. c), cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
            Actiunea penalã se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
            Împãcarea pãrtilor înlãturã rãspunderea penalã.
            Dacã pãrtile nu s-au împãcat, dar în cursul judecãtii inculpatul îsi îndeplineste obligatiile, instanta, în cazul când stabileste vinovãtia pronuntã împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionatã a executãrii pedepsei, chiar dacã nu sunt îndeplinite conditiile prevãzute în art. 81.
            Revocarea suspendãrii conditionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul sãvârseste din nou infractiunea de abandon de familie. 

* Art. 305 alin. 1 partea finalã este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 6/1973.

          Relele tratamente aplicate minorului
            *Art. 306. - Punerea în primejdie gravã, prin mãsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltãrii fizice, intelectuale sau morale a minorului, de cãtre pãrinti sau de orice persoanã cãreia minorul i-a fost încredintat spre crestere si educare, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 12 ani. 

* Art. 306 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

          Nerespectarea mãsurilor privind încredintarea minorului
            **Art. 307. - Retinerea de cãtre un pãrinte a copilului sãu minor, fãrã consimtãmântul celuilalt pãrinte sau al persoanei cãreia i-a fost încredintat minorul potrivit legii, se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 3 luni sau cu amendã.
            Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã fapta persoanei cãreia i s-a încredintat minorul prin hotãrâre judecãtoreascã, spre crestere si educare, de a împiedica în mod repetat pe oricare dintre pãrinti sã aibã legãturi personale cu minorul, în conditiile stabilite de pãrti sau de cãtre organul competent.
            Actiunea penalã se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
            Împãcarea pãrtilor înlãturã rãspunderea penalã. 

** Alin. 1 al art. 307 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

Capitolul II
INFRACTIUNI CONTRA SÃNÃTÃTII PUBLICE

           Zãdãrnicirea combaterii bolilor
            *Art. 308. - Nerespectarea mãsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor molipsitoare, dacã a avut ca urmare rãspândirea unei asemenea boli, se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 2 ani sau cu amendã. 

* Art. 308 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 6/1973.

          Contaminarea venericã si transmiterea sindromului imunodeficitar dobândit
            **Art. 309. - Transmiterea unei boli venerice prin raport sexual, prin relatii sexuale între persoane de acelasi sex sau prin acte de perversiune sexualã, de cãtre o persoanã care stie cã suferã de o astfel de boalã, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
            Transmiterea sindromului imundeficitar dobândit - SIDA - de cãtre o persoanã care stie cã suferã de aceastã boalã se pedepseste cu închisoare de la 5 la 15 ani.
            Instanta de judecatã va dispune mãsura de sigurantã a obligãrii la tratament medical. 

** Art. 309 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

          Sustragerea de la tratament medical
            *Art. 309 1 . - Sustragerea de la executarea mãsurii de sigurantã a obligãrii la tratament medical, în cazul infractiunii de contaminare venericã, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendã. 

*Art. 309 1 a fost introdus prin Legea nr. 140/1996.

          Rãspândirea bolilor la animale sau la plante
            Art. 310. - Nerespectarea mãsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor molipsitoare la animale sau plante ori a dãunãtorilor, dacã a avut ca urmare rãspândirea unei asemenea boli ori a dãunãtorilor, sau alte urmãri grave, se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 1 an sau cu amendã.

          Infectarea apei
            Art. 311. - Infectarea prin orice mijloace a surselor sau retelelor de apã, dacã este dãunãtoare sãnãtãtii oamenilor, animalelor sau plantelor, se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 1 an sau cu amendã.

          Traficul de stupefiante
            *Art. 312. - Producerea, detinerea sau orice operatiune privind circulatia produselor ori substantelor stupefiante sau toxice, cultivarea în scop de prelucrare a plantelor care contin astfel de substante ori experimentarea produselor sau substantelor toxice, toate acestea fãrã drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
            Dacã fapta prevãzutã în alin. 1 a fost sãvârsitã organizat, pedeapsa este detentiunea pe viatã sau închisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
            Prescrierea de cãtre medic, fãrã a fi necesar, a produselor sau substantelor stupefiante, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani, iar organizarea sau îngãduirea consumului de asemenea produse ori substante în locuri anumite se pedepseste cu închisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
            Tentativa se pedepseste. 

* Art. 312 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

          Falsificarea de alimente sau alte produse
            *Art. 313. - Prepararea de alimente ori bãuturi falsificate, alterate sau interzise consumului, vãtãmãtoare sãnãtãtii, expunerea spre vânzare sau vânzarea unor astfel de alimente sau bãuturi, cunoscând cã sunt falsificate sau alterate ori interzise consumului, se pedepsesc cu închisoare de la unu la 8 ani.
            Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã falsificarea sau substituirea altor mãrfuri sau produse, dacã prin falsificare sau substituire acestea au devenit vãtãmãtoare sãnãtãtii.
            Punerea în consum public de carne sau produse din carne, provenite din tãieri de animale sustrase controlului veterinar, dacã a avut ca urmare îmbolnãvirea unei persoane, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 8 ani, iar dacã a avut ca urmare moartea, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani. 

* Alin. 1 si 3 ale art. 313 sunt reproduse astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 140/1996.

Capitolul III
INFRACTIUNI PRIVITOARE LA ASISTENTA CELOR ÎN PRIMEJDIE

          Punerea în primejdie a unei persoane în neputintã de se îngriji
            Art. 314. - Pãrãsirea, alungarea sau lãsarea fãrã ajutor, în orice mod, a unui copil sau a unei persoane care nu are putinta de a se îngriji, de cãtre acela care o are sub pazã sau îngrijire, punându-i în pericol iminent viata, sãnãtatea sau integritatea corporalã, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
            Este apãratã de pedeapsã persoana care, dupã sãvârsirea faptei, îsi reia de bunã-voie îndatoririle.

          Lãsarea fãrã ajutor
            Art. 315. - Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a înstiinta autoritatea, de cãtre cel care a gãsit o persoanã a cãrei viatã, sãnãtate sau integritate corporalã este în primejdie si care este lipsitã de putinta de a se salva, se pedepseste cu închisoare de la o lunã la un an sau cu amendã.

          Lãsarea fãrã ajutor prin omisiune de înstiintare
            Art. 316. - Neînstiintarea autoritãtii de cãtre cel ce gãseste o persoanã abandonatã sau pierdutã, care are nevoie de ajutor, fiindu-i pusã în pericol viata, sãnãtatea ori integritatea corporalã, se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 6 luni sau cu amendã.

Capitolul IV
ALTE INFRACTIUNI CARE ADUC ATINGERE UNOR RELATII PRIVIND CONVIETUIREA SOCIALÃ

          Propaganda nationalist-sovinã
            Art. 317. - Propaganda nationalist-sovinã, atâtarea urii de rasã sau nationale, dacã fapta nu constituie infractiunea prevãzutã în art. 166, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

            Împiedicarea libertãtii cultelor
            Art. 318. - Împiedicarea sau tulburarea libertãtii de exercitare a vreunui cult religios, care este organizat si functioneazã potrivit legii, se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 6 luni sau cu amendã.
            Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã fapta de a obliga o persoanã, prin constrângere, sã participe la serviciile religioase ale vreunui cult, sau sã îndeplineasã un act religios legat de exercitarea unui cult.

          Profanarea de morminte
            Art. 319. - Profanarea prin orice mijloace a unui mormânt, a unui monument sau a unei urne funerare ori a unui cadavru, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

          Tulburarea folosintei locuintei
            Art. 320. - Fapta prin care se tulburã în mod repetat folosinta locuintei locatarilor dintr-un imobil, ori prin care se împiedicã normala folosintã a locuintei, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã.
            Actiunea penalã se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
            Împãcarea pãrtilor înlãturã rãspunderea penalã.

          Ultrajul contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice
            *Art. 321. - Fapta persoanei care, în public, sãvârseste acte sau gesturi, profereazã cuvinte ori expresii, sau se dedã la orice alte manifestãri prin care se aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal public, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã.
            Dacã prin fapta prevãzutã în alin. 1 s-a tulburat grav linistea publicã, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 5 ani. 

* Art. 321 alin. 1 este reprodus cum a fost modificat prin Legea nr. 6/1973.

          Încãierarea
            Art. 322. - Participarea la o încãierare între mai multe persoane se pedepseste cu închisoare de la o lunã la  6 luni sau cu amendã.
            Dacã în cursul încãierãrii s-a cauzat o vãtãmare gravã integritãtii corporale sau sãnãtãtii unei persoane, cel care a sãvârsit aceastã faptã se pedepseste pentru infractiunea sãvârsitã, al cãrei maxim se reduce cu un an. Ceilalti participanti la încãierare se pedepsesc cu pedeapsa prevãzutã în alin. 1.
            *În cazul prevãzut în alin. 2, dacã nu se cunoaste care dintre participanti au sãvârsit faptele arãtate în acel alineat, se aplicã tuturor închisoarea de la 6 luni la 5 ani, când s-a cauzat vãtãmarea integritãtii corporale sau sãnãtãtii. În cazul în care s-a cauzat moartea, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani.
            Nu se pedepseste cel care a fost prins în încãierare împotriva vointei sale, sau care a încercat sã despartã pe altii, sã respingã un atac ori sã apere pe altul. 

* Alin. 3 al art. 322 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

            Asocierea pentru sãvârsirea de infractiuni
            **Art. 323. - Fapta de a se asocia sau de a initia constituirea unei asocieri în scopul sãvârsirii uneia sau mai multor infractiuni, altele decât cele arãtate în art. 167, ori aderarea sau sprijinirea sub orice formã a unei astfel de asocieri, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 15 ani, fãrã a se putea depãsi pedeapsa prevãzutã de lege pentru infractiunea ce intrã în scopul asocierii.
            Dacã fapta de asociere a fost urmatã de sãvârsirea unei infractiuni, se aplicã celor care au sãvârsit infractiunea respectivã pedeapsa pentru acea infractiune, în concurs cu pedeapsa prevãzutã în alin. 1.
            Nu se pedepsesc persoanele prevãzute în alin. 1, care denuntã autoritãtilor asocierea mai înainte de a fi fost descoperitã si de a se fi început sãvârsirea infractiunii care intrã în scopul asocierii. 

** Alin. 1 al art. 323 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

          Instigarea publicã si apologia infractiunilor
            Art. 324. - Fapta de a îndemna publicul prin grai, scris sau prin orice alte mijloace, de a nu respecta legile, ori de a sãvârsi fapte ce constituie infractiuni, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani, fãrã a se putea depãsi pedeapsa prevãzutã de lege pentru infractiunea la sãvârsirea cãreia s-a instigat.
            *Dacã fapta prevãzutã în alin. 1 este sãvârsitã de un functionar public care îndeplineste o functie ce implicã exercitiul autoritãtii de stat ori de cãtre o persoanã din cele prevãzute în art. 160, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani, fãrã a se putea depãsi pedeapsa maximã prevãzutã de lege pentru infractiunea la sãvârsirea cãreia s-a instigat.
            Dacã instigarea publicã a avut ca urmare sãvârsirea infractiunii la care s-a instigat, pedeapsa este cea prevãzutã de lege pentru acea infractiune.
            Purtarea în public a unei uniforme, embleme, insigne sau altor asemenea semne distinctive neautorizate, în scopurile arãtate în alin. 1, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
            Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã lãudarea în public a celor care au sãvârsit infractiuni sau a infractiunilor sãvârsite de acestia. 

* Alin. 2 al art. 324 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

          Rãspândirea de materiale obscene
            *Art. 325. - Fapta de a vinde sau rãspândi, precum si de a confectiona ori detine, în vederea rãspândirii obiecte, desene, scrieri sau alte materiale cu caracter obscen, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amendã. 

* Art. 325 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

          Cersetoria
            Art. 326. - Fapta persoanei care, având capacitatea de a munci, apeleazã în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 3 ani.

          Vagabondajul
            Art. 327. - Fapta persoanei care nu are locuintã statornicã si nici mijloace de trai si care, desi are capacitate de a munci, nu exercitã în mod obisnuit o ocupatie sau profesie, ori nu presteazã nici o altã muncã pentru întretinerea sa, se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 3 ani.

          Prostitutia
            Art. 328. - Fapta persoanei care îsi procurã mijloacele de existentã sau principalele mijloace de existentã, practicând în acest scop raporturi sexuale cu diferite persoane, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

          Proxenetismul
            *Art. 329. - Îndemnul sau constrângerea la prostitutie ori înlesnirea practicãrii prostitutie sau tragerea de foloase de pe urma practicãrii prostitutiei de cãtre o persoanã, precum si recrutarea unei persoane pentru prostitutie, ori traficul de persoane în acest scop, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.
            Dacã fapta prevãzutã în alin. 1 este sãvârsitã fatã de un minor sau prezintã un alt caracter grav, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.
            **Banii, valorile sau orice alte bunuri care au servit sau au fost destinate sã serveascã, direct sau indirect, la comiterea infractiunii prevãzute în alin. 1 si 2 si cele care au fost dobândite prin sãvârsirea acesteia se confiscã, iar dacã acestea nu se gãsesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor în bani.
            Tentativa se pedepseste. 

* Alin. 1 al art. 329 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
** Alin. 3 al art. 329 a fost introdus prin Legea nr. 140/1996.

          Jocul de noroc
            Art. 330. - Organizarea sau îngãduirea jocurilor de noroc pentru public, fãrã autorizare, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã.
            Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã organizarea sau îngãduirea în mod obisnuit a jocurilor de noroc, într-o casã particularã, în scopul de a realiza foloase materiale.

TITLUL X
INFRACTIUNI CONTRA CAPACITÃTII DE APÃRARE A ROMÂNIEI

Capitolul I
  INFRACTIUNI SÃVÂRSITE DE MILITARI

Sectiunea I
Infractiuni contra ordinii si disciplinei militare

          Absenta nejustificatã
            Art. 331. - Absenta nejustificatã de la unitate sau serviciu, care a depãsit 24 ore dar nu mai mult de 3 zile, a militarului în termen sau concentrat, pânã la gradul de sergent inclusiv, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 1 an.
           Pedeapsa aplicatã militarului în termen se executã într-o închisoare militarã.
            În timp de rãzboi, absenta nejustificatã a oricãrui militar de la unitate sau serviciu, care a depãsit 4 ore dar nu mai mult de 24 ore, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.

          Dezertarea
            Art. 332. - Absenta nejustificatã de la unitate sau serviciu, care depãseste 3 zile, a oricãrui militar, se pedepseste cu închisoare de la unu la 7 ani.
            În timp de rãzboi, absenta nejustificatã a oricãrui militar de la unitate sau serviciu, care a depãsit 24 ore, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 12 ani.

          Cãlcarea de consemn
            Art. 333. - Cãlcarea regulilor serviciului de gardã, de pazã, de însotire sau de securitate, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 1 an.
            Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã si pãrãsirea comenzii sau oricãrui alt post de cãtre militar.
            Cãlcarea consemnului de cãtre santinela aflatã în serviciu de gardã sau de pazã pe lângã depozitele de armament, munitii sau materiale explozive, la frontierã ori în alte posturi de un deosebit interes militar sau de stat, ori dacã fapta ar fi putut avea urmãri grave, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
            Faptele de mai sus sãvârsite în timp de rãzboi se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 12 ani.

            Insubordonarea
            Art. 334. - Refuzul de a executa un ordin cu privire la îndatoririle de serviciu se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.
            *Dacã fapta este sãvârsitã de un ofiter, de un maistru militar sau subofiter, de un militar angajat, de doi sau mai multi militari împreunã ori în fata trupei adunate sau dacã fapta are urmãri grave, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.
            În timp de rãzboi, pedeapsa pentru fapta prevãzutã în alin. 1 este închisoarea de la 2 la 7 ani, iar pentru fapta prevãzutã în alin. 2 de la 3 la 12 ani. 

* Alin. 2 al art. 334 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

          Lovirea sau insulta superiorului
            Art. 335. - Lovirea superiorului de cãtre inferior sau a sefului de cãtre subordonat se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.
            În cazul în care cel lovit se gãseste în exercitiul atributiilor de serviciu, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.
            Insulta superiorului de cãtre inferior sau a sefului de cãtre subordonat se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 1 an.
            Dacã faptele de mai sus sunt sãvârsite în timp de rãzboi, maximul pedepselor se sporeste cu 2 ani.

          Lovirea sau insulta inferiorului
            Art. 336. - Lovirea inferiorului ori subordonatului de cãtre superior sau sef se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 1 an.
            Insulta inferiorului ori subordonatului de cãtre superior sau sef se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 6 luni.
            Dispozitiile alin. 1 si 2 nu se aplica în timp de rãzboi, dacã faptele au fost determinate de o necesitate militarã.

          Punerea în miscare a actiunii penale
            Art. 337. - Actiunea penalã pentru infractiunile din prezenta sectiune se pune în miscare numai la sesizarea comandantului.

Sectiunea II
Infractiuni pe câmpul de luptã

          Capitularea
            *Art. 338. - Predarea în mâinile inamicului de cãtre comandant a fortelor militare pe care le comandã, lãsarea în mâinile dusmanului, distrugerea sau aducerea în stare de neîntrebuintare de cãtre comandant a mijloacelor de luptã sau a altor mijloace necesare pentru purtarea rãzboiului, fãrã ca aceast sã fi fost determinatã de conditiile de luptã, se pedepsesc cu detentiunea pe viatã sau cu  închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
            Tentativa se pedepseste. 

* Alin. 1 al art. 338 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

          Pãrãsirea câmpului de luptã
            **Art. 339. - Pãrãsirea câmpului de luptã sau refuzul de a actiona, sãvârsite în timpul luptei, ori predarea în captivitate sau sãvârsirea altor asemenea fapte de naturã a servi cauza dusmanului, se pedepseste cu detentiunea pe viatã sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
            Tentativa se pedepseste. 

** Alin. 1 al art. 339 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

Sectiunea III
Infractiuni specifice aviatiei si marinei militare

            Zborul neautorizat
            Art. 340. - Zborul cu o aeronavã apartinând fortelor armate ale statului român, fãrã prealabila autorizare, precum si nerespectarea regulilor de zbor, dacã prin aceasta se pericliteazã securitatea zborului în spatiul aerian sau a aeronavei, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.
            Dacã fapta prevãzutã în alineatul precedent a cauzat urmãri grave, pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani, iar dacã a cauzat un dezastru, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.

          Pãrãsirea navei
            * Art. 341. - Pãrãsirea unei nave militare în caz de naufragiu de cãtre comandant, mai înainte de a-si fiexercitat pânã la capãt îndatoririle de serviciu, precum si de cãtre orice persoanã ce face parte din echipajul navei, fãrã ordinul comandantului, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
            Aceeasi faptã sãvârsitã în timp de rãzboi se pedepseste cu detentiunea pe viatã sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. 

* Alin. 2 al art. 341 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

          Pãrãsirea comenzii
            * Art. 342. - Pãrãsirea comenzii de cãtre comandantul unei nave sau al unei grupãri de nave militare, în situatii ce ar fi putut periclita nava sau navele militare ori echipajul acestora, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani.
            În cazul în care pãrãsirea comenzii s-a sãvârsit în timpul luptei, de cãtre comandantul unei nave sau al unei grupãri de nave militare, pedeapsa este detentiunea pe viatã sau închisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. 

* Alin. 2 al art. 342 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

          Neluarea mãsurilor necesare în operatiile navale
            **Art. 343. - Fapta comandantului unei nave militare sau grupãri de nave militare care fãrã a fi fost oprit prin vreun ordin sau fãrã a fi fost împiedicat de misiunea specialã pe care o avea, nu ia mãsurile necesare sã atace, sã lupte împotriva dusmanului, sã ajute o navã a statului român sau a unei tãri aliate urmãritã de dusman ori angajatã în luptã, sau nu ia mãsurile necesare pentru a distruge un convoi dusman, ori nu urmãreste navele de rãzboi sau comerciale ale dusmanului, se pedepseste cu  detentiunea pe viatã sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

          Coborârea pavilionului
            **Art. 344. - Coborârea pavilionului în timpul luptei, în scopul de a servi cauza dusmanului, sãvârsitã de cãtre comandantul unei nave militare sau al unei grupãri de nave militare, precum si de cãtre orice altã persoanã ambarcatã se pedepseste cu detentiunea pe viatã sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. 

** Art. 343 si 344 sunt reproduse astfel cum a fost modificate prin Legea nr. 140/1996.

          Coliziunea
            *Art. 345. - Fapta comandantului unei nave militare sau a oricãrei persoane aflate la bordul navei, prin care s-a cauzat, din culpã, o coliziune sau punerea pe uscat a navei, dacã fapta a avut ca urmare avarierea gravã a navei sau alte urmãri grave, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
            În cazul în care fapta prevãzutã în alineatul precedent a fost sãvârsitã cu intentie, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
            În timp de rãzboi, fapta prevãzutã în alin. 2 se pedepseste cu detentiunea pe viatã sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. 

* Art. 345 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

          Sanctionarea tentativei
            Art. 346. - Tentativa infractiunilor prevãzute în art. 340, 341, 342, 344 si 345 alin. 2 si 3 se pedepseste.

          Infractiuni privitoare la aeronave
            Art. 347. - Dispozitiile art. 341-346 se aplicã în mod corespunzãtor si în ce priveste aeronavele militare.

Capitolul II
INFRACTIUNI SÃVÂRSITE DE MILITARI SAU DE CIVILI

          Sustragerea de la serviciul militar
            Art. 348. - Fapta persoanei care îsi provoacã vãtãmãri integritãtii corporale sau sãnãtãtii, simuleazã o boalã sau infirmitate, foloseste înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage serviciului militar, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, iar în timp de rãzboi cu închisoare de la 3 la 10 ani.
            Actiunea penalã se pune în miscare numai la sesizarea comandantului.

          Defetismul
            Art. 349. - Rãspândirea sau publicarea în timp de rãzboi de zvonuri sau informatii false, exagerate sau tendentioase relative la situatia economicã si politicã a tãrii, la starea moralã a populatiei în legãtura cu declararea si mersul rãzboiului, precum si sãvârsirea altor asemenea fapte de naturã sã slãbeascã rezistenta moralã a populatiei, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.

          Jefuirea celor cãzuti pe câmpul de luptã
            Art. 350. - Jefuirea pe câmpul de luptã a mortilor sau rãnitilor de obiectele aflate asupra lor se pedepseste cu închisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.
            Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã fapta arãtatã în alineatul precedent, care, fãrã sã fie sãvârsitã pe câmpul de luptã, este urmarea unor operatii de rãzboi.

          Folosirea emblemei Crucii Rosii în timpul operatiilor militare
            Art. 351. - Folosirea, fãrã drept, în timp de rãzboi si în legãturã cu operatiile militare a emblemei ori denumirii de "crucea rosie" sau a celor asimilate acesteia, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 7 ani.

          Sustragerea de la rechizitii militare
            Art. 352. - Refuzul nejustificat de a pune la dispozitia fortelor armate bunurile legal rechizitionate, sustragerea de la îndeplinirea acestor obligatii ori nedeclararea la recensãmânt a bunurilor supuse rechizitionãrii, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani
            În cazul când fapta se sãvârseste în timp de rãzboi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 5 ani.

Capitolul III
INFRACTIUNI SÃVÂRSITE DE CIVILI

          Sustragerea de la recrutare
            Art. 353. - Sustragerea de la recrutare în timp de pace se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 3 luni sau cu amendã.
            Sustragerea de la recrutare în timp de rãzboi se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.

          Neprezentarea la încoporare sau concentrare
            Art. 354. - Neprezentarea la încorporare sau concentrare în termen de 3 zile de la încunostiintare, iar dacã  termenul de prezentare fixat este mai mare de 3 zile, neprezentarea la acest ternen a celui chemat de autoritatea militarã se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
            Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã si neprezentarea celor încorporati sau concentrati la unitatea la care au fost repartizati.
            În timp de mobilizare sau rãzboi, precum si în caz de chemare urgentã, expres prevãzutã în ordinul de chemare, termenele de prezentare vor fi cele specificate în ordin. În caz de neprezentare, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
            Termenele de prezentare prevãzute în alineatele precedente se sporesc cu 10 zile în cazul în care cei chemati se aflã în strãinãtate.

          Punerea în miscare a actiunii penale
            Art. 355. - Actiunea penalã pentru infractiunile prevãzute în prezentul capitol se pune în miscare numai la sesizarea comandantului.

TITLUL XI
INFRACTIUNI CONTRA PÃCII SI OMENIRII

             Propaganda pentru rãzboi
            *Art. 356. - Propaganda pentru rãzboi, rãspândirea de stiri tendentioase sau inventate, de naturã sã serveascã atâtãrii la rãzboi sau orice alte manifestãri în favoarea dezlãntuirii unui rãzboi, sãvârsite prin grai, scris, radio, televiziune, cinematograf sau prin alte asemenea mijloace, se pedepsesc cu închisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. 

* Art. 356 si 357 sunt reproduse astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 140/1996.

          Genocidul
            *Art. 357. - Sãvârsirea în scopul de a distruge în întregime sau în parte o colectivitate sau un grup national, etnic, rasial sau religios, a vreuneia dintre urmãtoarele fapte:
            a) uciderea membrilor colectivitãtii sau grupului;
            b) vãtãmarea gravã a integritãtii fizice sau mintale a membrilor colectivitãtii sau grupului;
            c) supunerea colectivitãtii ori grupului la conditii de existentã sau tratament de naturã sã ducã la distrugere fizicã;
            d) luarea de mãsuri tinzând la împiedicarea nasterilor în sânul colectivitãtii sau grupului;
            e) transferarea fortatã a copiilor apartinând unei colectivitãti sau unui grup, în altã colectivitate sau în alt grup,
            se pedepseste cu detentiunea pe viatã sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
            Dacã fapta este sãvârsitã în timp de rãzboi, pedeapsa este detentiunea pe viatã.
            Întelegerea în vederea sãvârsirii infractiunii de genocid se pedepseste cu închisoare de la 5 la 20 ani si interzicerea unor drepturi. 

* Art. 356 si 357 sunt reproduse astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 140/1996.

          Tratamente neomenoase
            *Art. 358. - Supunerea la tratamente neomenoase a rãnitilor ori bolnavilor, a membrilor personalului civil sanitar sau al Crucii Rosii ori al organizatiilor asimilate acesteia, a naufragiatilor, a prizonierilor de rãzboi si în general a oricãrei alte persoane cãzute sub puterea adversarului ori supunerea acestora la experiente medicale sau stiintifice care nu sunt justificate de un tratament medical în interesul lor, se pedepseste cu închisoare de la 5 la 20  de ani si interzicerea unor drepturi.
        Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã sãvârsirea fatã de persoanele arãtate în alineatul precedent a vreuneia din urmãtoarele fapte:
            a) constrângerea de a servi în fortele armate ale adversarului;
            b) luarea de ostateci;
            c) deportarea;
            d) dislocarea sau lipsirea de libertate fãrã temei legal;
            e) condamnarea sau executia fãrã o judecatã prealabilã efectuatã de cãtre un tribunal constituit în mod legal si care sã fi judecat cu respectarea garantiilor judiciare fundamentale prevãzute de lege.
            Torturarea, mutilarea sau exterminarea celor prevãzuti în alin. 1 se pedepseste cu detentiunea pe viatã sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
            Dacã faptele prevãzute în prezentul articol sunt sãvârsite în timp de rãzboi, pedeapsa este detentiunea pe viatã. 

* Art. 358 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

          Distrugerea unor obiective si însusirea unor bunuri
            *Art. 359. - Distrugerea în întregime sau în parte:
            a) a clãdirilor, a oricãror alte constructii sau a navelor care servesc de spitale;
            b) a mijloacelor de transport de orice fel afectate unui serviciu sanitar sau de Cruce Rosie, ori al organizatiilor asimilate acesteia, pentru transportul rãnitilor, bolnavilor, materialelor sanitare sau al materialelor Crucii Rosii ori ale organizatiilor asimilate acesteia;
            c) a depozitelor de materiale sanitare, dacã toate acestea poartã semnele distinctive reglementare, se pedepseste cu închisoare de la 5 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
            Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã însusirea sub orice formã, nejustificatã de o necesitate militarã si sãvârsitã în proportii mari, a mijloacelor sau materialelor destinate pentru ajutorul ori îngrijirea rãnitilor sau bolnavilor cãzuti sub puterea adversarului.
            Tot astfel se sanctioneazã distrugerea în întregime sau în parte, ori însusirea sub orice formã nejustificatã de vreo necesitate militarã si sãvârsitã în proportii mari, a oricãror alte bunuri. 

* Alin. 1 al art. 359 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

          Distrugerea, jefuirea sau însusirea unor valori culturale
            **Art. 360. - Distrugerea sub orice formã, fãrã necesitate militarã, de monumente sau constructii care au o valoare artisticã, istoricã ori arheologicã, de muzee, mari biblioteci, arhive de valoare istoricã sau stiintificã, opere de artã, manuscrise, cãrti de valoare, colectii stiintifice sau colectii importante de cãrti, de arhive ori de reproduceri ale bunurilor de mai sus si în general a oricãror valori culturale ale popoarelor, se pedepseste cu închisoare de la 5 la 20 ani si interzicerea unor drepturi.
            Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã jefuirea sau însusirea sub orice formã a vreuneia dintre valorile culturale arãtate în prezentul articol, de pe teritoriile aflate sub ocupatie militarã. 

** Alin. 1 al art. 360 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

            Sanctionarea tentativei
            Art. 361. - Tentativa infractiunilor prevãzute în prezentul titlu se pedepseste.
            Tãinuirea si favorizarea privitoare la infractiunile din acest titlu se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani.
            Tãinuirea si favorizarea sãvârsite de sot sau de o rudã apropiatã în cazul infractiunilor prevãzute în art. 357 si  358 alin. 3 si 4 se pedepsesc. Limitele pedepsei prevãzute în alin. 2 se reduc la jumãtate, iar în cazul celorlalte infractiuni, tãinuirea si favorizarea nu se pedepsesc.

DISPOZITII FINALE

            Art. 362. - Dispozitiile din partea generalã a acestui cod se aplicã si faptelor sanctionate penal prin legi speciale, afarã de cazul când legea dispune altfel.
            Art. 363. - Prezentul cod intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 1969.