TITLUL I
*INFRACTIUNI CONTRA SIGURANTEI STATULUI
Trãdarea
**Art. 155. - Fapta cetãteanului român sau a persoanei fãrã cetãtenie, domiciliatã pe teritoriul statului român, de a intra în legãturã cu o putere sau cu o organizatie strãinã ori cu agenti ai acestora, în scopul de a suprima sau stirbi unitatea si indivizibilitatea, suveranitatea sau independenta statului, prin actiuni de provocare de rãzboi contra tãrii sau de înlesnire a ocupatiei militare strãine, ori de subminare economicã sau politicã a statului, ori de aservire fatã de o putere strãinã, sau de ajutare a unei puteri strãine pentru desfãsurarea unei activitãti dusmãnoase împotriva sigurantei statului, se pedepseste cu detentiune pe viatã sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
* Denumirea Titlului I din Partea specialã este reprodus astfel cum a fost modificatã prin Legea nr. 140/1996.
** Art. 155 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Trãdarea prin ajutarea inamicului
***Art. 156. - Fapta cetãteanului român sau a persoanei fãrã cetãtenie domiciliatã pe teritoriul statului inamicului român, care, în timp de rãzboi:
a) predã teritorii, orase, pozitii de apãrare, depozite ori instalatii ale fortelelor armate române sau care servesc apãrãrii;
b) predã nave, aeronave, masini, aparate, armament sau orice alte materiale care pot sluji purtãrii rãzboiului;
c) procurã dusmanului oameni, valori si materiale de orice fel;
d) trece de partea inamicului sau efectueazã alte actiuni care sunt de naturã sã favorizeze activitatea dusmanului ori sã slãbeascã puterea de luptã a fortelor armate române sau a armatelor aliate,
se pedepseste cu detentiunea pe viatã sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã cetãteanul român sau persoana fãrã cetãtenie domiciliatã pe teritoriul statului român, care, în timp de rãzboi, luptã sau face parte din formatii de luptã împotriva statului român sau a aliatilor sãi.
*** Alin. 1 al art. 156 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Trãdarea prin transmitere de secrete
*Art. 157. -Transmiterea secretelor de stat unei puteri sau organizatii strãine ori agentilor acestora, precum si procurarea de documente sau date ce constituie secrete de stat, ori detinerea de asemenea documente de cãtre acei care nu au calitatea de a le cunoaste, în scopul transmiterii lor unei puteri sau organizatii strãine ori agentilor acestora, sãvârsite de un cetãtean român sau de o persoanã fãrã cetãtenie domiciliatã pe teritoriul statului român, se pedepseste cu detentiunea pe viatã sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
Aceleasi fapte, dacã privesc alte documente sau date care prin caracterul si importanta lor fac ca fapta sãvârsitã sã pericliteze securitatea statului, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 20 ani si interzicerea unor drepturi.
* Art. 157 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Actiunile dusmãnoase contra statului
*Art. 158. - Faptele prevãzute în art. 155 si în art. 156, sãvârsite de un cetãtean strãin sau de o persoanã contra statului fãrã cetãtenie care nu domiciliazã pe teritoriul statului român, se pedepsesc cu detentiunea pe viatã sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
Spionajul
*Art. 159. - Faptele prevãzute în art. 157 sãvârsite de un cetãtean strãin sau de o persoanã fãrã cetãtenie care nu domiciliazã pe teritoriul statului român, se pedepsesc cu detentiunea pe viatã sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
Atentatul care pune în pericol siguranta statului
*Art. 160. - Atentatul sãvârsit contra vietii, integritãtii corporale ori sãnãtãtii unei persoane care îndeplineste o activitate importantã de stat sau altã activitate publicã importantã, în împrejurãri care fac ca fapta sã punã în pericol siguranta statului, se pedepseste cu detentiune pe viatã sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
Atentatul contra unei colectivitãti
*Art. 161. - Atentatul sãvârsit contra unei colectivitãti prin otrãviri în masã, provocare de epidemii sau prin orice alt mijloc, de naturã sã slãbeascã puterea de stat, se pedepseste cu detentiunea pe viatã sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
Subminarea puterii de stat
*Art. 162. - Actiunea armatã de naturã sã slãbeascã puterea de stat se pedepseste cu detentiunea pe viatã sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
Orice alte actiuni violente sãvârsite de mai multe persoane împreunã, de naturã sã atragã aceleasi urmãri, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
Art. 158, 159, 160, 161 si 162 sunt reproduse astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 140/1996.
Actele de diversiune
*Art. 163. - Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuintare, în întregime sau în parte, prin explozii, incendii sau în orice alt mod, a uzinelor, instalatiilor industriale, masinilor, cãilor de comunicatie, mijloacelor de transport, mijloacelor de telecomunicatie, constructiilor, produselor industriale sau agricole ori a altor bunuri, dacã fapta este de naturã sã aducã în orice mod atingere securitãtii statului, se pedepsesc cu detentiunea pe viatã sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
* Art. 163 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
**Art. 164. - Abrogat.
** Art. 164 privind infractiunea de sabotaj a fost abrogat prin Decret-Lege nr. 12 din 10 ianuarie 1990, publicat în M. Of. nr. 7 din 12 ianuarie 1990.
Subminarea economiei nationale
*Art. 165. - Fapta de a folosi o unitate din cele la care se referã art. 145, ori de a împiedica activitatea normalã a acesteia, dacã fapta este de naturã sã submineze economia nationalã, se pedepseste cu închisoare de la 5 la 20 ani si interzicerea unor drepturi.
Dacã fapta prevãzutã în alineatul precedent a produs pagube importante economiei nationale, pedeapsa este detentiunea pe viatã sau închisoarea de la 15 la 25 si interzicerea unor drepturi.
*Art. 165 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Propaganda în favoarea statului totalitar
*Art. 166. - Propaganda în vederea instaurãrii unui stat totalitar, sãvârsitã prin orice mijloace, în public, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
Propaganda constã în rãspândirea, în mod sistematic, sau în apologia unor idei, conceptii sau doctrine cu intentia de a convinge si de a atrage noi adepti.
*Art. 166 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Actiuni împotriva ordinii constitutionale
*Art. 166 1 . - Initierea, organizarea, sãvârsirea sau sprijinirea de actiuni care pot pune în pericol sub orice formã ordinea constitutionalã, caracterul national, suveran, independent, unitar si indivizibil al statului român se pedepseste cu închisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
Fapta de a îndemna publicul la sãvârsirea faptelor prevãzute în alin. 1 se pedepseste cu închisoare de la 2 Ia 7 ani.
Dacã fapta prevãzutã în alin. 2 a avut ca urmare sãvârsirea infractiunii la care s-a îndemnat, pedeapsa este cea prevãzutã de lege pentru acea infractiune.
Întreprinderea oricãrei actiuni pentru schimbarea prin violentã a ordinii constitutionale se pedepseste cu închisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
* Art. 166 1 a fost introdus prin Legea nr. 140/1996.
Complotul
*Art. 167. - Initierea sau constituirea unei asociatii sau grupãri în scopul sãvârsirii vreuneia dintre infractiunile prevãzute în art. 155-163, 165 si 166 1 ori aderarea sau sprijinirea sub orice formã a unei astfel de asociatii sau grupuri se pedepseste cu detentiune pe viatã sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
Pedeapsa pentru complot nu poate fi mai mare decât sanctiunea prevãzutã de lege pentru cea mai gravã dintre infractiunile care intrã în scopul asociatiei sau grupãrii.
Dacã faptele prevãzute în alin. 1 au fost urmate de sãvârsirea unei infractiuni, se aplicã regulile de la concursul de infractiuni.
Nu se pedepseste persoana care, sãvârsind fapta prevãzutã în alin. 1 sau 3, o denuntã mai înainte de a fi fost descoperitã.
* Alin. 1 al art. 167 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996. Dispozitia privind asocierea în vederea desfãsurãrii unei activitãti cu caracter fascist ori antidemocratic, sau prin care se urmãreste schimbarea orânduirii (fost alin. 3 aI art. 167) a fost abrogat prin Legea nr. 140/1996. Alin. 3 al art. 167, fost alin. 4, este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Compromiterea unor interese de stat
Art. 168. - Distrugerea, alterarea ori ascunderea unui document sau înscris în care sunt stabilite drepturi unor interese ale statului român în raport cu o putere strãinã, dacã fapta este de naturã a compromite interesele de stat, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
Comunicarea de informatii false
*Art. 168 1 . - Comunicarea sau rãspândirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, dacã fapta este de naturã sã aducã atingere sigurantei statului sau relatiilor internationale ale României, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
* Art. 168 1 a fost introdus prin Legea nr. 140/1996.
Divulgarea secretului care pericliteazã securitatea statului
Art. 169. - Divulgarea unor documente sau a unor date care constituie secrete de stat ori a altor documente sau date, de cãtre cel care le cunoaste datoritã atributiilor de serviciu, dacã fapta este de naturã sã punã în pericol securitatea statului, se pedepseste cu închisoare de la 7 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
Detinerea în afara îndatoririlor de serviciu a unui document ce constituie secret de stat, dacã fapta este de naturã sã punã în pericol securitatea statului, se pedepseste cu închisoare de la 5 la 10 ani.
Cu pedeapsa prevãzutã în alin. 2 se sanctioneazã detinerea în afara îndatoririlor de serviciu a altor documente în vederea divulgãrii, dacã fapta este de naturã sã punã în pericol securitatea statului.
Dacã faptele prevãzute în alineatele precedente sunt sãvârsite de orice altã persoanã, pedeapsa este închisoarea de la unu la 7 ani.
Nedenuntarea
*Art. 170. - Omisiunea de a denunta de îndatã sãvârsirea vreuneia dintre infractiunile prevãzute în art. 155-163, 165, 166 1 si 167 se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Omisiunea de a denunta, sãvârsitã de sot sau de o rudã apropiatã, nu se pedepseste.
Nu se pedepseste persoana care mai înainte de a se fi început urmãrirea penalã pentru infractiunea nedenuntatã, încunostinteazã autoritãtile competente despre acea infractiune sau care, chiar dupã ce s-a început urmãrirea penalã ori dupã ce vinovatii au fost descoperiti, a înlesnit arestarea acestora.
* Alin. 1 si 2 ale art. 170 sunt reproduse astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 140/1996.
Infractiuni contra reprezentantului unui stat strãin
Art. 171. - Infractiunile contra vietii, integritãtii reprezentantului corporale, sãnãtãtii, libertãtii sau demnitãtii, sãvârsite împotriva reprezentantului unui stat strãin, se sanctioneazã cu pedeapsa prevãzutã de lege pentru fapta sãvârsitã, al cãrei maxim se sporeste cu 2 ani.
Actiunea penalã se pune în miscare la dorinta exprimatã de guvernul strãin.
Unele cauze de nepedepsire sau de reducere a pedepsei
Art. 172. - Participantul la infractiunile prevãzute, în prezentul titlu nu se pedepseste, dacã denuntã în timp util sãvârsirea infractiunii, astfel ca sã fie împiedicatã a pedepsei consumarea ei, sau dacã împiedicã el însusi consumarea infractiunii si apoi o denuntã.
Participantul care, dupã ce urmãrirea penalã a început ori infractorii au fost descoperiti, înlesneste arestarea acestora, se sanctioneazã cu o pedeapsã ale cãrei limite se reduc la jumãtate.
Sanctionarea tentativei, tãinuirii si favorizãrii
*Art. 173. - Tentativa infractiunilor prevãzute în prezentul titlu se pedepseste.
Se considerã tentativã si producerea sau procurarea mijloacelor ori instrumentelor, precum si luarea de mãsuri în vederea comiterii infractiunilor prevãzute în art. 156, 157,159-163, 165, 166, 166 1 si art. 158 raportat la infractiunea de trãdare prin ajutorarea inamicului.
Tãinuirea si favorizarea privitoare la infractiunile din acest titlu se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani.
Pedeapsa aplicatã tãinuitorului sau favorizatorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevãzutã de lege pentru autor.
Tãinuirea si favorizarea sãvârsite de sot sau de o rudã apropiatã în cazul infractiunilor prevãzute în art. 155-163, 165, 166 1 si 167 se pedepsesc. Limitele pedepsei prevãzute în alin. 3 se reduc la jumãtate, iar în cazul celorlalte infractiuni tãinuirea si favorizarea nu se pedepsesc.
* Alin. 2 si 5 ale art. 173 sunt produse astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 140/1996.
TITLUL II
INFRACTIUNI CONTRA PERSOANEI
Capitolul I
INFRACTIUNI CONTRA VIETII, INTEGRITÃTII CORPORALE SI SÃNÃTÃTII
Sectiunea I
Omuciderea
Omorul
Art. 174. - Uciderea unei persoane se pedepseste cu închisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
Tentativa se pedepseste.
Omorul calificat
*Art. 175. - Omorul sãvârsit în vreuna din urmãtoarele împrejurãri:
a) cu premeditare;
b) din interes material;
c) asupra sotului sau unei rude apropiate;
d) profitând de starea de neputintã a victimei de a se apãra;
e) prin mijloace ce pun în pericol viata mai multor persoane;
f) în legãturã cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau publice ale victimei;
g) pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la urmãrire sau arestare, ori de la executarea unei pedepse;
h) pentru a înlesni sau a ascunde sãvârsirea altei infractiuni;
i) în public, se pedepseste cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
Tentativa se pedepseste.
* Alin. 1 al art. 175 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Omorul deosebit de grav
**Art. 176. - Omorul sãvârsit în vreuna din urmãtoarele împrejurãri:
a) prin cruzimi;
b) asupra a douã sau mai multor persoane;
c) de cãtre o persoanã care a mai sãvârsit un omor;
d) pentru a sãvârsi sau a ascunde sãvârsirea unei tâlhãrii sau piraterii;
e) asupra unei femei gravide;
f) asupra unui magistrat, politist, jandarm ori asupra unui militar, în timpul sau în legãturã cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau publice ale acestora,
se pedepeseste cu detentiune pe viatã sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
Tentativa se pedepseste.
* Alin. 1 al art. 176 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Pruncuciderea
Art. 177. - Uciderea copilului nou-nãscut, sãvârsitã imediat dupã nastere de cãtre mama aflatã într-o stare de tulburare pricinuitã de nastere, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Uciderea din culpã
*Art. 178. - Uciderea din culpã a unei persoane se pedepeste cu închisoare de la unu la 5 ani.
Uciderea din culpã ca urmare a nerespectãrii dispozitiilor legale ori a mãsurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru efectuarea unei anume activitãti, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Când uciderea din culpã a unei persoane este sãvârsitã de un conducãtor de vehicul cu tractiune mecanicã, având în sânge o îmbibatie alcoolicã ce depãseste limita legalã sau care se aflã în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani.
Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã fapta sãvârsitã din culpã, de orice persoanã în exercitiul profesiei sau meseriei si care se aflã în stare de ebrietate.
Dacã prin fapta sãvârsitã s-a cauzat moartea a douã sau mai multor persoane, la maximul pedepselor prevãzute în alineatele precedente se poate adãuga un spor pânã la 3 ani.
* Alineatul 3 al art. 178 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Determinarea sau înlesnirea sinuciderii
Art. 179. - Fapta de a determina sau de a înlesni sinuciderea unei persoane, dacã sinuciderea sau încercarea de sinucidere a avut loc, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Când fapta prevãzutã în alineatul precedent s-a sãvârsit fatã de un minor sau fatã de o persoanã care nu era în stare sã-si dea seama de fapta sa, ori nu putea fi stãpânã pe actele sale, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
Sectiunea II
Lovirea si vãtãmarea integritãtii corporale sau a sãnãtãtii
Lovirea sau alte violente
*Art. 180. - Lovirea sau orice acte de violentã cauzatoare de suferinte fizice se pedepsesc cu închisoare de la o lunã la 3 luni sau cu amendã.
**Lovirea sau actele de violentã care au pricinuit o vãtãmare ce necesitã pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 zile se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã.
Actiunea penalã se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
Împãcarea pãrtilor înlãturã rãspunderea penalã.
* A se vedea si dispozitiile Decretului-Lege nr. 41 din 26 ianuarie 1990, publicat în M. Of. nr. 16 din 27 ianuarie 1990.
** Art. 180 alin. 2 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 6/1973.
Vãtãmarea corporalã
*Art. 181. - Fapta prin care s-a pricinuit integritãtii corporale sau sãnãtãtii o vãtãmare care necesitã pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 60 de zile se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Actiunea penalã se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
Împãcarea pãrtilor înlãturã rãspunderea penalã.
* Alin. 1 al art. 181 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Vãtãmarea corporalã gravã
Art. 182. - Fapta prin care s-a pricinuit integritãtii corporale sau sãnãtãtii o vãtãmare care necesitã pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile, sau care a produs vreuna dintre urmãtoarele consecinte: pierderea unui simt sau organ, încetarea functionãrii acestora, o infirmitate permanentã fizicã ori psihicã, slutirea, avortul, ori punerea în primejdie a vietii persoanei, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani
*Când fapta a fost sãvârsitã în scopul producerii consecintelor prevãzute în alineatul precedent, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
Tentativa faptei prevãzute în alin. 2 se pedepseste.
* Alin. 2 al art. 182 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Lovirile sau vãtãmãrile cauzatoare de moarte
*Art. 183. - Dacã vreuna dintre faptele prevãzute în art. 180-182 a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani.
* Art. 183 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Vãtãmarea corporalã din culpã
*Art. 184. - Fapta prevãzutã în art. 180 alin. 2 care a pricinuit o vãtãmare ce necesitã pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 10 zile, precum si cea prevãzutã în art. 181, sãvârsite din culpã, se pedepsesc cu închisoare de la o lunã la 3 luni sau cu amendã.
Dacã fapta a avut vreuna din urmãrile prevãzute în art. 182 alin. 1, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
Când sãvârsirea faptei prevãzutã în alin. 1 este urmarea nerespectãrii dispozitiilor legale sau a mãsurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru îndeplinirea unei anume activitãti, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
Fapta prevãzutã în alin. 2 dacã este urmarea nerespectãrii dispozitiilor legale sau a mãsurilor de prevedere arãtate în alineatul precedent se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Pentru faptele prevãzute în alin. 1 si 3, actiunea penalã se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate. Împãcarea pãrtilor înlãturã rãspunderea penalã.
* Art. 184. este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 6/1973.
Sectiunea III
Avortul
Provocarea ilegalã a avortului
*Art. 185. - Întreruperea cursului sarcinii, prin orice mijloace, sãvârsitã în vreuna dintre urmãtoarele împrejurãri:
a) în afara institutiilor medicale sau cabinetelor medicale autorizate în acest scop;
b) de cãtre o persoanã care nu are calitatea de medic de specialitate;
c) dacã vârsta sarcinii a depãsit patrusprezece sãptãmâni,
se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Întreruperea cursului sarcinii, sãvârsitã în orice conditii, fãrã consimtãmântul femeii însãrcinate, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.
Dacã prin faptele prevãzute în alin. 1 si 2 s-a cauzat femeii însãrcinate vreo vãtãmare corporalã gravã, pedeapsa este închisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi, iar dacã fapta a avut ca urmare moartea femeii însãrcinate, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
În cazul când fapta prevãzutã în alin. 2 si 3 a fost sãvârsitã de medic, pe lângã pedeapsa închisorii, se va aplica si interdictia exercitãrii profesiei de medic, potrivit art. 64 lit. c).
Tentativa se pedepseste.
Nu se pedepseste întreruperea cursului sarcinii efectuatã de medic:
a) dacã întreruperea cursului sarcinii era necesarã pentru a salva viata, sãnãtatea sau integritatea corporalã a femeii însãrcinate de la un pericol grav si iminent si care nu putea fi înlãturat altfel;
b) în cazul prevãzut în alin. 1 lit. c), când întreruperea cursului sarcinii se impunea din motive terapeutice, potrivit dispozitiilor legale;
c) în cazul prevãzut în alin. 2, când femeia însãcinatã s-a aflat în imposibilitalea de a-si exprima vointa, iar întreruperea cursului sarcinii se impunea din motive terapeutice, potrivit dispozitiilor legale.
* Art. 185 a fost reintrodus, cu acest nou continut, prin Legea nr. 140/1996.
*Art. 186. - Abrogat.
*Art. 187. - Abrogat.
*Art. 188. - Abrogat.
* Articolele 186-188 au fost abrogate prin Decret-Lege nr. 1 din 26 decembrie 1989, publicat în M. Of. nr. 4 din 27 decembrie 1989.
Capitolul II
INFRACTIUNI CONTRA LIBERTÃTII PERSOANEI
Lipsirea de libertate în mod ilegal
*Art. 189. - Lipsirea de libertate a unei persoane în mod ilegal se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
În cazul în care fapta este sãvârsitã prin simularea de calitãti oficiale, prin rãpire, de o persoanã înarmatã, de douã sau mai multe persoane împreunã sau dacã în schimbul eliberãrii se cere un folos material sau orice alt avantaj, precum si în cazul în care victima este minorã sau este supusã unor suferinte ori sãnãtatea sau viata îi sunt puse în pericol, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani.
Dacã pentru eliberarea persoanei se cere, în orice mod, ca statul, o persoanã juridicã, o organizatie internationalã interguvernamentalã sau un grup de persoane sã îndeplineascã sau sã nu îndeplineascã un anumit act, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani.
Dacã fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani.
Tentativa faptelor prevãzute în alin. 1-3 se pedepseste.
Constituie tentativã si producerea sau procurarea mijloacelor, a instrumentelor sau luarea de mãsuri în vederea comiterii faptei prevãzute în alin. 3.
* Art. 189 este reprodus astfel cum a fost modificat si completat prin Decret-Lege nr. 112/1990 si prin Legea nr. 140/1996.
Sclavia
Art. 190. - Punerea sau tinerea unei persoane în stare de sclavie, precum si traficul de sclavi, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.
Tentativa se pedepseste.
Supunerea la muncã fortatã sau obligatorie
Art. 191. - Fapta de a supune o persoanã, în alte cazuri decât cele prevãzute de dispozitiile legale, la prestarea unei munci contra vointei sale sau la o muncã obligatorie, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Violarea de domiciliu
*Art. 192. - Pãtrunderea fãrã drept, în orice mod, într-o locuintã, încãpere, dependintã sau loc împrejmuit tinând de acestea, fãrã consimtãmântul persoanei care le foloseste, sau refuzul de a le pãrãsi la cererea acesteia, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendã.
În cazul în care fapta se sãvârseste de o persoanã înarmatã, de douã sau mai multe persoane împreunã, în timpul noptii, sau prin folosire de calitãtii mincinoase, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Pentru fapta prevãzutã în alin. 1, actiunea penalã, se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate. Împãcarea pãrtilor înlãturã rãspunderea penalã.
* Alin. 1 si 2 ale art. 192 sunt reproduse astfel cum a fost modificate prin Legea nr. 140/1996.
Amenintarea
*Art. 193. - Fapta de a ameninta o persoanã cu sãvârsirea unei infractiuni sau a unei fapte pãgubitoare îndreptate împotriva ei, a sotului ori a unei rude apropiate, dacã este de naturã sã alarmeze, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendã, fãrã ca pedeapsa aplicatã sã poatã depãsi sanctiunea prevãzutã de lege pentru infractiunea care a format obiectul amenintãrii.
Actiunea penalã se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
Împãcarea pãrtilor înlãturã rãspunderea penalã.
** Alin. 1 al art. 193 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Santajul
*Art. 194. - Constrângerea unei persoane, prin violentã sau amenintare, sã dea, sã facã, sã nu facã sau sã sufere ceva, dacã fapta este comisã spre a dobândi în mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Când constrângerea constã în amenintarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromitãtoare pentru persoana amenintatã, pentru sotul acesteia sau pentru o rudã apropiatã, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
* Art. 194 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Violarea secretului corespondentei
*Art. 195. - Deschiderea unei corespondente adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicãri efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distantã, fãrã drept, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Cu aceeasi pedepeasã se sanctioneazã sustragerea, distrugerea sau retinerea unei corespondente, precum si divulgarea continutului unei corespondente, chiar atunci când a fost trimisã deschisã sau a fost deschisã din gresealã, ori divulgarea continutului unei convorbiri sau comunicãri interceptate, chiar în cazul în care fãptuitorul a luat cunostintã de aceasta din gresealã sau din întâmplare.
Actiunea penalã se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
Împãcarea pãrtilor înlãturã rãspunderea penalã.
* Alin. 1 al art. 195 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Divulgarea secretului profesional
*Art. 196. - Divulgarea, fãrã drept, a unor date, de cãtre acela cãruia i-au fost încredintate, sau de care a luat cunostintã în virtutea profesiei ori functiei, dacã fapta este de naturã a aduce prejudicii unei persoane, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã.
Actiunea penalã se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
Împãcarea pãrtilor înlãturã rãspunderea penalã.
* Alin. 1 al art. 196 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 6/1973.
Capitolul III
INFRACTIUNI PRIVITOARE LA VIATA SEXUALÃ
Violul
*Art. 197. - Raportul sexual cu o persoanã de sex feminin, prin constrângerea acesteia, sau profitând de imposibilitatea ei de a se apãra ori de a-si exprima vointa, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 10 ani.
Pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani, dacã:
a) fapta a fost sãvârsitã de douã sau mai multe persoane împreunã;
b) victima se aflã în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau în tratamentul fãptuitorului;
c) s-a cauzat victimei o vãtãmare gravã a integritãtii corporale sau a sãnãtãtii.
Pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani dacã victima nu a împlinit vârsta de 14 ani, iar dacã fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani.
Actiunea penalã pentru fapta prevãzutã în alin. 1 se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate. Faptele prevãzute în alin. 1, 2 lit. b) si c) si alin. 3 teza I nu se pedepsesc dacã înainte ca hotãrârea sã fi rãmas definitivã a intervenit cãsãtoria dintre autor si victimã. În caz de participatie, în alte conditii decât aceea prevãzutã în alin. 2 lit. a), cãsãtoria dintre autor si victimã produce aceleasi efecte si fatã de participanti.
* Alin. 1-3 si 5 ale art. 197 sunt reproduse astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 140/1996.
Raportul sexual cu o minorã
Art. 198. - Raportul sexual cu o persoanã de sex feminin care nu a împlinit vârsta de 14 ani se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã raportul sexual cu o persoanã de sex feminin între 14-18 ani, dacã fapta este sãvârsitã de tutore sau curator, ori de cãtre supraveghetor, îngrijitor, medic curant, profesor sau educator, folosind calitatea sa.
*Când fapta prevãzutã în alin. 1 a fost sãvârsitã în împrejurãrile prevãzute în art. 197 alin. 2 lit. b) ori dacã faptele prevãzute în alin. 1 si 2 au avut urmãrile prevãzute în art. 197 alin. 2 lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani.
Dacã fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani.
Dispozitiile art. 197 alin. final se aplicã si în cazul faptelor prevãzute în alin. 1-3.
* Alin. 3 al art. 198 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Seductia
Art. 199. - Fapta aceluia care, prin promisiuni de cãsãtorie, determinã o persoanã de sex feminin mai micã de 18 ani de a avea cu el raport sexual, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani. Împãcarea pãrtilor înlãturã rãspunderea penalã.
Relatiile sexuale între persoane de acelasi sex
*Art. 200. - Relatiile sexuale între persoane de acelasi sex, sãvârsite în public sau dacã au produs scandal public, se pedepsesc cu închisoare de la unu la 5 ani.
Fapta majorului de a avea relatii sexuale cu un minor de acelasi sex se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.
Relatiile sexuale cu o persoanã de acelasi sex în imposibilitate de a se apãra ori de a-si exprima vointa sau prin constrângere se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.
Dacã fapta prevãzutã în alin. 2 si 3 are ca urmare vãtãmarea gravã a integritãtii corporale sau a sãnãtãtii, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi, iar dacã are ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
Îndemnarea sau ademenirea unei persoane în vederea practicãrii de relatii sexuale între persoane de acelasi sex, precum si propaganda ori asocierea sau orice alte acte de prozelitism sãvârsite în acelasi scop se pedepsesc cu închisoare de la unu la 5 ani.
* Art. 200 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Perversiunea sexualã
*Art. 201. - Actele de perversiune sexualã sãvârsite sexualã în public sau dacã au produs scandal public se pedepsesc cu închisoare de la unu la 5 ani.
Dispozitiile art. 200 alin. 2-5 se aplicã, în mod corespunzãtor.
Constituie acte de perversiune sexualã orice acte nefiresti în legãturã cu viata sexualã, altele decât cele prevãzute în art. 200.
* Alin. 1 si 2 ale art. 201 sunt reproduse astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 140/1996.
Coruptia sexualã
*Art. 202. - Actele cu caracter obscen sãvârsite asupra unui minor sau în prezenta unui minor se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã.
* Art. 202 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 6/1973.
Incestul
Art. 203. - Raportul sexual între rude în linie directã sau între frati si surori se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Sanctionarea tentativei
Art. 204. - Tentativa infractiunilor prevãzute în art. 197-198 si 200-203 se pedepseste.
Capitolul IV
INFRACTIUNI CONTRA DEMNITÃTII
Insulta
*Art. 205. - Atingerea adusã onoarei ori reputatiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocurã, se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 2 ani sau cu amendã.
Aceeasi pedeapsã se aplicã si în cazul când se atribuie unei persoane un defect, boalã sau infirmitate care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate.
Actiunea penalã se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
Împãcarea pãrtilor înlãturã rãspunderea penalã.
* Alin. 1 al art. 205 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Calomnia
*Art. 206. - Afirmarea ori imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoanã, care, dacã ar fi adevãratã, ar expune acea persoanã la o sanctiune penalã, administrativã sau disciplinarã ori dispretului public, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendã.
Actiunea penalã se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
Împãcarea pãrtilor înlãturã rãspunderea penalã.
* Alin. 1 al art. 206 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Proba veritãtii
Art. 207. - Proba veritãtii celor afirmate sau imputate este admisibilã, dacã afirmarea sau imputarea a fost sãvârsitã pentru apãrarea unui interes legitim. Fapta cu privire la care s-a fãcut proba veritãtii nu constituie infractiunea de insultã sau calomnie.
TITLUL III
*INFRACTIUNI CONTRA PATRIMONIULUI
Furtul
**Art. 208. - Luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fãrã consimtãmântul acestuia, în scopul de a si-l însusi pe nedrept, se pedepseste cu închisoare de la unu la 12 ani.
Se considerã bunuri mobile si orice energie care are o valoare economicã, precum si înscrisurile.
Fapta constituie furt chiar dacã bunul apartine în întregime sau în parte fãptuitorului, dar în momentul sãvârsirii acel bun se gãsea în posesia sau detinerea legitimã a altei persoane.
De asemenea, constituie furt luarea în conditiile alin. 1 a unui vehicul, cu scopul de a-l folosi pe nedrept.
* Denumirea Titlului III din Partea specialã este reprodusã astfel cum a fost modificatã prin Legea nr. 140/1996
** Alin. 1 art. 208 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Furtul calificat
*Art. 209. - Furtul sãvârsit în urmãtoarele împrejurãri:
a) de douã sau mai multe persoane împreunã;
b) de o persoanã având asupra sa o armã sau o substantã narcoticã;
c) de cãtre o persoanã mascatã, deghizatã sau travestitã;
d) asupra unei persoane aflate în imposibilitate de a-si exprima vointa sau de a se apãra;
e) într-un loc public;
f) într-un mijloc de transport în comun;
g) în timpul noptii;
h) în timpul unei calamitãti;
i) prin efractie, escaladare sau prin folosirea fãrã drept a unei chei adevãrate ori a unei chei mincinoase, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 15 ani.
Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã si furtul privind:
a) produsele petroliere sau gazele naturale din conducte, depozite ori cisterne;
b) un bun care face parte din patrimoniul cultural;
c) un act care serveste pentru dovedirea stãrii civile, pentru legitimare sau identificare.
Furtul care a produs consecinte deosebit de grave se pedepseste cu închisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
* Art. 209 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. l40/1996.
Pedepsirea unor furturi la plângerea prelabilã
Art. 210. - Furtul sãvârsit între soti ori între rude apropiate, sau de cãtre un minor în paguba tutorelui sãu, ori de cãtre cel care locuieste împreunã cu persoana vãtãmatã sau este gãzduit de aceasta, se urmãreste numai la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
Împãcarea pãrtilor înlãturã rãspunderea penalã.
Tâlhãria
*Art. 211. - Furtul sãvârsit prin întrebuintare de violente sau amenintãri ori prin punerea victimei în stare de inconstientã sau neputintã de a se apãra, precum si furtul urmat de întrebuintarea unor astfel de mijloace pentru pãstrarea bunului furat sau pentru înlãturarea urmelor infractiunii ori pentru ca fãptuitorul sã-si asigure scãparea, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 18 ani.
Tâlhãria sãvârsitã în urmãtoarele împrejurãri:
a) de douã sau mai multe persoane împreunã;
b) de o persoanã având asupra sa o armã sau o substantã narcoticã;
c) de o persoanã mascatã, deghizatã sau travestitã;
d) în timpul noptii;
e) într-un loc public sau într-un mijloc de transport;
f) într-o locuintã sau în dependinte ale acesteia;
g) în timpul unei calamitãti;
h) a avut vreuna din urmãrile arãtate în art. 182,
se pedepseste cu închisoare de la 5 la 20 de ani.
Tâlhãria care a produs consecinte deosebit de grave sau a avut ca urmare moartea victimei se pedepseste cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
* Art. 211 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Pirateria
*Art. 212. - Jefuirea prin acte de violentã sãvârsite în scopuri personale, de echipajul sau pasagerii unei nave împotriva persoanelor sau bunurilor care se gãsesc pe acea navã ori împotriva altei nave, dacã navele se aflã în marea liberã sau într-un loc care nu este supus jurisdictiei nici unui stat se pedepseste cu închisoare de la 3 la 18 ani.
Dacã pirateria a avut vreuna din urmãrile arãtate în art. 182, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 20 de ani. Pirateria care a produs consecinte deosebit de grave sau a avut ca urmare moartea victimei se pedepseste cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
Dispozitiile alineatelor precedente se aplicã în mod corespunzãtor si când infractiunea de piraterie s-a comis pe o aeronavã sau între aeronave si nave.
* Alin. 1-3 ale art. 212 sunt reproduse astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 140/1996.
Abuzul de încredere
*Art. 213. - Însusirea unui bun mobil al altuia, detinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 4 ani sau cu amendã.
Dacã bunul este proprietate privatã, cu exceptia cazului când acesta este în întregime sau în parte al statului, actiunea penalã se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate. Împãcarea pãrtilor înlãturã rãspunderea penalã.
Gestiunea frauduloasã
*Art. 214. - Pricinuirea de pagube unei persoane, cu rea-credintã, cu ocazia administrãrii sau conservãrii bunurilor acesteia, de cãtre cel care are ori trebuie sã aibã grija administrãrii sau conservãrii acelor bunuri, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Gestiunea frauduloasã sãvârsitã în scopul de a dobândi un folos material se pedepseste cu închisoare de la 3 la 10 ani, dacã fapta nu constituie o infractiune mai gravã.
Dacã bunul este proprietate privatã, cu exceptia cazului când acesta este în întregime sau în parte proprietatea statului, actiunea penalã pentru fapta prevãzutã în alin. 1 se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
* Art. 213 si 214 sunt reproduse astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 140/1996.
Înselãciunea
* Art. 215. - Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevãratã a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasã a unei fapte adevãrate, în scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si dacã s-a pricinuit o pagubã, se pedepseste cum închisoare de la 6 luni la 12 ani.
Înselãciunea sãvârsitã prin folosire de nume sau calitãti mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseste cu închisoare de la 3 la 15 ani. Dacã mijlocul fraudulos constituie prin el însusi o infractiune, se aplicã regulile privind concursul de infractiuni.
Inducerea sau mentinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executãrii unui contract, sãvârsitã în asa fel încât, fãrã aceastã eroare, cel înselat nu ar fi încheiat sau executat contractul în conditiile stipulate, se sanctioneazã cu pedeapsa prevãzutã în alineatele precedente, dupã distinctiile acolo arãtate.
Emiterea unui cec asupra unei persoane, stiind cã pentru valorificarea lui nu existã provizia sau acoperirea necesarã, precum si fapta de a retrage, dupã emitere, provizia, în totul sau în parte, ori de a interzice trasului de a plãti înainte de expirarea termenului de prezentare, în scopul arãtat în alin. 1, dacã s-a priciunuit o pagubã posesorului cecului, se sanctioneazã cu pedeapsa prevãzutã în alin. 2.
Înselãciunea care a avut consecinte deosebit de grave se pedepseste cu închisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
* Art. 215 este reprodus astfel cum au fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Delapidarea
* Art. 215 1 - Însusirea, folosirea sau traficarea, de cãtre un functionar, în interesul sãu ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneazã sau le administreazã, se pedepsesc cu închisoare de la unu la 15 ani.
În cazul în care delapidarea a avut consecinte deosebit de grave, pedeapsa este închisoare de la 10 la 20 de ani si intezicerea unor drepturi.
* Art. 215 1 a fost introdus prin Legea nr. 140/1996.
Însusirea bunului gãsit
Art. 216. - Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun gãsit autoritãtilor sau celui care l-a pierdut, sau de a dispune de acel bun ca de al sãu, se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 3 luni sau cu amendã.
Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã si însusirea pe nedrept a unui bun mobil ce apartine altuia, ajuns din eroare în posesia fãptuitorului.
Distrugerea
* Art. 217. - Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebunitare a unui bun apartinând altuia sau împiedicarea luãrii mãsurilor de conservare ori de salvare a unui astfel de bun, precum si înlãturarea mãsurilor luate, se pedepsesc cu închisoare de la o lunã la 3 ani sau cu amendã.
În cazul în care bunul are valoare artisticã, stiintificã, istoricã, arhivisticã sau o altã asemenea valoare, pedeapsa este închisoarea de la unu la 10 ani.
Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuintare a unei conducte petroliere sau de gaze, a unui cablu de înaltã tensiune, a echipamentelor si instalatiilor de telecomunicatii sau pentru difuzarea programelor de radio si televiziune ori a sistemelor de alimentare cu apã si a conductelor magistrale de alimentare cu apã, se pedepsesc cu închisoare de la unu la 10 ani.
Dacã distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuintare se sãvârseste prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc si dacã rezultã pericol public, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani.
Dispozitiile prevãzute în alin. 2, 3 si 4 se aplicã chiar dacã bunul apartine fãptuitorului.
Dacã bunul este proprietate privatã, cu exceptia cazului când este în întregime sau în parte al statului, actiunea penalã pentru fapta prevãzutã la alin. 1 se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate. Împãcarea pãrtilor înlãturã rãspunderea penalã.
* Art. 217 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Distrugerea calificatã
*Art. 218. - Dacã faptele prevãzute în art. 217 au avut consecinte deosebit de grave, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi, iar dacã au avut ca urmare un dezastru, pedeapsa este detentiunea pe viatã sau închisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
Dezastrul constã în distrugerea sau degradarea unor mijloace de transport în comun, de mãrfuri sau persoane, ori a unor instalatii sau lucrãri si care a avut ca urmare moartea sau vãtãmarea gravã a integritãtii corporale ori sãnãtãtii mai multor persoane.
* Alin. 1 al art. 218 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Distrugerea din culpã
*Art. 219. - Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuintare, din culpã, a unui bun, chiar dacã acesta apartine fãptuitorului, în cazul în care fapta este sãvârsitã prin incendiere, explozie sau prin orice alt asemenea mijloc si dacã rezultã pericol public, se pedepsesc cu închisoare de la o lunã la 2 ani sau cu amendã.
Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã distrugerea ori degradarea din culpã a unei conducte petroliere sau de gaze, a unui cablu de înaltã tensiune, a echipamentelor si instalatiilor de telecomunicatii sau pentru difuzarea programelor de radio si televiziune ori a sistemelor de alimentare cu apã si a conductelor magistrale de alimentare cu apã, dacã a avut ca urmare aducerea în stare de neîntrebuintare a acestora.
Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuintare, din culpã, a unui bun, chiar dacã acesta apartine fãptuitorului, în cazul în care a avut consecinte deosebit de grave, se pedepsesc cu închisoare de la unu la 6 ani, iar dacã a avut ca urmare un dezastru, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani.
Când dezastrul ori consecintele deosebit de grave s-au produs ca urmare a pãrãsirii postului sau a sãvârsirii oricãrei alte fapte de cãtre personalul de conducere al unui mijloc de transport în comun ori de cãtre personalul care asigurã direct securitatea unor asemenea transporturi, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani.
* Art. 219 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Tulburarea de posesie
*Art. 220. - Ocuparea, în întregime sau în parte, fãrã drept, a unui imobil aflat în posesia altuia, se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 2 ani sau cu amendã.
Dacã fapta prevãzutã în alin. 1 se sãvârseste prin violentã sau amenintare ori prin desfiintarea sau strãmutarea semnelor de hotar, a unui imobil aflat în posesia altuia, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
Dacã fapta prevãzutã în alin. 2 se sãvârseste de douã sau mai multe persoane împreunã, pedeapsa este închisoarea de la unu la 7 ani.
Dacã imobilul se aflã în posesia unei persoane private, cu exceptia cazului când acesta este în întregime sau în parte al statului, actiunea penalã se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate. Împãcarea pãrtilor înlãturã rãspunderea penalã.
* Art. 220 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Tãinuirea
**Art. 221. - Primirea, dobândirea sau transformarea unui bun ori înlesnirea valorificãrii acestuia, cunoscând cã bunul provine din sãvârsirea unei fapte prevãzute de legea penalã, dacã prin aceasta s-a urmãrit obtinerea, pentru sine ori pentru altul, a unui folos material, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 7 ani, fãrã ca sanctiunea aplicatã sã poatã depãsi pedeapsa prevãzutã de lege pentru infractiunea din care provine bunul tãinuit.
Tãinuirea sãvârsitã de sot sau de o rudã apropiatã nu se pedepseste.
Sanctionarea tentativei
**Art. 222. - Tentativa infractiunilor prevãzute în art. 208-212, 215, 215 1 , 217 si 218 se pedepseste.
** Art. 221 si 222 sunt reproduse astfel cum a fost modificate prin Legea nr. 140/1996.
TITLUL IV
*INFRACTIUNI CONTRA AVUTULUI PUBLIC
Art. 223. - Abrogat.
Art. 224. - Abrogat.
Art. 225. - Abrogat.
Art. 226. - Abrogat.
Art. 227. - Abrogat.
Art. 228. - Abrogat.
Art. 229. - Abrogat.
Art. 230. - Abrogat.
Art. 231. - Abrogat.
Art. 232. - Abrogat.
Art. 233. - Abrogat.
Art. 234. - Abrogat.
Art. 235. - Abrogat.
* Titlul IV din Partea specialã, care cuprinde articolele 223-235, a fost abrogat prin Legea nr. 140/1996.
TITLUL V
INFRACTIUNI CONTRA AUTORITÃTII
Ofensa adusã unor însemne
Art. 236. - Orice manifestare prin care se exprimã dispret pentru însemnele României se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Manifestarea prin care se exprimã dispret pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritãtile se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendã.
Defãimarea tãrii sau a natiunii
*Art. 236 1 . - Manifestãrile publice sãvârsite cu intentia de a defãima tara sau natiunea românã se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
* Art. 236 1 a fost introdus prin Legea nr. 140/1996.
**Art. 237. - Abrogat.
** Art. 237 privind infractiunea de defãimare a unei organizatii a fost abrogat prin Decret-Lege nr. 1 din 26 decembrie 1989, publicat în M. Of. nr. 4 din 27 decembrie 1989.
Ofensa adusã autoritãtii
*Art. 238. - Atingerea adusã onoarei sau amenintarea sãvârsitã în public, împotriva uneia dintre persoanele prevãzute în art. 160, în legãturã cu activitatea acesteia si de naturã a aduce atingere autoritãtii, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Lovirea sau orice alte acte de violentã, precum si vãtãmarea corporalã, sãvârsite împotriva uneia dintre persoanele si în conditiile arãtate în alin. 1, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani, iar dacã s-a produs vãtãmarea corporalã gravã, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
Ultrajul
*Art. 239. - Insulta, calomnia ori amenintarea sãvârsitã nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directã contra unui functionar public care îndeplineste o functie ce implicã exercitiul autoritãtii de stat, aflat în exercitiul functiunii ori pentru fapte îndeplinite în exercitiul functiunii, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 4 ani.
Lovirea sau orice acte de violentã, precum si vãtãmarea corporalã sãvârsite împotriva persoanei prevãzute în alin. 1, aflatã în exercitiul functiunii ori pentru fapte îndeplinite în exercitiul functiunii, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 7 ani, iar dacã s-a produs vãtãmarea corporalã gravã, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani.
Dacã faptele prevãzute în alineatele precedente sunt sãvârsite împotriva unui magistrat, politist sau jandarm ori alt militar, maximul special al pedepsei se majoreazã cu 3 ani.
* Art. 238 si 239 sunt reproduse astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 140/1996.
Cazuri speciale de pedepsire
**Art. 239 1 . - În cazul infractiunilor prevãzute în art. 180-182, 189 si 193 sãvârsite împotrivasotului, copiilor sau pãrintilor persoanelor prevãzute în art. 238 sau în art. 239 alin. 3, în scop de intimidare sau de rãzbunare pentru acte sau fapte îndeplinite în exercitiul functiunii, maximul pedepsei se majoreazã cu o treime.
** Art. 239 1 a fost introdus prin Legea nr. 140/1996.
Uzurparea de calitãti oficiale
Art. 240. - Folosirea fãrã drept a unei calitãti oficiale, însotitã sau urmatã de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Portul nelegal de decoratii sau semne distinctive
Art. 241. - Purtarea, fãrã drept, de decoratii, de uniforme sau de semne distinctive ale unui organ de stat, se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 3 luni sau cu amendã.
Purtarea, fãrã drept, de uniforme, grade sau insigne militare, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã.
Dacã fapta prevãzutã în alineatul precedent se sãvârseste în timp de rãzboi, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.
Sustragerea sau distrugerea de înscrisuri
*Art. 242. - Sustragerea ori distrugerea unui dosar, registru, document sau orice alt înscris care se aflã în pãstrarea ori în detinerea unui organ sau unei institutii de stat ori a unei alte unitãti din cele la care se referã art. 145 se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 5 ani.
Distrugerea din culpã a vreunuia din înscrisurile prevãzute în alineatul precedent, care prezintã valoare artisticã, stiintificã, istoricã, arhivisticã sau o altã asemenea valoare, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã.
Dacã faptele prevãzute în alin. 1 si 2 sunt sãvârsite de un functionar public în exercitiul atributiilor de serviciu, maximul pedepselor prevãzute în aceste alineate se majoreazã cu un an.
Tentativa infractiunii prevãzute în alin. 1 se pedepseste.
* Art. 242 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Ruperea de sigilii
Art. 243. - Înlãturarea ori distrugerea unui sigiliu legal aplicat se pedepseste cu închisoare de la o lunã la an sau cu amendã.
*Dacã fapta a fost sãvârsitã de custode, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
* Art. 243 alin. 2 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 6/1973.
Sustragerea de sub sechestru
Art. 244. - Sustragerea unui bun care este legal sechestrat se pedepseste cu închisoare de la o lunã la un an sau cu amendã.
*Dacã fapta a fost sãvârsitã de custode, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
* Art. 244 alin 2 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 6/1973.
*Art. 245. - Abrogat.
* Art. 245 privind infractiunea de trecere frauduloasã a frontierei a fost abrogat prin Decret-Lege nr. 12 din 10 ianuarie 1990, publicat în M. Of. nr. 7 din 12 ianuarie 1990.
Potrivit art. 3 din acest act normativ, intrarea sau iesirea din tarã prin trecerea frauduloasã a frontierei constituie contraventie.
Prin Legea privind frontiera de stat a României, nr. 56 din 4 iunie 1992, publicatã în M. Of. nr. 126 din 9 iunie 1992, trecerea frauduloasã a frontierei este sanctionatã ca infractiune.
Potrivit art. 63 din acest act normativ, încercarea de iesire din tarã prin trecerea frauduloasã a frontierei de stat este sanctionatã contraventional.